Går av etter Muhammed-sensur

Sveriges utenriksminister Laila Freivalds går av. Kan ha brutt grunnloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en pressekonferanse på Rosenbad offentliggjorde Freivalds selv og statsminister Göran Persson at den utskjelte utenriksministeren slutter, i forbindelse med en granskning som nå blir satt i gang mot henne.

- Det er til skade for regjeringen, for partiet og for UD, og derfor velger jeg å gå av, sier Freivalds ifølge Aftonbladet.se på pressekonferansen som ble innkalt av statsministeren.

- I går hadde jeg en pressekonferanse i Brüssel om Hviterussland. Ingen av journalistene var interessert i den saken, det var da jeg innså at det var umulig å fortsette, sier hun.

- Det var hennes eget valg, hevder statsministeren.

Stengte nettsted

Freivalds har vært i svært hardt vær i flere sammenhenger de siste månedene og årene, men avgangen tilskrives en fersk skandale i kjølvannet av bråket rundt Muhammed-karikaturene.

Partiet Sverigedemokraterna (SD) utlyste tidligere i år en egen tegnekonkurranse, hvorpå de publiserte karikaturer av profeten på hjemmesiden sin.

Men 9. februar ble websiden stengt ned, etter at firmaet som eide serveren siden lå på ble kontaktet av det svenske sikkerhetspolitiet Säpo og en tjenestemann i Utenriksdepartementet.

KUNNE IKKE FORTSETTE: Det settes nå i gang en offentlig gransking av hva Laila Freivalds foretok seg i forhold til en nettside som publiserte Muhammed-tegninger. Det ble slutten på Freivalds turbulente ministerkarriere. Foto: Scanpix
KUNNE IKKE FORTSETTE: Det settes nå i gang en offentlig gransking av hva Laila Freivalds foretok seg i forhold til en nettside som publiserte Muhammed-tegninger. Det ble slutten på Freivalds turbulente ministerkarriere. Foto: Scanpix Vis mer

Freivalds har tidligere benektet at hun kjente til denne kontakten.

Men de siste dagene er det blitt avslørt at Freivalds «visste alt» om dette, og at hun selv skal ha godkjent at departementet tok kontakt med nettleverandøren.

 Handlingen kan ha vært i strid med ytringsfrihetsbestemmelser i den svenske grunnloven.

- Ikke ført bak lyset

På direkte spørsmål på pressekonferansen i dag tidlig benektet statsministeren at han ble ført bak lyset av Freivalds da den underordnede UD-ansatte ble framstilt som syndebukk i saken, i stedet for at utenriksministren selv tok ansvaret.

- Slik fungerer det ikke med nære arbeidskamerater, sier Persson.

- Vi har tydelig gått forbi hverandre når det gjelder informasjon. Å villede er en bevisst handling. Det her er feil som skjer i en organisasjon, sier han ifølge Svenska Dagbladet.

De to ville ikke kommentere detaljene i selve den betente Muhammed-sensursaken.

Går av etter Muhammed-sensur

Bosse Ringholm erstatter Laila Freivalds som svensk utenriksminister til en etterfølger er utnevnt.