Gammelnazister henges ut på nettet

9. april, på dagen 60 år etter den tyske invasjonen av Norge, vil navnene på 505 tidligere NS-medlemmer bli offentliggjort på en privat hjemmeside på internett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hensikten er å sette gammelnazistene i gapestokk. Ingen norske landssvikere skal kunne føle seg trygge og tro at de noen gang blir glemt fordi det har gått 60 år siden de svek landet sitt, sier hovedmannen bak publiseringen til Fædrelandsvennen.

Kristiansanderen som er i 30-årene, ønsker å være anonym av frykt for reaksjoner fra ulike grupper som misliker prosjektet hans. Han vil i første omgang legge ut 505 Kristiansand-navn på nettet, men lover på sin egen hjemmeside at det senere vil komme fullstendige navnelister over landssvikere andre steder i Vest-Agder.

Listene over medlemmer i Nasjonal Samling (NS) som vil bli lagt ut på nettet er langtfra nye. De er identiske med listene som avisen Fædrelandsvennen ble pålagt å trykke like etter krigen. Det samme skjedde også andre steder i landet.

- Listene er politiets egne, og omfatter de personer som enten har søkt om, eller i kortere eller lengre tid har vært medlem av NS etter 8. april 1940, sier kristiansanderen som lenge har ønsket å offentliggjøre NS-navnene.

- Jeg har vært i kontakt med de fleste bokforlag, aviser og tidsskrifter. Men ingen våger eller ønsker å ta tak i materialet. Det virker på meg som om listene er altfor brennbare, mens det for meg kun føles som det jo bare er noen usle landssvikere det dreier seg om. No big deal. Internett er, så lenge det varer, fremdeles et usensurert medium hvor tale- og trykkefrihet til en viss grad råder, sier mannen til Fædrelandsvennen.

Mange av dem som står på de gamle listene er døde i dag. Kristiansanderen ser på det som et viktig poeng, ikke et problem:

- En publisering av materialet om 20 år vil ikke ha samme effekt som i dag, fordi det i dag fremdeles finnes norske landssvikere fra 2. verdenskrig i live. Det er i denne omgang disse jeg er ute etter å ramme, sier han.

Politimester Anstein Klev i Kristiansand sier at dette foreløpig ikke er en politisak, men det kan komme i konflikt med straffelovens bestemmelser om ærekrenkelse.