Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Går av når troppene kommer

Liberias president Charles Taylor sier han trekker seg fra sin stilling i det øyeblikk internasjonale fredsstyrker inntar det krigsherjede landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag kveld besluttet den vestafrikanske økonomiske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS opprettelsen av en fredsbevarende styrke i Liberia tellende 3000 soldater. I tillegg ber organisasjonen om ytterligere 2000 soldater fra USA, Marokko og Sør-Afrika, melder nyhetsbyåret Reuters.

Ifølge flere høyerestående tjenestemenn kan USA komme til å sende mellom 500 og 1000 soldater til Liberia.

- Troppene først

President Taylor mener det er viktig at han er i landet når troppene inntar landet - at han først drar etter at troppene er på plass.

- Det er viktig at fredsbevarende tropper settes inn før jeg forlater landet, sier han.

- Jeg forstår ikke hvorfor det er så viktig for den amerikanske regjeringen at jeg drar før troppene sendes inn, sier han.

Taylor mener at dersom han drar umiddelbart, vil landet bli mer anarkistisk og kaotisk, ifølge CNN.

Torsdag gikk George Bush ut og krevde Liberais president Charles Taylors avgang før eventuelle fredsbevarende tropper sendes inn i landet:

- Jeg tror de fleste forstår viktigheten av at han da går av. Jeg er overbevist om at han vil følge mitt råd, hvis han bryr seg om landet sitt, sa George Bush til CNN torsdag.

Det internasjonale presset mot Taylor ble betraktelig større torsdag etter at protestanter samlet seg i hovedstaden Monrovia med plakater og slagord som oppfordret Taylor til å trekke seg. Noen av proestantene oppfordret også USA til å sende tropper inn i landet.

Sender evalueringsdelegasjon

USA har planer om å sende en militært evalueringsdelegasjon til Liberia i løpet av de første 24-48 timene, opplyser en militær tjenestemann til CNN. Dette teamet skal vurdere sikkerhetsspørsmål dersom ambassaden må evakueres.

Ifølge en kilde i den liberianske regjeringen skal USA ha gitt Taylor 48 timer på seg til å trekke seg fra makten og forlate landet, til tross for at en sentral kilde i Det Hvite hus sa han ikke kjente til at det var stilt et slikt ultimatum.

Det internasjonale samfunn har lenge ivret for at USAs president skal lede internasjonale freddstykre i Libera for å få slutt på den 14 år lange blodige konflikten. Oppgjørsgeriljan LURD har de siste fire årene jobbet for å få president Taylor til å trekke seg.

Taylor er tiltalt for krigsforbrytelser av FN-domstolen i Sierra Leone og ettersøkt av Interpol.

PROTESTER: President Charles Taylor fikk klare beskjeder fra protestanter som samlet seg i hovedstaden Monrovia torsdag. Foto: REUTERS/SCANPIX