Gammelt steinhode skremmer KrF-leder

Dette gudehodet i stein skremmer Kristelig Folkeparti. Partiet frykter ny avgudsdyrkelse, og vil helst at steinen skal gjemmes bort på et museum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EGERSUND (Dagbladet): Guden er nok like død som steinen, men likevel er KrF-leder i Sokndal Trond Arne Pedersen engstelig:

- Alle er vel enige om at steinen er en avgud, sier Pedersen.

Steinen ble funnet i Rossland i Sokndal ved århundreskiftet. Dalane Folkemuseum kjøpte den for fem kroner i 1910. Sokndal-politikerne har vedtatt at de vil ha gudehodet tilbake, originalen eller en kopi. Slikt uroer KrF.

Avgudsdyrkelse

- Jeg ønsker ikke et tempel på Rossland for å dyrke en avgud, sier KrF-leder Pedersen.

Arkeologisk Museum i Stavanger mener steinen er forhistorisk, altså fra før Jesu fødsel. Det bugner av fortidsminner der den ble funnet. Steiner med groper som er benyttet til bloting, blotekar, fallossymbol og et slags steinalter. Konservator Olaug Norun Økland ved Dalane Folkemuseum tror våre forgjengere tilba guden Frøy her.

- Bloting hørte med i Frøy-dyrkelsen. Her er mange Frøy-navn, som Frøyland, Frøytlog, Frøysholmen, Frøysundet og Frøysodden, sier hun.

Betatt Ap-mann

Ordfører Gudmund Holmen (Ap) er svært fascinert av Rosslandsguden og de andre fornminnene, og frykter ikke en ny æra for Frøy-tilbedelse dersom gudehodet tilbakeføres.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer