Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gangfelt i 3D

Gangfeltene går verden rundt. I Norge ble det bom stopp

Norsk selskap fikk nei for flere år siden, men etter oppmerksomheten på Island åpner de opp for ideen.

MÅTTE GI OPP: Denne skissen viser hvordan selskapet A-merking så for seg 3D-gangfelt i Norge. Til slutt ga de opp. Foto: A-merking AS
MÅTTE GI OPP: Denne skissen viser hvordan selskapet A-merking så for seg 3D-gangfelt i Norge. Til slutt ga de opp. Foto: A-merking AS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et islandsk fotgjengerfelt i 3D går sin seiergang verden over denne uka.

Skaperne bak fotgjengerfeltet har fått henvendelser fra en rekke medier fra inn- og utland, og til Dagbladet forteller de at målet med verket er å få bilister til å senke farten.

Men 3D-feltene kunne vært et vanlig syn, iallfall her i Norge. For ti år siden jobbet firmaet A-Merking AS, med å lansere samme løsning for norske veier. Men etter gjentatte nei fra Vegvesenet, måtte de for flere år siden gi opp forsøket.

MODELL: Her en modell med 3D-midtrabatt. Foto: A-merking.
MODELL: Her en modell med 3D-midtrabatt. Foto: A-merking. Vis mer

- Vi forsøkte blant annet å få Vegvesenet til å legge en prøve ved utkjøringen på Oslo Lufthavn, som skulle gjøre bilister oppmerksomme hvis de kom ut i feil kjøreretning. Merkingen fungerer nemlig slik at det kun er 3D-effekt i én kjøreretning, sier daglig leder i A-Merking, Bernt Liavaag til Dagbladet.

Liavaag sier at firmaet til slutt ga opp, etter flere avslag fra Vegvesenet.

Inspirert av India

Det er det islandske selskapet Vegamálun GÍH som står bak den islandske versjonen av fotgjengerfeltet og skaperne sier at medieoppmerksomheten har vært enorm.

- Medieoppmerksomheten har vært vill. Vi var sikre på at islandske medier ville dekke dette, men ikke medier i resten av verden, sier Gautur Ívar Halldórsson, direktør i selskapet til Dagbladet.

Ideen til fotgjengerfeltet kom fra New Delhi i India, hvor tredimensjonale fotgjengerfelt ofte brukes for å få bilene til å kjøre saktere.

I motsetning til Norge, tok det ikke land tid å få gjennomført prosjektet på Island.

Forslaget ble sendt inn til den islandske transportmyndigheten og politiet i forrige måned og det tok bare noen få uker å få det godkjent, skriver Iceland Review.

-Kan fungere i Norge

Pressekontakt i Veidirektoratet, Kjell Bjørn Vinje, forklarer at ulike former for 3D-maling på veien ikke er noe nytt og at Vegvesnet har testet dette flere ganger.

I RUSSLAND: En fotgjenger i Russland hylles som en superhelt når han klarer å stanse en bil som flykter fra politiet. I stedet for å hoppe unna, velger han i stedet å kaste seg inn i frontruta på bilen. Heldigvis går det bra med fotgjengeren. Vis mer

- Veiteknologene våre følger med på det aller mest av forsøk og utvikling på dette området. Vi syns dette er veldig interessant og vi er nysgjerringe på alt som bidrar til å øke trafikksikkerheten, sier Vinje.

Han legger til at den islandske løsningen er noe de vil se nærmere på.

- Hvis det fungerer på Island, kan det også fungere i Norge.

Nesten ti år har gått siden Bernt Liavaag ga opp å få sitt forslag ut på norske veier, men Vinje holder fortsatt muligheten åpen.

- Hvis de fortsatt mener at de har noe som tilfredstiller vegvesenets krav til skilting og merking, er det bare å ta kontakt med oss, sier han.

SPIKERMATTE: En mann ble arrestert etter å ha kjørt i beruset tilstand, samt å ha røyket cannabis. Mannen nektet å stoppe for politiet, da fant politimannen fram spikermatta. Video: Politseisaade Krimi Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!