Rektor vil ha hjemmeskole

- Ganske ekkel situasjon

En rektor og to eksperter anbefaler hjemmeundervisning for skoleelever før jul, slik som i Danmark. Folkehelseinstituttet sier at det neppe vil bli aktuelt som et nasjonalt tiltak.

UTBRUDD: Totalt har 107 ansatte og elever fått påvist covid-19 ved Smestad skole de siste 15 dagene. Foto: Smestad skole / Oslo kommune
UTBRUDD: Totalt har 107 ansatte og elever fått påvist covid-19 ved Smestad skole de siste 15 dagene. Foto: Smestad skole / Oslo kommune Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Rektor Anton Rygg ved Smestad skole i Oslo sier til Dagbladet at 107 elever og ansatte har fått påvist covid-19 de siste 15 dagene. Så å si alle klassene er rammet av smittespredningen, forteller han. Nå vil han ha hjemmeskole før juleferien.

- Jeg kan bare snakke for Smestad skole, men slik som situasjonen er nå, mener jeg at det er best å innføre hjemmeskole fram til juleferien. På den måten får vi en periode hvor vi kan forsøke å redde jula, både for ansatte og familier rundt omkring, sier Rygg til Dagbladet.

- Ekkel situasjon

Situasjonen får konsekvenser for både ansatte og elever.

- Det vi står i nå, tror jeg at er helt på grensa til hva som tillates i arbeidsmiljøloven. På grunn av bemanningsutfordringer flyttes lærere inn og ut av klasser, og hver morgen bruker vi omkring en time på å omplassere lærere, sier Rygg.

- Jeg må ta av meg hatten for gjengen som er på skolen nå, de står i en ganske ekkel situasjon: Det er rett før jul, mange skal hjem til sine familier og man er redde for å medvirke til at ungene blir smittet hjemme. Våre ansatte gir alt for laget, men jeg synes at de må gjennomgå veldig mye.

- Når mange blir syke, påvirker det også ungene. Noen av dem reagerer litt ekstra. I tillegg må vi sette inn vikarer som ikke kjenner klassene, som bidrar til at skolesituasjonen ikke blir like god som den kunne ha vært.

FAGDIREKTØR: Frode Forland i FHI. Foto: Gorm Kallestad / NTB
FAGDIREKTØR: Frode Forland i FHI. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

- Neppe aktuelt

Nylig besluttet danske myndigheter å sende grunnskoleelever hjem fra 15. desember til 4. januar. Dette for å hindre smittespredning, og for å få tid til å vaksinere flere barn og oppskalere testkapasiteten.

Fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet sier til Dagbladet at et slikt tiltak neppe blir aktuelt i Norge på nasjonalt nivå.

- Smittesituasjonen er ulik i ulike deler av landet. Derfor er det er neppe aktuelt som et nasjonalt tiltak. Noen kommuner drøfter dette og har innført det som et midlertidig tiltak. På nasjonalt nivå er det nå åpnet for at man kan drive skolene etter trafikklysmodellen igjen, slik at man tar ned antall kontakter og tid som man er sammen, for å redusere risiko, sier Forland til Dagbladet.

VAKSINE: Tirsdag 7. desember bestemte regjeringen blant annet at meteren og skjenkestopp skal gjeninnføres nasjonalt. Nå bønnfaller byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, uvaksinerte om å vaksinere seg. Video: NTB Vis mer

Prioriteringer

Fagdirektøren forklarer at prioriteringsrekkefølgen i den norske coronastrategien er følgende: liv og helse, barn og unge, jobb og arbeidsliv og kultur og fritid.

- Dersom smittesituasjonen i en kommune blir så krevende at det går ut over liv og helse å holde skolene åpne, kan det være et alternativ å stenge dem for en kortere periode, forklarer Forland.

- Vi mener det er best for barn og unge å være på skole og i barnehage, både for å lære og av psykososiale grunner. Derfor skal det mye til for at man ut fra et bredt folkehelseperspektiv vil anbefale å stenge skolene.

Fredag uttalte både lege og epidemiolog Gunhild Alvik Nyborg og professor emeritus Steinar Westin i sosialmedisin til Dagbladet at man også i Norge bør sende skoleelever hjem før jul. Dette ble begrunnet med omikronvariantens smittsomhet og usikkerhet knyttet til hvorvidt varianten medfører mer alvorlig sykdom blant barn.

STRAMMER INN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på Dagbladets spørsmål om corona og omikronvarianten. Vis mer

Ikke omikron

Rektor Anton Rygg forteller at det er ingenting som tilsier at smittespredningen ved Smestad skole dreier seg om omikronvarianten, og at bydelsoverlegen mener at det sannsynligvis dreier seg om deltavarianten. Han sier at ungene heldigvis ikke blir særlig syke, mens de voksne har fått litt flere symptomer

- Jeg må innrømme at jeg synes at det er mye, og det er vanskelig å vite hva man skal gjøre. Det er ikke så lett å stoppe, og uansett hva vi gjør, så ser vi at det fortsetter å komme nye smittetilfeller. Dette har pågått i en lang periode, og det er ingenting som tilsier at det vil ta slutt, sier rektoren.

NYE TILTAK: Tirsdag kveld 7. desember kom regjeringen med innstramminger bare noen uker før jul. Det er for å unngå spredning av Omikron-varianten. Video: Christian Fjermeros / Dagbladet Vis mer

Tiltaksnivå

Han sier også at situasjonen påvirker utdanningstilbudet.

- Nå klarer vi ikke å gi alle elevene et likeverdig tilbud, ettersom vi ikke har bemanning til å gi et tilbud til dem som er hjemme. Samtidig er det noen negative sider ved hjemmeskole, blant annet at man mister det sosiale. Aller helst ønsker jeg å ha alle ungene til stede på skolen, jeg er hundre prosent sikker på at det er best, men den nåværende smittesituasjonen skaper usikkerhet.

Om man innfører rødt tiltaksnivå på Smestad skole, vil det medføre utfordringer, mener rektoren.

- Det er også mulig å innføre rødt nivå, men da ville vi ha fått store utfordringer med bemanning. Vi klarer nesten ikke å fylle klasserommene slik som det er nå. I dag jobber vi nesten som vi ville ha jobbet på gult nivå, selv om det er grønt nivå i Oslo kommune, sier Rygg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer