Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Romfart:

Går av før historisk romferd

NASAs romfartssjef sjokkerer romfartsmiljøet med sin oppsigelse.

GÅR AV: NASAs romfartssjef Doug Loverro går av kun noen dager før historisk romoppdrag. Foto: Reuters.
GÅR AV: NASAs romfartssjef Doug Loverro går av kun noen dager før historisk romoppdrag. Foto: Reuters. Vis mer

NASAs romfartssjef Doug Loverro går av bare noen dager før historisk romoppdrag, skriver The Guardian. For første gang på nesten ti år skal USA igjen sende astronauter ut i verdensrommet neste uke.

Loverro, som er en ansvarlig for romferder, gikk av på mandag og nyheten har sjokkert romfartssamfunnet.

Washington Post rapporterte at oppsigelsen hans kom etter at han brøt en regel under Nasas anskaffelse av et romfartøy som var i stand til å lande mennesker på månen.

TEST: SpaceX lyktes i dag med å teste kapselen Crew Dragon, som skal frakte astronauter ut i verdensrommet. Video: CNN Vis mer

Ut igjen

Neste uke skal Elon Musks romfartsforetak SpaceX sende to astronauter til den internasjonale romstasjonen. Det er romfartøyet Dragon som skal testes, og NASA har sagt at alt vil skje etter planen selv om Loverro har sagt opp.

- Denne testflyingen vil være en historisk og viktig anledning som vil bringe tilbake menneskelig romfart til vårt land. Det utrolige engasjementet fra mennene og kvinnene i NASA er det som har gjort dette oppdraget mulig, sier NASA i en pressemelding.

Astronautene skal etter planen sendes ut i SpaceX Dragon-fartøyet fra Cape Canaveral i Florida onsdag neste uke. Det er åtte år siden amerikanerne sist sendte ut astronauter i verdensrommet.

Vil til Mars

I fjor slapp SpaceX grunnlegger Elon Musk bilder av prototypen til raketten Starship, tidligere kalt Big Falcon Rocket.

- Dette er et faktisk bilde og ikke en tegning, skriver Musk på Twitter sammen med et bilde av raketten.

Målet for Starship er å transportere mennesker til Mars. Derfor må prototypen, som har fått navnet Starship Hopper, blant annet testes for å lande trygt på overflaten.

Musk forklarer på Twitter at Starship Hopper er laget av rustfritt stål, som han mener tåler både varme og kalde temperaturer bedre enn karbonfiber.

- Det er som flytende sølv, skriver Musk.

Han har tidligere uttalt at SpaceX og Starship vil fly til Mars allerede i 2022, men mange sår tvil om at Musk kommer til å rekke denne tidsfristen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!