ETTER OPERASJONEN: De indiske soldatene hviler ut etter å ha fullført oppdraget og gjenvunnet kontrollen på Taj Mahal-hotellet. Foto:REUTERS/Punit Paranjpe (INDIA)
ETTER OPERASJONEN: De indiske soldatene hviler ut etter å ha fullført oppdraget og gjenvunnet kontrollen på Taj Mahal-hotellet. Foto:REUTERS/Punit Paranjpe (INDIA)Vis mer

- Gangene var fulle av blodige, døde kropper

Indiske spesialstyrker gikk inn i Taj Mahal-hotellet uten å vite hva som ventet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 33 timer etter terrorangrepet i Mumbai startet var fortsatt 200 personer holdt som gisler av terroristene inne i Taj Mahal-hotellet.

Soldatene, kjent som Black Cats, som fikk ordre om å gå inn, visste ingenting om hva som ventet dem på innsiden, skriver CNN.

- Gangene inne i hotellet var fullt av blodige, døde kropper, sier en talsmann for soldatene. Ansiktet og håret hans er dekket av et svart skjerf og solbriller for å skjule identiteten hans.

Da soldatene bestemte seg for å gå inn i hotellet, ble de møtt av terrorister som skjøt mot dem, kastet granater og byttet posisjoner kontinuerlig.

Lyden av skuddene ljomet rundt i hotellet og gjorde det vanskelig for soldatene å skjønne hvor kulene kom fra. De fortsatte allikevel videre innover i de bekmørke gangene uten å vite hva som kunne komme mot dem.

Natt til lørdag klarte soldatene å få kontroll på hotellet, og etter den siste skuddvekslingen med terroristene, ble de 200 gislene endelig satt fri.

Guidet tur
Problemene til soldatene var tydelig allerede fra før operasjonen begynte.

- Vi visste ikke hvordan hotellet så ut inni, så det var en ansatt ved hotellet som fulgte oss rundt, sier talsmannen for Black Cats.

I tillegg ante de ikke hva slags våpen som terroristene kunne peke mot dem, eller om de kom til å bli sprengt av eksplosiver.

- Plutselig hørte vi skudd fra tredje etasje, og begynte å løpe mot lyden. Da vi gjemte oss så vi 30 til 50 døde kropper rundt oss. Da begynte de og skyte og kaste granater på oss, sier han.

Da soldatene prøvde å komme nærmere terroristene, hadde de forsvunnet. De hadde en stor fordel ved at de kjente hotellet og visste hvor de burde gå, sier noen andre Black Cats til CNN.

Kjente hotellet
Litt senere under operasjonen trodde soldatene at terroristene befant seg i niende etasje. Da de nærmet seg hotelldøren begynte angriperne å skyte mot dem, og rope at alle i rommet allerede var døde.

SUKSESS: Soldatene titter ut av vinduet etter å ha gjenvunnet kontrollen.  Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis
SUKSESS: Soldatene titter ut av vinduet etter å ha gjenvunnet kontrollen. Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis Vis mer

- Vi skjøt, og de skjøt, men fordi det var mørkt, og vi nettopp hadde kommet oss dit, var det vanskelig for oss, sier talsmannen.

Under skuddvekslingen ble to Black Cats drept.

De trodde de hadde sperret alle utgangene, men terroristene visste om flere, så da soldatene endelig kom seg inn i rommet, hadde angriperne forsvunnet.

I det rommet fant de AK-47 ammunisjon, 400 runder ammunisjon til andre våpen, granater, kredittkort, amerikansk og annen utenlandsk valuta og tørket frukt.

Skjøt hele tiden
I løpet av de tre dagene hotellet var beleiret skjøt terroristene mye og ofte, mens soldatene måtte vise forsiktighet.

- Vi kunne drept de terroristene ved første forsøk, men fordi det var så mange gisler, måtte vi være mer forsiktig i måten vi gikk frem på, sier Black Cats-soldaten.

Mens soldatene prøvde å redde og frigi gislene måtte de overbevise hotellgjestene om at de ikke var terrorister utkledt som allierte, forklarer Generalløynant i den indiske hæren, Noble Thamburaj til CNN.

FORNØYD: En soldat er fornøyd etter operasjonen, og viser fredstegnet til folket utenfor. Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis
FORNØYD: En soldat er fornøyd etter operasjonen, og viser fredstegnet til folket utenfor. Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis Vis mer