Gapskratt i Trondheim

Sånn ser det ut når studentene med landets beste studiemiljø skal ha det artig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): En ny forskningsstudie viser at studentene trives bedre sosialt i Trondheim enn i Oslo og Bergen.

-  Ja, men det er jo innlysende! Trondheim er klart best på studentsosiale aktiviteter, sier Håkon Kirkeby, som er sjef for UKA-05.

Kirkeby peker på Studentersamfundet, UKA og den internasjonale studentfestivalen Isfit som sentrale trekk ved byens studentsosiale liv.

- Trondheim er såpass liten at studentmiljøet kan dominere bybildet, og de studentsosiale aktivitetene har fått utvikle seg fritt gjennom snart hundre år.

Stor forskjell

Forskerne Elisabeth Hovdhaugen og Per Olaf Aamodt ved NIFU STEP (Studier av innovasjon, forskning og utdanning) har i vinter foretatt en spørreundersøkelse ved universitetene i Trondheim, Oslo og Bergen. De har sett på studiefrafallet blant studentene, men undersøkelsen sier også noe om trivselen:

Hele 43 prosent av studentene ved NTNU i Trondheim oppgir «godt studiemiljø» som viktig faktor for valg av lærested. 34,7 prosent av bergensstudentene og så lite som 12,4 prosent av oslostudentene svarer det samme.

Samme tendens

Forskerne beskriver forskjellen som dramatisk i sin rapport. De mener noe av forklaringen ligger i at Universitetet i Oslo (UiO) har den største andelen av lokalt rekrutterte studenter, som ikke har gjort noe aktivt valg av studiested, men skriver at resultatet også illustrerer «at UiO ikke akkurat har noe godt rykte for studiemiljø».

Andre deler av undersøkelsen viser samme tendens:

 «Attraktiv studieby» er en viktig faktor for valg av lærested for flere NTNU-studenter (47,2 %) enn Oslo- (30 %) og bergensstudenter (45,3 %).

 Flere studenter ved universitetene i Oslo (17,5 %) og Bergen (13 %) skiftet lærested fordi de ikke trivdes sosialt, enn hva tilfellet var for studentene i Trondheim (10,2 %).

Langt flere studenter i Oslo (30 %) og Bergen (34,3 %) sluttet å studere på grunn av at de ikke trivdes sosialt, sammenliknet med studentene i Trondheim (15,9 %).

Synlige

Akkurat i disse dager er studentene svært synlige i Trondheims gater.

Det er opptak til de ulike linjeforeningene, som følger helt bestemte ritualer.

Noen må løpe halvnakne gjennom gatene, andre må pusse trikkeskinnene med tannbørste.

I går ble nye medlemmer av marinstudentenes linjeforening Mannhullet smurt inn i fiskemel og rullet i fiskeslo.

-  Artig! mente Helena Aasen Nilsen (21), som så ut til å ta utfordringene med godt humør.

-  Det er et veldig bra studentmiljø i Trondheim. Det er lett å komme i kontakt med folk, så du slipper å sitte hjemme i sofaen og kjede deg!

STUDENTMORO: I går var det opptak til marinestudentenes linjeforening Mannhullet i Ravnkloa i Trondheim. Helene Aasen Nilsen (21) måtte slite for å bli godkjent som nytt medlem.