Går av - og hylles av Hareide

Hilde Frafjord Johnsen sier det ikke er naturlig å fortsette som som generalsekretær i KrF når partiet nå er i regjering med Frp.

FERDIG: Hilde Frafjord Johnson er ferdig som generalsekretær i KrF. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
FERDIG: Hilde Frafjord Johnson er ferdig som generalsekretær i KrF. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Etter at partiet høsten 2018 valgte å søke regjeringssamarbeid med blant andre Frp, og gikk inn i Solberg-regjeringen, meddelte jeg fungerende partileder at det ikke var naturlig at jeg fortsatte som generalsekretær i KrF, sier Frafjord Johnson i en pressemelding som er sendt Dagbladet og andre medier.

- En generalsekretær skal ikke bare være partiets administrative leder, men også en viktig medspiller og forsvarer av den strategiske kursen en partileder velger, fortsetter KrF-veteranen

- En av de største

På Facebook hylles hun nå for innsatsen av tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide. Der skriver han at Hilde Frafjord Johnson «er en av de største vi har i KrF».

APPLAUS: Knut Arild Hareide og Hilde Frafjord Johnson er nå begge ute av KrFs ledelse.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
APPLAUS: Knut Arild Hareide og Hilde Frafjord Johnson er nå begge ute av KrFs ledelse. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Høsten 2018 utfordret hele partiledelsen KrF til å gjøre et retningsvalg. Og utfra forutsetningene som ble gitt håndterte du også det på beste måte, skriver Hareide og fortsetter:

- Jeg vet at utfallet ikke var i tråd med det du ønsket. Og at du signaliserte til meg at det kunne få konsekvenser for din framtid som generalsekretær.

Frafjord Johnson vil ikke selv kommentere egen avgang overfor Dagbladet, men viser til at pressemeldingen er alt hun vil si om saken.

Takker Hareide

KrF valgte ny ledelse under landsmøtet i slutten av april, der Kjell Ingolf Ropstad overtok som leder. Hilde Frafjord Johnson ba den nye partiledelsen om avløsning denne uka.

I BLÅSTEN: Hilde Frafjord Johnsen har stått midt i stormen i KrF det siste året. Her sammen med Ropstad, Hareide og Bollestad i Trondheim.
Foto: OLE MARTIN WOLD / NTB scanpix
I BLÅSTEN: Hilde Frafjord Johnsen har stått midt i stormen i KrF det siste året. Her sammen med Ropstad, Hareide og Bollestad i Trondheim. Foto: OLE MARTIN WOLD / NTB scanpix Vis mer

- Det er det ingen dramatikk i, men en helt naturlig konsekvens av det som har skjedd i partiet.

I pressemeldingen takker hun Ropstad for «ryddig og ordentlig håndtering» og ønsker ham lykke til som ny partileder. Også forgjengeren får en takk:

- Jeg vil takke Knut Arild Hareide for den tilliten han viste meg og for et godt og nært samarbeid gjennom mange år, sier Hilde Frafjord Johnson.

Lang fartstid

Født i Arusha i Tanzania har hun hatt en rekke stillinger som diplomat, ikke minst som FNs spesialutsending i Sør-Sudan fra 2011 til 2014. I KrF har 55-åringen i mange år blant partiets mest markante og profilerte skikkelser. Hun satt to perioder som stortingsrepresentant fra Rogaland, var utviklingsminister i begge Kjell Magne Bondeviks regjeringer og ble partisekretær i 2016.

- Jeg vil takke Hilde for det viktige arbeidet hun har gjort i KrF. Hun har håndtert mange krevende saker i sin tid som generalsekretær. Jeg ønsker henne lykke til videre, og nå skal vi så snart som mulig få på plass en ny generalsekretær, sier partileder Kjell Ingolf Ropstad.

Hilde Frafjord Johnson vil ha sin siste arbeidsdag som generalsekretær 20. mai.

Var ventet

At Frafjord Johnson var på vei ut av KrF-ledelsen lå i kortene etter at den blå fløyen vant det store retningsvalget i partiet i fjor. Hun ble nevnt som kandidat til stillingen som ny generalsekretær i Kirkens Nødhjelp i fjor, men den gikk til en annen KrF-veteran, nemlig Dagfinn Høybråten.

I april omtalte Vårt Land interne arbeidsmiljøundersøkelser som ga svake tall for Hilde Frafjord Johnson. Partiets årsmelding for 2018 omtalte «betydelig misnøye» med ledelsen ved landskontoret få måneder før retningsstriden i partiet, men Vårt Land kunne fortelle mer:

På forsommeren i fjor var over sju av ti misfornøyd med hvordan Hilde Frafjord Johnson fylte generalsekretærrollen. Det bedret seg noe utpå året, men om lag halvparten oppga fortsatt det samme.

Det viser to arbeidsmiljøundersøkelser blant omlag 25 ansatte ved landskontoret og fylkeskontorene som avisen fikk enkelte nøkkeltall fra.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer