TAPTE: Gani Zumberi (54) leder Malerservice Norge AS, som tapte i Oslo tingrett. Hans advokat Johannes Andersen i bakgrunnen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
TAPTE: Gani Zumberi (54) leder Malerservice Norge AS, som tapte i Oslo tingrett. Hans advokat Johannes Andersen i bakgrunnen. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

Gani (54) må betale minst 116 millioner til den norske stat

Heleritiltalt maler gikk til sak mot Skatt Øst - tapte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Malerselskapet Malerservice Norge AS tapte mot Skatt Øst i Oslo tingrett.

Selskapet eies av brødrene Fatmir Zymberi, Bedri Zymberi og Gani Zumberi. Sistnevnte er selskapets daglige leder og
styreleder.

Dermed blir Skatteetatens krav mot Zumberi og firmaet, på totalt 116 millioner - pluss renter, stående.

Aksjonerte Det var i 2007 at Skatt Øst og politiet aksjonerte mot en rekke personer tilknyttet det albanskeide malerfirmaet Malerservice AS.

Skattemyndighetene anmeldte forholdet og gikk til en storstilt razzia - men straffesaken ble raskt henlagt. Dagbladet fortalte denne uka hvordan samarbeidet mellom Skatt Øst og politiet fungerte svært dårlig i denne saken. Flere underleverandører av Malerservice Norge er i ettertid straffedømt for skatteunndragelser. Skatt Øst fortsatte skattesaken mot Malerservice Norge på egenhånd.

Skatt Øst mener at Malerservice har drevet fiktiv fakturering i stor skala, og i et vedtak som ble fattet av Skatt øst 14. mai 2013 la Skatteetaten til grunn at Malerservice måtte betale omkring 116 millioner kroner - pluss renter - i straffeskatt.

Tiltalt Malerservice gikk til sak for å få fjernet dette kravet - men fikk ikke medhold på et eneste punkt. Rettsavgjørelsen i dag betyr at Zumberi og Malerservice må betale denne summen.

Nå er også deler av den tidligere straffesaken tatt opp igjen - og det er tatt ut tiltale mot en rekke personer i forbindelse med en helerisak mot det såkalte «Zvonko-nettverket», som antas å være en organisert kriminell kosovoalbansk gruppe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Zumberi er blant de tiltalte i straffesaken.

I et stort intervju med Dagbladet nylig forklarte Gani Zumberi hvorfor han mener seg utsatt for en heksejakt. Han sier han registrerer at flere av underleverandørene er dømt for skatteunndragelse, men hevder han ikke har visst om skattejuks hos disse.

Underselskaper Oslo tingrett har ikke lagt Zumberis syn på saken til grunn. Retten mener nesten 30 underselskaper har vært involvert i den fiktive faktureringen.

Hovedspørsmålet i saken er om bokførte fakturaer fra de 30 underleverandørene av selskapet representerer reelle tjenester levert i næringsvirksomhet - eller om fakturaene er fiktive.

Oslo tingrett legger til grunn at det er snakk om fiktiv fakturering.

Alle kravene Summen gjalt årene 2005 til og med 2010, og var fordelt slik:

- Økning av Malerservices alminnelige inntekt med til sammen ca 44 millioner
kroner
- Tilleggsskatt og skjerpet tilleggsskatt knyttet til inntektsøkningene
- Tilbakeføring av fradragsført inngående merverdiavgift med ca24 millioner kroner
- Tilleggsavgift (merverdiavgift)
- Skatteansvar ved summarisk fellesoppgjør med ca 52 millioner kroner
- Økning av arbeidsgiveravgiftsgrunnlaget med knapt 104 millioner kroner (økt
avgift ca 14,6 millioner kroner)
- Tilleggsavgift (arbeidsgiveravgift).

I dommen heter det:

Anker «Inntektsendringene er et resultat av at det er nektet fradrag for utgiftsførte fakturaer som er vurdert som fiktive, samtidig som det er gitt fradrag for skjønnsmessig fastsatte lønnskostnader.

Etter det opplyste innebærer vedtaket betalingsforpliktelser for skatt og avgift på til sammen ca 116 millioner kroner pluss renter.»

- Vi er skuffet over resultatet, og dommen vil bli anket. Vi mener retten tar feil på flere viktige punkter, sier Zumberis advokat Johannes Andersen til Dagbladet.

- Vi synes det er rart at retten ikke reflekterer over at det tross åtte års tung etterforskning av et enormt dokumentmateriale og en rekke vitneavhør og dommer mot andre aktører, ikke finnes et eneste konkret bevis for påstanden om at selskapet eller eierne har deltatt i et faktureringsnettverk.