Gangsterlegende tatt etter online-spilling

130 politimenn i halvtimes skuddveksling med «Evil Dragon».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I over et år hadde politiet i Taiwan jaktet på forbryteren Chang Hsi-ming - kjent i pressen som «Evil Dragon». I går ble han tatt etter å ha blitt avslørt av langvarig dataspilling på nettet. Gangstersjefen Hsi-ming var ettersøkt for mord, ulovlig våpenbesittelse og flere kidnappinger, og dusøren var på 2 millioner kroner.

Politiet ble gjort kjent med at «Evil Dragon» var en ivrig online-spiller, og klarte å spore ham via IP-adressen. De tok ingen sjanser under aksjonen mot mannen som er kjent for å omgi seg med livvakter, kraftige skuddvåpen og granater. 130 politimenn og to pansrede kjøretøy ble benyttet, og lederen for Taiwans svar på FBI ledet selv aksjonen.

Fulgte skytedrama på tv

Pågripelsen av landets mest kjente gangster ble mottatt med flere minutter lang intens applaus på et ministermøte, og regjeringstalsmannen klarte nesten ikke å snakke med pressen - så oppspilt var han. Hsi-ming og mafiaen hans har utført en rekke oppsiktsvekkende kidnappinger siden 1995, og sjefsskurken har unnsluppet minst fire politifeller tidligere.

For et år siden aksjonerte over 1000 politifolk uten hell. «Evil Dragon» og hans menn skjøt seg løs i en langvarig skuddveksling, og kom seg unna blant annet ved hjelp av å ta gisler. Over hele landet satt folk klistret til tv-skjermene og fulgte dramaet der forbryterne i skuddsikre vester kom seg unna det massive politiangrepet.

Opptrådte iskaldt

Politiet visste derfor hva som ventet dem da de aksjonerte klokka 09 i går. Først etter en dramatisk og ammunisjonsrik halvtime, fant de sjefen.

- Vi ramlet over hverandre i en gang der inne. Til min store overraskelse var han ekstremt rolig. Han sa hvem han var og at han trengte hjelp fordi armene hans var brukket, forteller politimann Tang Jia-jen som ble skuddskadd i kampene.

TAIWANS MEST ETTERSØKTE: Væpna med M-16-rifler kommer Chang Hsi-ming (høyre) og livvakta seg unna ved å ta en bonde som gissel under gigantaksjonen 26. juli i fjor. I fire timer varte skuddvekslinga den gangen. Forbryterbanden har tjent mange titalls millioner kroner på kidnappingene sine. Arkivfoto: SCANPIX/AP
TAIWANS MEST ETTERSØKTE: Væpna med M-16-rifler kommer Chang Hsi-ming (høyre) og livvakta seg unna ved å ta en bonde som gissel under gigantaksjonen 26. juli i fjor. I fire timer varte skuddvekslinga den gangen. Forbryterbanden har tjent mange titalls millioner kroner på kidnappingene sine. Arkivfoto: SCANPIX/AP Vis mer

Chang Hsi-ming fikk minst to skudd i venstrearma, og offentliggjorte politibilder viser talløse mindre skuddsår over hele kroppen. Både politimannen og forbrytersjefen skal være utenfor livsfare etter operasjoner. En av Hsi-mings livvakter ble skutt i hodet, og tilstanden er kritisk, skriver Taipei Times.

Slipper trolig dødsstraff

Politiet fant den berømte forbryterens skjulested via IP-adressen for en uke siden, men ventet med å aksjonere for være sikker på at han ikke skulle unnslippe denne gangen. Etterforskerne har lenge sporet gangstersjefen ved å følge etter hjelperne hans.

- Nesten hver dag sendte han folk for å handle inn store mengder alkohol. Politiet hadde kontroll på gjengen hans, men Chang er en ekspert i å bruke omgivelsene til sin fordel. Derfor ventet de, forteller regjeringstalsmann Cho Jung-tai med begeistring.

Taiwan har dødsstraff, men Chang Hsi-ming og banden slipper trolig unna med lange fengselsstraffer siden de alltid slapp løs ofrene etter at løsepengene var betalt. De skal aldri ha drept noen som de hadde kidnappet, melder Taipei Times.

<B>STOLT POLITISJEF: Hou You-yi ledet selv gårsdagens aksjon mot kidnappingsmafiaen.
<B>BEGEISTRET: Statsminister Frank Hsieh ble orientert om det forestående angrepet i går morges. - Dette er en perfekt slutt på denne saken, sa Hsieh til sine regjeringskollegaer.