Går aldri uten alarm

Når «Christina» utløser voldsalarmen, vet vaktsentralen i løpet av sekunder hvor hun befinner seg. Hun går ikke ut med søpla uten. Den nye voldsalarmen gjør livet litt lettere: - Jeg føler meg tryggere. Ikke trygg, sier hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helt trygg er hun ikke før ekskjæresten sitter i fengsel, eller sjøl forstår alvoret i det han har gjort mot henne.

- Nå er det bare én som kan stoppe ham, og det er meg. Derfor trenger jeg beskyttelse, sier «Christina».

Med den nye voldsalarmen kan hun gå på kino, besøke venner eller reise på ferie med visshet om at noen alltid vet hvor hun er dersom noe skjer. Når hun trykker på alarmknappen, sendes en sms til vaktselskapet i Oslo, som straks får opp en nøyaktig posisjon.

- I løpet av 19- 20 sekunder kan vi fastslå hvor hun befinner seg med en nøyaktighet på tre meter, sier Jonny Kendel, daglig leder i Aktiv sikkerhet.

GPS-system

Den personlige posisjonsalarmen (PPA) benytter seg av GSM-nettet, og fungerer på mange måter som en mobiltelefon. Når alarmen utløses åpnes en telefonlinje, som gjør at personen i andre enden kan høre alt som skjer.

Samtidig har alarmen et innebygd GPS-system som viser posisjonen der alarmen til enhver tid befinner seg. Når vaktselskapet mottar melding fra en alarm, blir politiet på stedet umiddelbart kontaktet.

- Jeg har fastalarm hjemme, men hjemme føler jeg meg ganske trygg uansett. Med denne alarmen tør jeg mer. Jeg tør å presse meg til å gjøre ting, sier «Christina».

Denne typer alarmer er også svært aktuell i debatten om vitnebeskyttelse.

- Vi har vårt eget vitnebeskyttelsesprogram, og da bruker vi denne alarmen til vitner som er utsatt for trusler, sier Jonny Kendel.

Truet med våpen

Hun hadde kjent kjæresten et års tid da de ble sammen for noen år siden. De første åra var alt normalt. Så forandret han seg.

- Plutselig skulle han ha full kontroll, og ble veldig sjalu. Så klikka han helt, og ble voldelig, sier «Christina».

Da hun sa at hun ville gå fra ham, ble kjæresten hysterisk: - Han banket meg, og truet med å ta livet av meg. Jeg er blitt truet med våpen. Han har også prøvd å ta livet av meg. Men det psykiske er det verste, sier «Christina».

Hun anmeldte kjæresten.

- Etter hvert begynte han å true familien min. Nå vil han ha hevn, sier hun.

I dag har ekskjæresten besøksforbud, men kameratene hans dukker stadig opp i nærheten av «Christina».

Driver ren terror

Aktiv sikkerhet har delt ut 20 slike alarmer, de fleste til kvinner med liknende historier som «Christina». Den yngste brukeren er 16 år, den eldste 45. «Christina» er i 20-åra, og hun vet ikke hvor lenge hun trenger alarm. Hver gang hun fester den i beltet, blir hun minnet på at hun ikke er fri.

- Det er det verste. Jo lenger tid det går, jo større er faren for at han slår til igjen. Han venter til jeg tror jeg er trygg. Det skjedde sist, sier «Christina».

LEVER I FRYKT: En ny type voldsalarm gjør at «Christina» kan bevege seg friere enn før, og samtidig vite at noen i den andre enden alltid vil finne henne. - Det er en trygghet å vite at det ikke går an å slå den av når den først er utløst, sier hun.