BERGEN: For tredje gang på ti måneder måtte Janne Åsheim og familien sette i gang opprydningsarbeid etter at store mengder vann nok en gang fosset inn i huset deres. Video: Janne Åsland Vis mer Vis mer

Store vannmasser i Bergen

Gang på gang fosser vannet inn i kjelleren til Janne. Ingen vil ta på seg ansvaret

- Utrolig frustrerende.

Det er ikke bare i Skjåk og Lom at store vannmasser har ført til problemer det siste døgnet. Også i Bergen har vært en hektisk helg for brannvesenet, på grunn av de store vannmassene som har falt siden lørdag ettermiddag.

For Janne Åsheim og familien ble ikke lørdagskvelden noe roligere, da vannet fosset inn i underetasjen for tredje gang på ti måneder.

- Det er utrolig frustrerende for familien. Vi har vært i kontakt med kommunen om dette i flere år, men ingen har tatt på seg ansvaret for å gjøre noe. Jeg vet ikke hva som skal skje framover, men noe må gjøres. Vi kan ikke leve sånn som dette, sier hun til Dagbladet.

Hun forteller at det har vært store problemer med overvannet i området i lang tid. De forrige eierne hadde også opplevd at vannet strømmet opp gjennom sluket når det regnet kraftig. Rett før jul i fjor opplevde Janne og familien det samme for første gang.

- Det ble en litt annerledes julefeiring, sier hun.

Store ødeleggelser

Etter den første oversvømmelsen måtte familien pusse opp badet og oppholdsrommet i kjelleren, men i slutten av september skjedde det samme igjen, bare mye kraftigere.

Det førte til store ødeleggelser, og de ble nødt til å rive opp store deler av veggene, i forsøk på å tørke ut det infiserte vannet. Nå har kommunen koblet seg på deres private vannledning som en midlertidig løsning.

Etter den tredje oversvømmelsen har de foreløpig ikke fått fastslått skadeomfanget, men er redde for at de må rive enda mer.

- Vi vet ikke sikkert enda, men sannsynligvis må alt totalrenoveres, sier hun.

Ansvarsfraskrivelse

Dialogen med Vann- og avløps- og Bymiljøetaten har vært frustrerende. Åsheim opplever at ingen av etatene har tatt tak i problemet, men heller sendt ballen videre til den andre.

Fagdirektør for vann og avløpsetaten i Bergen, Magnar Sekse, har ikke besvart Dagbladets henvendelser, men byutviklingsbyråd Anna Elisa Tryti forteller at de nå jobber med å finne løsninger på problemet både på kort og lang sikt. Vann- og avløpsetaten har kalt inn til et nytt møte om situasjonen mandag.

- Overfor disse familiene beklager vi at situasjonen har blitt sånn den er nå. Vi kan ikke forvente at man som innbygger har full oversikt og at man skal måtte forholde seg til så mange ulike instanser. Det vil kommunen nå ta ansvar for å rydde opp i, sier hun til Dagbladet.

Generelt er det en utfordring med overvann at ansvarsfordelingen er så fragmentert etter dagens retningslinjer. Den faller på flere instanser, både offentlige og private. Da blir det stadig et spørsmål om hvem som skal ta på seg regningen.

Nasjonal problemstilling

- Vi kunne håndtert disse tilfellene bedre. Det er imidlertid viktig for meg å si er at dette er en nasjonal problemstilling. Jeg ønsker å etterlyse klare retningslinjer fra regjeringen i forbindelse med ødeleggelser fra flom og skred, slik at vi unngår så mange gråsonesituasjoner som vi ser i dag. Det er uheldig for dem som rammes, og ineffektiv håndtering mellom de ulike aktørene.

Hun forteller at dette er noe flere av de nordiske landene jobber med å rydde opp i. Blant annet i Stockholm jobbes det nå fram en avtale der kommunen skal ta ansvar for alt som skjer innenfor kommunens grenser. Det er en utvikling Bergen kommune vil stå i bresjen for her til lands.

- Bergen vil vurdere en tilsvarende løsning, som vil bety både samordning og midler over bykassa. Jeg vil ta initiativ til et snarlig møte med ulike instanser for å se på løsninger både på kort og lang sikt. Det vil kreve at vi får på plass klare statlige retningslingslinjer om ansvar og finansiering.