Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gandhi-film skal påvirke palestinerne

Ben Kingsley ber om slutt på volden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skuespilleren Ben Kingsley Kingsley, som spiller Gandhi i filmen som vant Oscar i 1992, lanserte onsdag den arabiske versjonen i Ramallah på Vestbredden.

Den arabisk-dubbede versjonen av filmen blir presentert på et nøkkeltidspunkt i Midtøsten-konflikten. Mange palestinere er utslitt etter mer enn fire år med voldeligheter, men de akter ikke å oppgi sin kamp for en uavhengig stat.Filmen er dubbet til arabisk ved hjelp av 129 palestinske skuespillere.

Amerikanske fredsaktivister med Kingsley i spissen håper en arabisk versjon av filmen Gandhi kan inspirere palestinerne til ikke-voldelig motstand. Men mange palestinere er ikke overbevist.

Skeptiske

- Filmens budskap er fremdeles aktuell. Folk burde bli og vil bli berørt av den, sier Kamran Elahian, en iransk-amerikansk forretningsmann som har bidratt til finansieringen av filmen.

Men palestinere som så filmen onsdag, var skeptiske til om det ikke-voldelige budskapet kan overføres til deres konflikt med Israel.

– Det er for mange forskjeller. Hvis vi stanset opprøret mot Israel, ville de trolig konfiskere alt land som vi har igjen, mente 21 år gamle Dea Opahi.

– Det som har blitt tatt med makt kan ikke komme tilbake uten makt, mente19 år gamle Saeed Ali.

- Det er for sent. Kanskje hvis vi hadde startet tidligere, sa 75 år gamle Khadga Sharkouyi.

20.000 gandhier

image: Gandhi-film skal påvirke palestinerne

Ben Kingsley sa at det viktigste budskapet var meningen av ordet Satyagraha, et ord på sanskrit som betyr sann styrke. Det innebærer bruk av ikke-voldelig motstand til å åpne øynene til undertrykkerne.

Gandhi og hans tilhengere boikottet britiske produkter i India og motsatte seg lover de oppfattet som undertrykkende. Selv ikke da de ble banket opp for sine protester tok de igjen. Gandhis ulydighetskampanje er tillagt stor betydning for at India fikk sin uavhengighet i 1947.

Kamran Elahian mener Gandhis historie bør finne gjenklang hos palestinerne.

– Vår drøm er at om et år fra nå så vil vi ha 5.000, nei 20.000 gandhier, unge gandhiere, nye gandhiere, palestinske gandhiere, sa han.

(ANB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!