Gangster-familie i spissen for storstilt forsikringssvindel

Wright-familiens bilsvindel fikk ringvirkninger for hele fylket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Crash-for-cash» kaller Daily Mail forsikringssvindelen som er rullet opp i County Durham i England. «Krasj-for-penger», som det blir på norsk, har kanskje ikke de samme ordspill-kvalitetene, men er likefullt hva familien Wright i Durham skal ha livnært seg av.

Operasjon «Nacho» var et samarbeid mellom Durham-politiet og forsikringssvindels-byrået (IFB). De undersøkte 1800 bilulykker håndtert av to firmaer, 261 viste seg å være av den mistenkelige sorten.

Det handler om grove overdrivelser, iscenesatte ulykker, og regelrett oppspinn.

70 tiltalte Wright-familien som antas å stå bak svindelen er representert med 7 medlemmer på tiltalebenken. Ytterligere 63 personer er tiltalt for å ha noe med svindelen å gjøre i ulik grad. 60 av de 70 har så langt sagt seg skyldige, eller blitt dømt for medvirkning.

Alan Wright, som ifølge Daily Mail beskrives som familiens overhode, fikk fire års fengsel for blant annet å ha iscenesatt fire falske ulykker i løpet av skarve 10 måneder.  

En annen av nøkkelpersonene er broren, Paul Jonathon Wright - kjent som Jonty. Han drev firmaet PJ-Autos som sysler med gjenvinning, lagring og utleie av biler. Jonty venter fortsatt på dommen for sin rolle i saken, men tiltalen mot ham går blant annet ut på pengekrav for lagring av biler - som ikke eksisterer - og krav i forhold til leiebiler til de ikke-eksisterende kundene.

Økte forsikringspremien for hele fylket 25 av de viktigste fingerte sakene kostet forsikringsselskapene til sammen 514 000 pund, eller 4,5 millioner kroner. I England hvor bilprisene ligger på rundt halvparten av de norske, er det en oppsiktsvekkende sum.

Praksisen som familien stod bak har fått ringvirkninger for hele samfunnet der de opererte. I snitt har forsikringspremien til innbyggerne steget med 100 pund, eller 875 kroner per bileier.

- Denne svindelen får innvirkninger for hver eneste lovlydig forsikringstager. Det er ikke bare et lokalt problem. Vi mener dette er et nasjonalt problem, som må takles, sa sjef i Durham-politiet, Rob Coulson.

Coulson peker på at det dreier seg om et område begrensede jobbmuligheter, hvor mange må reise langt for å komme seg på jobb.

- De trenger bilene sine, og de rammes med forsikringspremier som er høyere enn snittet. Det viser hvordan kriminell aktivitet har en reel påvirkning på samfunnet.

Brukes som finansiering Svindelen har kostet samfunnet og forsikringsselskapene mye, men det kunne vært verre, skal vi tro Ben Fletcher, leder for IFB.

- Dette var en del av en stor felles etterforskning, sammen med Durham-politiet, av en organisert svindel som kunne kostet samfunnet millioner av pund, sier Fletcher.

Han mener at opprullingen og dommene sender en klar melding til de kriminelle om at dette er noe de tar på alvor. Og det er ikke bare svindelen i seg selv som er viktig i denne sammenhengen.

- Pengene fra svindelen brukes til å finansiere andre former for alvorlig kriminalitet. Ved å bure inne de skyldige minimerer vi risikoen for reelle trusler mot samfunnet, sier Fletcher.

Alan Wright. Foto: DURHAM CONSTABULARY.
Joseph Wright. Foto: DURHAM CONSTABULARY.
Robert Wright. Foto: DURHAM CONSTABULARY.
Paul Jonathan Wright. Foto: DURHAM CONSTABULARY.
Jonathan Wright. Foto: DURHAM CONSTABULARY.
Og Andrew Piggford. Foto: DURHAM CONSTABULARY.
ANDREW PIGGFORD: Piggford fikk to år for sin rolle i saken. Foto: DURHAM CONSTABULARY
ANDREW PIGGFORD: Piggford fikk to år for sin rolle i saken. Foto: DURHAM CONSTABULARY Vis mer