Gammelt steinhode skremmer KrF-leder

Dette gudehodet i stein skremmer Kristelig Folkeparti. Partiet frykter ny avgudsdyrkelse, og vil helst at steinen skal gjemmes bort på et museum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EGERSUND (Dagbladet): Guden er nok like død som steinen, men likevel er KrF-leder i Sokndal Trond Arne Pedersen engstelig:

- Alle er vel enige om at steinen er en avgud, sier Pedersen.

Steinen ble funnet i Rossland i Sokndal ved århundreskiftet. Dalane Folkemuseum kjøpte den for fem kroner i 1910. Sokndal-politikerne har vedtatt at de vil ha gudehodet tilbake, originalen eller en kopi. Slikt uroer KrF.

Avgudsdyrkelse

- Jeg ønsker ikke et tempel på Rossland for å dyrke en avgud, sier KrF-leder Pedersen.

Arkeologisk Museum i Stavanger mener steinen er forhistorisk, altså fra før Jesu fødsel. Det bugner av fortidsminner der den ble funnet. Steiner med groper som er benyttet til bloting, blotekar, fallossymbol og et slags steinalter. Konservator Olaug Norun Økland ved Dalane Folkemuseum tror våre forgjengere tilba guden Frøy her.

- Bloting hørte med i Frøy-dyrkelsen. Her er mange Frøy-navn, som Frøyland, Frøytlog, Frøysholmen, Frøysundet og Frøysodden, sier hun.

Betatt Ap-mann

Ordfører Gudmund Holmen (Ap) er svært fascinert av Rosslandsguden og de andre fornminnene, og frykter ikke en ny æra for Frøy-tilbedelse dersom gudehodet tilbakeføres.

- Historisk er dette en skatt. Vi ønsker sterkt å få steinen, eller en kopi, tilbake. Dette er noe for turistene, sier Holmen.

KrF-leder Trond Arne Pedersen ønsker ikke å utdype sin frykt for steinen, og viser til at hans uttalelser til Stavanger Aftenblad er dekkende for hans syn.

- Gudehodet står godt i Egersund. Det er så mange andre positive ting knyttet til Sokndal. Jeg mener derfor at vi ikke skal markedsføre oss gjennom et sted som er brukt til avgudsdyrkelse, sier Pedersen til avisa.

Ordføreren jubler over at arkeologene tidfester steingudens opprinnelse til førkristen tid. Noen har ment steinen bare kan være to-tre hundre år gammel, andre at sjøfarende har tatt den med seg fra Påskeøya.

- Hodet er hogd i en lokal steinart, så import er utelukket. Det er en sensasjon hvis steinen virkelig er fra førhistorisk tid, maken finnes ikke noe sted i Norge, sier konservator Olaug Norunn Økland.

- Jeg synes det er positivt at lokalpolitikerne verdsetter historien og fornminner, og frykter ikke at steinen skal ble sentrum for ny avgudsdyrking, sier Økland.

Noen har kappet nesa til guden. Konservatoren tror at det var en metode for å ufarliggjøre den, eller det kan ha vært unger som moret seg med å gå løs på steinen.

- Lokalt er det ennå en holdning at du skal ikke kødde med Rosslandsguden, sier hun.

GAMMEL AVGUD: Gudehodet er trolig fra førkristen tid, og Kristelig Folkeparti frykter ny avgudsdyrking hvis steinen føres tilbake til funnstedet. Konservator Olaug Norunn Økland og formidler Kim Jensen ved Dalane Folkemuseum i Egersund mener gudehodet er nokså ufarlig.<p>
VERDIFULLT FUNN: Ved gudehodet ble det funnet blotekar. Kim Jensen ved Dalane Folkemuseum tror det er guden Frøy som ble dyrket der. Mange stedsnavn her begynner på Frøy. <p>