Corona

«Gapestokk» vekker harme

Lokale myndigheter i Kina sliter med å håndheve smittevernreglene i landet. Bruk av offentlig gapestokk har ført til kritikk i sør, og en millionby i nord opplever matmangel.

SKAM: Offentlig gapestokk ble avskaffet i Kina i 2010, likevel har lokale myndigheter benyttet seg av metoden i forbindelse med angivelig brudd på coronaregler. Reporter: Signe Elise Morthen Stenersen Vis mer
Publisert

Væpnet politi i det sørlige Kina førte fire personer, som angivelig hadde brutt coronareglene, gjennom byen til spott og spe.

Det vekker reaksjoner i landet, rapporterte kinesiske statlige medier onsdag. De lokale myndighetens hardhendte tilnærming til håndhevelsen av smittevernreglene har høstet kritikk.

Nulltoleranse

Kina avviklet offentlig gapestokk for mistenkte kriminelle i 2010, men metoden har gjenoppstått i områder hvor lokale myndigheter sliter med å håndheve den nasjonale planen om nulltoleranse for coronavirus.

De fire personene ble ført gjennom byen Jingxi i den sørlige provinsen Guangxi, iført beskyttelsesdrakter, munnbind og ansiktsskjold og ledet av en gruppe bevæpnet opprørspoliti.

De er anklaget for å ha transportert migranter over den kinesiske grensa, som er mer eller mindre stengt som følge av pandemien.

Hendelsen har ført til kritikk fra sentrale hold i Kina.

Beijing News, som har bånd til det regjerende kommunistpartiet i landet, sier at selv om Jingxi er under stort press om å forhindre import av smittetilfeller, er denne typen avstraffelse i strid med lovens ånd og det kan ikke tillattes at det skjer igjen.

Saken har gått viralt på sosiale medier. Innlegg om hendelsen skal ha fått mer enn 350 millioner visninger og mer enn 30 000 kommentarer onsdag kveld, ifølge The Guardian.

Mangler mat

De strenge coronareglene skaper problemer også andre steder i det store landet. I den nordlige storbyen Xi'an, som har vært stengt helt ned i sju dager, har myndighetene problemer med å skaffe nok mat og andre nødvendige varer.

Mange av byens innbyggere tok til sosiale medier tirsdag for å be om hjelp. Byen med 13 millioner innbyggere strammet inn på bevegelsesfriheten mandag. Innbyggerne får nå kun forlate sine hjem for å ta coronatest.

Byen har registrert 960 smittetilfeller siden 9. desember. Det er lite sammenliknet med vestlige land, men kinesiske myndigheter har tatt det de kaller de «strengest» mulige grepene for å hindre smittespredning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer