Gammel solkrem mister effekten

Solkremen du kjøpte til deg selv og barna i fjor kan ha lavere solfaktor enn det som står på flasken. Effekten av solfilteret i kremen reduseres nemlig med tiden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En god regel er ikke å oppbevare solkremen mer enn tre år. Da er de kjemiske filtrene som finnes i de fleste solkremer ikke lenger gode nok, sier faglig leder i PLUSSapotekene, Helge Fauskrud til NTB.

Åpnede solkremtuber bør oppbevares kaldt, ikke på et varmt bad.

UVA og UVB-stråler

De fleste solkremer beskytter i dag mot UVA- og UVB-stråler. Men husk at solfaktoren på tuben kun angir UVB-beskyttelse. En krem med høy solfaktor kan altså ha dårlig eller ingen UVA-beskyttelse. Apotekene har flere solkremer som gir UVA-beskyttelse, men ingen solkremer beskytter fullgodt mot UVA.

UVA-strålene er farlige fordi de forårsaker skader i huden som bygger seg opp over tid. UVA kan også gi det som populært kalles gammelmannshud. Nyere forskning tyder på at UVA-stråler som absorberes av fargestoffet i huden, kan føre til utvikling av ondartet føflekkreft, som er den aller farligste hudkreftformen.

Norge ligger på topp i Europa når det gjelder forekomsten av ondartet føflekksvulst. Denne kreftformen krever årlig rundt 200 liv her i landet.

- Flere dør etter å ha fått hudkreft i hodebunn, ansikt og hals, opplyser hudlege og forsker Per Helsing ved Rikshospitalets hudavdeling.

I alt 4.561 nordmenn fikk ondartet føflekksvulst i årene 1991 til 1995, viser tall fra Kreftregisteret.

Kreft i ansiktet

Helsing mener at det bør rettes mer oppmerksomhet mot kreftformen basalcelle-kreft, hvor 80 prosent av tilfellene forekommer i ansiktet. Denne kreftformen er ifølge Helsing et stort og voksende problem, til tross for at den ikke er dødelig og er mindre farlig enn føflekkreft. Nyere forskning peker i retning av at en av tre som vokser opp i dag, vil utvikle basalcelle-kreft i løpet av sin levetid.

Faktor 14

Apotekenes faglige leder anbefaler å bruke minimum solfaktor 12 eller 14 i påskesola. Høy faktor er nødvendig fordi de færreste av oss har rukket å la huden danne en naturlig pigmentbeskyttelse så tidlig på året. Og du får fin brunfarge med solfaktor 20, også, forsikrer eksperten.

Mange er opptatt av at kremer som brukes om vinteren, må være vannfrie. Vann i kremer kan nemlig fryse og gi huden frostskader. Fauskrud sier at redselen for vannholdige kremer er noe overdreven:

- Smører du en vannholdig krem på før du går ut, vil vannet ha rukket å fordampe før du er ute av døren, sier han.

Han minner om at det viktigste er at kremen som brukes er fet, og dermed beskytter huden mot kulda.