Gansker asyl-sjikane

Politiets Utlendingsenhet sjekker NOAS-påstandene om politiovergrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiets Utlendingsenhet (PU) har innledet undersøkelser omkring påstandene om sjikane av asylsøkere fra politiets side.

Politimester Knut Holen i PU sier at han etter å ha mottatt klagebrevet fra Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) tok initiativ til et møte med organisasjonen. Nå vil møtet bli fremskyndet til tirsdag 3. august.

- Før våre undersøkelser er avsluttet har vi valgt ikke å kommentere kritikken, sier Holen, som understreker at politiet ønsker å opptre ryddig både overfor de ansatte og offentligheten.

NOAS hevder at asylsøkere i forbindelse med registrering i politiets lokaler i Christian Krohgs gate i Oslo ble kledd nakne, kalt løgnere og utsatt for grov sjikane. SEFO kan komme til å etterforske påstandene fra NOAS.

SEFO-leder i Oslo, byrettsdommer Hallvard Hauge, sier til NTB at det særskilte etterforskningsorganet for politisaker i prinsippet kan ta for seg enkelte forhold som er nevnt i brevet fra NOAS til PU.

Hauge sier at etterforskningsorganet normalt vil avvente en anmeldelse. Men organet kan på selvstendig grunnlag ta opp en sak som er mye omtalt, sier han. Ingen i Politidirektoratet ønsket fredag formiddag å kommentere anklagene som NOAS har satt fram.

Leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, ber politiets utlendingsenhet og Politidirektoratet om en grundig gransking av anklagene.

- Det er veldig viktig for de tjenestemennene som jobber med dette til daglig. De som ikke gjør noe galt, må renvaskes. Det ugress som eventuelt finnes, må bort. Jeg tviler sterkt på at det er noe ugress å fjerne, sier Johannessen ifølge TV 2 Nettavisen.

NOAS-leder Morten Tjessem sier at brevet ikke var blitt sendt om organisasjonen ikke tror på de meldinger den har fått. Han sier at NOAS først var skeptisk til meldingene, men at man etter hvert fikk en voksende og jevn strøm av klager.

(NTB)