Slutt for Theresa May:

Går av - May i tårer

Etter tre år som regjeringssjef for et land i brexit-kaos, trekker statsminister Theresa May seg.

BRYTER SAMMEN: Etter tre år som regjeringssjef for et land i brexit-kaos, trekker statsminister Theresa May seg. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OBS! Denne saken oppdateres fortløpende!

Med verdenspressen foran seg, og statsministerboligen Downing Street 10 bak seg, annonserte Theresa May like etter klokka 11.00 norsk tid at hun vil trekke seg som partileder 7. juni og deretter gå av som statsminister.

Det skjer tre år etter at hun tok over statsministerjobben etter David Cameron, og fikk i oppgave å lede Storbritannia ut av EU. Det har hun ikke klart, tross gjentatte forsøk, som hun selv la vekt på.

- Jeg har gjort mitt beste for å gjennomføre brexit. Jeg har gjort alt jeg kan for å overbevise parlamentarikerne om å støtte skilsmisseavtalen. Dessverre har jeg ikke vært i stand til å gjennomføre det, jeg har prøvd tre ganger, sier May.

Stemmen brast

I talen la May videre vekt på alt hun har gjort, og alt hun har ønsket å gjøre.

Hun begynte talen slik hun begynte den første talen hun holdt som statsminister 13. juli 2016:

ved å legge vekt på at hun ville jobbe for de mange, ikke de privilegerte få.

Mot slutten av talen ble May emosjonell, og beskrev statsministerjobben som den største æren i hennes liv.

- Den andre kvinnelige statsministeren, men sannelig ikke den siste. Jeg bærer ikke nag, men enorm og vedvarende takknemlig for å ha vært i stand til å tjene landet jeg elsker, sa May avslutningsvis.

Da brast stemmen hennes, og May snudde seg vekk fra verdenspressen like før hun begynte å gråte og gikk inn igjen i Downing Street.

<strong>STEMMEN BRAST:</strong> Da May beskrev hvordan statsminister jobben har vært en ære for henne å ha, brast stemmen hennes. Foto: Sipa / NTB Scanpix
STEMMEN BRAST: Da May beskrev hvordan statsminister jobben har vært en ære for henne å ha, brast stemmen hennes. Foto: Sipa / NTB Scanpix Vis mer

Flere forsøk

Men det har ikke stått på Mays innsats, som hun selv poengterte i talen.

- Jeg har gjort mitt beste for å gjennomføre brexit. Jeg har gjort alt jeg kan for å overbevise parlamentarikerne om å støtte skilsmisseavtalen. Dessverre har jeg ikke vært i stand til å gjennomføre det, jeg har prøvd tre ganger, sier May.

- Det er i landets beste interesse at jeg annonserer at jeg vil gå av fredag 7. juni.

Hun la vekt på i talen alt hun har fått til som statsminister, og mot slutten av talen sa hun hvorfor hun gjorde det.

- For landet jeg elsker, sa hun, mens stemmen brast.

Like før tårene kom, snudde hun seg vekk fra talerstolen og gikk inn igjen i statsministerboligen.

Ville ha blitt kastet

Theresa May ville nok ikke ha overlevd lenge uansett. Hun har valgt å gå av for å spare seg ydmykelsen ved å bli kastet, tror Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder og Storbritannia-ekspert.

- Hun kommer et mytteri i forkjøpet. Det er det indre presset fra kolleger i partiet som fører til at hun nå, etter alt å dømme, vil annonsere sin avgang, sa Mustad til Dagbladet i går.

May møter lederen for den såkalte 1922-komiteen, Graham Brady, som organiserer en stor gruppe av parlamentarikerne fra Mays parti De konservative.

Onsdag kveld holdt 1922-komiteen et møte om en mulig regelendring innad i Det konservative partiet som ville ha åpnet for et internt mistillitsforslag mot partileder og statsminister May. Da ville May ha vært ferdig uansett.

Skilsmisse til besvær

På veien mot brexit har May vekslet mellom å snuble, gå på trynet og stå i spagaten med en én fot i brexit-leiren og den andre i «remain»-leiren.

Noen av fallene har vært selvforskyldt, andre har vært uhell, mener Mustad.

- Hun kjørte seg tidlig fast i avtalen, som har vært nedstemt tre ganger, og ikke klart - eller forsøkt i nevneverdig grad - å skape tverrpolitisk forlik. Hun har ikke ønsket å gå alternative veier, og har vært kompromissløs, sier førstelektor Mustad.

Det avgjørende dødsstøtet kom etter at hun tirsdag denne uka - atter en gang - la fram en nytt brexit-forslag, som i bunn og grunn var det samme hun har fått nedstemt tre ganger, med noen kosmetiske endringer.

Mays ettermæle

Men tross fall, uhell og flauser tror førstelektor Mustad at May med tid vil få et hederlig ettermæle.

- Jeg tror det blir bedre enn det alle frykter nå. Med tiden vil folk se at hun forsøkte iherdig å få dette til. Ja, hun har gjort feil, men forsøket har vært heroisk, sa Mustad i går.

Analysene i ettertid kan også komme til å vise at kursen May valgte i praksis var den eneste veien å gå.

- Hun fikk mye kritikk de første åra, fordi hun ikke klarte å gjøre en bedre forhandlingsjobb i møte med EU, men EU har hatt sympati for May og EU har ikke mer å gi, sa Mustad.

Dagbladet oppdaterer saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer