Gammelt vennskap på hard prøve

Vennskapet mellom Minsk og Moskva er satt på prøve etter at Russland stengte en av verdens største oljerørledninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dramatikken toppet seg da Kreml anklaget Hviterussland for å tappe Druzjba - eller «Vennskaps»-rørledningen - for olje. Stengningen kom som en reaksjon på at russerne nekter å betale transittavgifter som regjeringen i Minsk har innført.

Krangelen om russiske energileveranser til tidligere Sovjet-republikker har pågått lenge. Og Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko har ikke lenger noen høy stjerne i Kreml etter sine mange krumspring den siste tiden.

- Vi har fått Lukasjenko i vrangstrupen, sier en russisk regjeringstalsmann til nyhetsbyrået Reuters.

Kreml trekker utvilsomt i trådene, men det er energiselskapene med gassmonopolet Gazprom i spissen som fronter den harde linjen. Det er kapitalistiske prinsipper og økt profitt som gjelder. Sovjetiske prinsipper om vennskap og solidaritet er fortid, men for de tidligere republikkene er overgangen fortsatt smertefull. Priskrig Gasskrigen mellom Russland og Hviterussland før nyttår løste seg i siste liten fordi begge parter viste politisk klokskap. Enden ble en dobling av prisen til 100 dollar per 1.000 kubikkmeter russisk naturgass. Men myndighetene i Minsk skal gradvis tilpasse seg markedsprisen for leveranse til EU på 265 dollar innen 2011.

De fleste trodde at krisen var over og at man ville slippe en konflikt på nivå med krisen mellom Ukraina og Russland. Men russerne ville smi mens jernet var varmt og innførte en eksportavgift på 180 dollar per tonn råolje til Hviterussland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer