Går av som PST-sjef

Hans Sverre Sjøvold fratrer stillingen som sjef for PST med umiddelbar virkning.

GÅR AV: Hans Sverre Sjøvold går av som sjef for PST med umiddelbar virkning. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
GÅR AV: Hans Sverre Sjøvold går av som sjef for PST med umiddelbar virkning. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skriver regjeringen i en pressemelding torsdag ettermiddag.

- Tjenesten trenger en sjef som har sin fulle og hele oppmerksomhet rettet mot å løse et meget viktig samfunnsoppdrag og i så måte ha samfunnets tillit. Dette er viktigere enn noen gang i den sikkerhetssituasjonen vi nå befinner oss i. Det har de siste ukene vært mye negativ oppmerksomhet rettet mot min person. Hensynet til PSTs tillit i samfunnet og omdømmet må gå først, sier Sjøvold i pressemeldinga.

Roger Berg er fungerende PST-sjef fram til en ny sjef er på plass.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl omtaler Sjøvolds avgjørelse som klok.

- Jeg respekterer Sjøvold sin beslutning, og mener det er en klok avgjørelse, sier Mehl.

Sjøvolds avgang kommer i kjølvannet av VGs avsløringer rundt tre skytevåpen den daværende politimesteren oppbevarte ulovlig i flere år, og som han ville kvitte seg med.

Oppbevaringen førte til en bot på 50 000 kroner, men fikk ikke konsekvenser for hans autorisasjon eller sikkerhetsklarering.

VG har avdekket at en politiansatt fikk utbetalt 1,2 millioner kroner for å si opp jobben sin som saksbehandler ved våpenkontoret i Oslo politidistrikt. Mannen hadde fortalt Spesialenheten om press og trusler fra kolleger og ledere om å ta imot de tre våpnene.

Torsdag skriver VG at Sjøvold unnlot å fortelle om den lovstridige oppbevaringen av våpnene da han ble bedt om å gi justisministeren en full redegjørelse om saken i 2019.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer