- Gammelrikingene er redde

BERGEN (Dagbladet): Espen Galtung Døsvig (30) er god for over 100 millioner kroner. Han mener mange av de gamle kapitalistene er feige som ikke satser på kultur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Rike mennesker har en plikt til å støtte kunstnere og kulturlivet, sier Galtung Døsvig.

Selv bruker han noen av millionene sine på unge, lovende kunstnere.

I løpet av de siste åra har 30-åringen gjort seg bemerket i Bergen. Ikke bare har han vokst fram som en av byens store pengemenn og mannen bak noen av byens hotteste utesteder. Han har også framstått som en investor i kultur.

I fjor viste likningen at han hadde en formue på nesten 100 millioner kroner. Først til høsten kommer likningstallene hans.

Selv har han ikke oversikt over hva de vil vise, men mener formuen har økt.

Takker pappa

Espen Galtung Døsvig stammer fra en bergensfamilie som har drevet med tekstilhandel i generasjoner. For fem år siden klippet han hippielokkene sine og tok plass i familieselskapet EGD Holding, som han i dag kontrollerer 97 prosent av.

EGD Holding tjener pengene på shipping, eiendom og finans og er hovedpengebingen for 30-åringen og hans familie.

Han legger ikke skjul på at han kommer fra en velstående familie og at det er arven derfra som har vært utgangspunktet for den suksessen.

- Jeg har mye å takke min far for. Han har trodd på meg og har latt meg få prøve meg på ting som lå utenfor det familieselskapet tradisjonelt har drevet med, forteller han.

Uteliv

Gjennom Sinco AS har han fått muligheten til å drive med noe han selv har hatt et forhold til, nemlig uteliv. Sinco står bak fire utesteder i Bergen. Samtlige steder - restauranten Soho, kaffebaren Fusion, nattklubben Metro og studentstedet Café Clue - er blant byen hippeste.

I tillegg har han startet opp sitt eget investeringsselskap, Askeladden AS.

Det er gjennom dette selskapet han viser sitt kulturengasjement. Så langt har han spyttet inn en million kroner i spillefilmen «Himmelfall» og 300000 kroner i «Folk flest bor i Kina».

Han medgir at han investerer i kultur for å tjene penger. Samtidig innser han at det ikke er her de store pengene ligger, og han er innstilt på å tape. Galtung Døsvig blir for alvor ivrig når han forteller:

- Det er dette som virkelig er gøy. Den energien som oppstår mellom kapitalen og kunsten er veldig spennende. Jeg er fascinert av kunstnere og kreative mennesker. Å få være med på noe sånt som for eksempel «Himmelfall», der jeg ble godt kjent med skuespillerne, er en utrolig opplevelse. Og hvis jeg i tillegg kan tjene penger på det, så er det jo helt topp.

- Har ansvar

Den velstående 30-åringen mener dagens rikinger i Norge er altfor lite flinke til å støtte kulturprosjekter. Han mener de har et ansvar til å bruke litt av sine formuer på kunstnere som er rike på ideer, men fattige på penger.

- Uansett hvor rik du er, kan du ikke male en Weidemann. Men har du penger, så kan du være med på å dyrke den typen kunstnere fram. Rike mennesker har en plikt til å støtte kulturen. Altfor mange av de tradisjonelle kapitalistene er for redde å satse på kulturprosjekter.

- Men jeg mener de bør tørre å tape litt. Det er nemlig viktig for samfunnet, sier Galtung Døsvig.

SØKKRIK OG UNG: Espen Galtung Døsvig er god for over 100 millioner kroner og er en av Bergens rikeste menn. Noen av millionene har 30-åringen investert i kultur. Han står også bak noen av byens hotteste utesteder.