Viggo Kristiansen løslatt

- Ganske overrasket

- Viggo Kristiansen er ikke ferdig med denne saken, sier HV-sjefen som fant de to drepte jentene i Baneheia i 2000.

OVERRASKENDE: Tidligere HV-sjef Stein Borgersen fant de drepte jentene i Baneheia i 2000. Han er overrasket over at Viggo Kristiansen nå løslates i påvente av beslutningen om han vil bli frifunnet eller om det blir en ny rettsrunde etter dobbeltdrapet for 21 år siden. Foto: Erling Hægeland
OVERRASKENDE: Tidligere HV-sjef Stein Borgersen fant de drepte jentene i Baneheia i 2000. Han er overrasket over at Viggo Kristiansen nå løslates i påvente av beslutningen om han vil bli frifunnet eller om det blir en ny rettsrunde etter dobbeltdrapet for 21 år siden. Foto: Erling Hægeland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Mine tanker nå går først og fremst til de pårørende til de to jentene. Jeg tenker på hva de måtte føle. Jeg antar at de er ganske overrasket nå.

Det sier tidligere HV-sjef Stein Borgersen etter at Høyesterett tirsdag besluttet å løslate Baneheia-dømte Viggo Kristiansen fra Ila landsfengsel.

- HEI, HEI: Her ankommer Viggo Kristiansen barndomshjemmet som en fri mann. Video: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Borgersen er mannen som fant Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia 21. mai 2000.

- Komplisert sak

Den pensjonerte oberstløytnanten legger ikke skjul på at Høyesteretts beslutning kom uventet på ham.

- Jeg er ganske overrasket. Blant annet med tanke på det Kriminalomsorgen har uttalt om at Kristiansen ikke er klar for samfunnet ennå, sier Borgersen til Dagbladet.

Før han i samme åndedrag legger til at det er «en komplisert sak».

- Vi må jo bare forholde oss til det landets øverste rettsmyndighet måtte komme fram til. Jeg kan ikke gjøre annet enn å sette min lit til at rettsvesenet i Norge vet hva de gjør, og at de treffer riktige beslutninger, understreker Borgersen.

- Oppstår tvil

Den tidligere HV-lederen har aldri klart å legge leteaksjonen der flere hundre personer deltok, bak seg.

- Det er ikke mulig, det. Saken dukker alltid opp igjen. Selve funnet var jo en milepæl i saken som var en helt forferdelig opplevelse, men som samtidig ga en visshet, sier Borgersen i dag.

Klokka var litt over 20.30 om kvelden da Borgersen fikk øye på noe i ei kløft. Etter nærmere undersøkelser fant han de to jentene døde, tett i tett med hendene låst på ryggen, tildekket av granbar.

VINKER: Viggo Kristiansens far hentet sønnen på Ila tirsdag 1. juni. Video: Vegard Krüger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det var en forferdelig opplevelse, og det sitter i for alltid, sa Borgersen til Dagbladet etter at Gjenopptakelseskommisjonen tidligere i år besluttet at Kristiansen skulle få gjenopptatt saken.

- Jeg tenker jo at når kommisjonen var delt, så oppstår det tvil om hva som er rett. Så da kan det vel være et poeng å få belyst saken, i den grad det er kommet opp nye bevis, noe jeg per i dag stiller meg litt tvilende til, sier Borgersen.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Det største tapet

Beslutningen om at Kristiansen løslates fra Ila landsfengsel mener den tidligere HV-lederen framstår som utfordrende.

- Det må være lov å kjenne litt på følelsene nå, det er det mange som gjør. Men vi lever i et rettssamfunn. Og sånn sett er heller ikke Viggo Kristiansen ferdig med dette. Det kommer enten opp en full rettssak eller en frifinnelse, og dette ligger noe fram i tid. Sånn sett er dette en thriller som vil rulle videre, utover sommeren og høsten, mener Borgersen.

Den pensjonerte HV-offiseren har bare sporadisk hatt kontakt med de pårørende siden funnet av jentene i Baneheia for 21 år siden.

- Det var jo en del mens leteaksjonen pågikk, men ikke så mye i ettertid. Men jeg må berømme hvordan foreldrene har taklet dette på. Det er de pårørende som har hatt den store belastningen her. De som mistet barna sine, det er de som lider det største tapet i denne saken, minner Borgersen om.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer