Høyre mener Sps politiløsning gir byråkrati-boom

- Gammeldags sløseri

- Å skrote politireformen og bygge opp igjen lokale lensmannskontorer vil bli ekstremt dyrt og kreve masse byråkrati, mener Høyre. Senterpartiet kaller angrepet komisk.

DYRT OG GAMMELDAGS: Å gjenåpne lensmannskontorer er sløseri, mener Høyre. Foto: Gorm Kallestad / NTB
DYRT OG GAMMELDAGS: Å gjenåpne lensmannskontorer er sløseri, mener Høyre. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Samme dag som Senterpartiet avholder landsstyremøte på nett på grunn av de nye og skjerpede coronarestriksjonene, kommer Høyres fremste justispolitiker på Stortinget med et knallhardt angrep på partiets svar på politireformen.

- Det Senterpartiet ønsker er den største reverseringen det norske politiet noen gang har stått ovenfor, sier Frølich til Dagbladet.

- Si hva du vil om politireformen. Den har vært vanskelig, til tider upopulær og en tøff storm å stå i, men den har i det minste modernisert politiet og tatt det framover, fortsetter han.

MODERNISERT: Høyres Peter Christian Frølich mener regjeringen har modernisert politiet med sin store reform. Foto: Gorm Kallestad / NTB
MODERNISERT: Høyres Peter Christian Frølich mener regjeringen har modernisert politiet med sin store reform. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Det regjeringen kalte nærpolitireformen, ble innført i 2016. 27 politidistrikter ble slått sammen til tolv og rundt 120 lensmannskontorer ble nedlagt.

Senterpartiet omdøpte den raskt til «fjernpolitireformen». Partiet har tatt til orde for å reversere reformen, legge ned Politidirektoratet og gjenåpne en rekke nedlagte politikontorer.

- Må vise kortene

Nå vil Frølich vite hvor mange lensmannskontorer Senterpartiet vil gjenopprette og hvilken bemanning partiet ser for seg.

- Det er på tide at de viser kortene og viser oss hva denne byråkratireformen, eller kall den nærbyråkratireformen, vil koste, sier Frølich.

I påvente av et svar fra Sp, har Høyre selv hentet fram beregninger gjort av Justisdepartementet i 2018. Utgangspunktet er at 115 lensmannskontorer gjenåpnes.

Tre scenarioer

- Vi har laget tre scenarioer, en lightversjon av det de sier og en der vi faktisk tar dem på ordet, sier Høyre-politikeren.

1. Bemanning på 30 tjenestepersoner ved de nedlagte tjenestestedene vil kreve en økning på om lag 3450 tjenestepersoner. Anslått pris: 4,1 milliarder kroner.

2. Bemanning på 20 tjenestepersoner vil kreve en bemanningsøkning på om lag 2 300 tjenestepersoner. Anslått pris: 2,7 milliarder kroner.

FORSVARTE: Daværende justisminister Anders Anundsen (Frp) sa formålet med politireformen er å komme nærmere befolkningen, sier han. Video: Christian Roth Christensen / DBTV Vis mer

3. Et minimumskrav på 10 tjenestepersoner vil kreve en bemanningsøkning på om lag 1150 tjenestepersoner: Anslått pris: 1,4 milliarder kroner.

- Det er jo politifolk som skal ansettes. Hvordan kan du si at det vil gi mer byråkrati?

- Det ligger i ordet lensmannskontor. Med et kontor følger det masse utgifter. Bygg, sekretariat, økonomi og HR-avdelinger, sier han.

- Hvis de får viljen sin ser jeg for meg at de vil flytte en haug med politiressurser vekk fra der kriminaliteten faktisk skjer, til områder hvor det er lite kriminalitetstrykk. Det er i seg selv ekstremt problematisk.

- Det er godt gammeldags sløseri, mener Frølich, som slår fast:

- Det finnes ikke én eneste fagrapport som går god for Senterparti-politiet. Når vi nå i tillegg har en prislapp på det kan vi trygt slå fast at Vedums reverseringsmani har gått for langt.

Nesten komisk

Senterpartiets justispolitiske talsperson Jenny Klinge lar seg ikke imponere av Frølichs utfall.

- Dette blir nesten komisk. Her gjør de jo i praksis narr av sin egen reform. Høyre må lære seg å høre etter hva vi sier. Vi har aldri sagt at vi vil gjenopprette politidistriktene. Lensmannskontorene er lagt viktigere for oss, sier hun.

Regnestykket Høyre setter opp avviser hun totalt.

- Det er et regnestykke de har pønsket ut selv, hvor de setter 10-20 ansatte som et minimum. Da viser galskapen seg, sier hun.

KOMISK: Jenny Klinge (Sp) avviser Høyres regnestykke totalt og mener kritikken er komisk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KOMISK: Jenny Klinge (Sp) avviser Høyres regnestykke totalt og mener kritikken er komisk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Av de gjenværende lensmannskontorene i Norge er det 90 som har åpent tre eller færre dager i uka. Over 20 av dagens lensmannskontor har ingen fast bemanning. Mange av kontorene har gått fra seks til to til en ansatt. De forholder seg ikke til denne bemanningen selv, hvorfor skal vi det? spør hun.

Klinge sier det selvsagt vil være patruljevakt og samarbeid mellom lensmannskontor, og at de kan dele på regnskap og HR-funksjoner.

- Det vi er opptatt av er tilstedeværelsen av et lokalt politi. Jeg reagerer også på at han setter likhetstegn ved politiansatte og byråkrati, sier hun.

Vil ansette mer politi

- Men hvor mange kontorer vil dere gjenåpne?

- Vi har ikke satt noe tall på hvor mange kontorer som skal gjenåpnes, fordi vi mener en må komme fram til dette gjennom gode prosesser som inkluderer kommunene og de tillitsvalgte i politiet. Vi vil ikke gjenåpne alle 120, men se på hvor det er størst behov. Det vil være enklere å avgjøre når vi sitter med regjeringsmakt og har tilgang til de ressursene som hører med, sier Klinge.

Ifølge Klinge tar Sp også sikte på å ansette flere politifolk.

- Høyre jubler over at målet om to politifolk per tusen innbyggere er nådd, vi vil ha to per tusen innbyggere per distrikt. Det innebærer en opptrapping over tid på 1 800 flere politifolk. Det betyr jo ikke som han sier at vi skal flytte ressurser vekk, vi skal tilføre flere.

- Det kommer til å koste en del?

- Ja, det gjør det. Dette ønsker vi å prioritere, sier hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer