Går av som president

Pervez Musharraf mener riksrett vil skade landets ære. - Mitt hjerte gråter for folket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les profil om Pervez Musharraf.

(Dagbladet.no): Pakistans president Pervez Musharraf holdt i dag en tale til nasjonen etter at nasjonalforsamlingen har varslet at de vil stille han for riksrett.

Like etter klokka ti kunngjorde han at han trekker seg fra embetet etter samtaler med sine rådgivere.
- Nå er ikke tiden for mer konfrontasjon, sier Musharraf.

Han understreker imidlertid at han mener opposisjonens anklager mot ham ikke vil holde. Han er også svært kritisk til opposisjonens erklæring om å stille han for riksrett.

- Jeg er ikke redd for anklagene. Jeg er ikke redd for noen anklager. Men en riksrettssak vil være til skade for landet. Derfor velger jeg å gå av som president i Pakistan, sa Musharraf.

Han la også stor vekt på sin militære bakgrunn og understreket at han alltid har satt Pakistan først, blant annet gjennom deltakelse i to kriger.

- Jeg er en militær mann. Men jeg er ikke imot demokrati slik mange påstår, påpekte han og la til: Pakistan først, det har alltid vært mitt motto.

Mot slutten av talen takket han også hæren, marinen og luftvåpenet.

FERDIG: Pakistans president Pervez Musharraf har trukket seg fra embetet. I en tale til nasjonen i dag anklaget han sine motstandere for å ha spredt falske rykter om ham. Foto: Scanpix
FERDIG: Pakistans president Pervez Musharraf har trukket seg fra embetet. I en tale til nasjonen i dag anklaget han sine motstandere for å ha spredt falske rykter om ham. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg reddet Pakistan
Musharraf mener det er regjeringen som har skapt problemer for Pakistan siden valget i februar.

- Etter valget ønsket nasjonen løsninger fra den nye regjeringen. Men politikerne kunne ikke levere. Mitt hjerte gråter for folket i Pakistan, sier den avgåtte presidenten.

Den første halvtimen av talen brukte Musharraf til å skryte av arbeidet han har gjort med landets økonomi og framheve at han alltid har jobbet i Pakistans interesse.

- Pakistan har alltid vært min hovedprioritet og det var min intensjon å redde landet fra økonomisk krise, sier Musharraf.

Han sier landet sto på grensen til kollaps ta han tok makten i 1999 og at han har reddet Pakistan.

- De (opposisjonen) har sagt at de økonomiske problemene og mangelen på elektrisitet de siste ni årene skyldes politikken vår. Det er fullstendig feil og de lyver overfor befolkningen, sier Musharraf.

Presidenten anklager også sine politiske motstandere for å ha kommet med falske anklager mot ham.

Knusende valgnederlag

Går av som president

Pakistanske medier siterer i dag politiske kilder som mener Musharraf har fått løfter om immunitet og tillatelse til å forlate Pakistan. Dermed vil han unnslippe riksrett. Ingen opplysinger om dette er imidlertid bekreftet ennå.

Musharrafs nærmest eneveldige makt begynte å forsvinne da partiene som støttet ham gikk på et knusende valgnederlag i februar. Flere av Musharrafs gamle støttespillere har de siste dagene forlatt 65-åringens leir og sluttet seg til regjeringspartiene.


IKKE ELSKET: Brennende plakater av presidenten under en demonstrasjon i Islamabad.
FOLKET JUBLER: Slik reagerte folk i Islamabad etter å ha sett Musharraf kunngjøre sin avgang på tv.