Går av som ytelsesdirektør i Nav

Kjersti Monland tar selvkritikk, og går etter NAV-skandalen.
- Jeg trer ut av lederrollen av eget ønske, hevder hun.

SLUTTER: Kjersti Monland går av som ytelsesdirektør i Nav. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
SLUTTER: Kjersti Monland går av som ytelsesdirektør i Nav. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Monland, som altså er i NAV-sjef Sigrun Vågengs nærmeste ledergruppe, erstattes av Bjørn Lien, fungerende direktør for Nav Innlandet, fra og med 9.desember.

Nyheten ble først kjent da NAV sendte ut pressemelding om endringene i ledelsen onsdag ettermiddag.

Monland, som har vært ytelsesdirektør i NAV i sju år, sier hun slutter av egen vilje.

- Jeg trer ut av lederrollen etter eget ønske. Jeg har kommet frem til at det er både nødvendig og riktig å sette på en ny leder som kan opprettholde leveransekraften i avdelingen i denne kritiske fasen. Jeg erkjenner at arbeidet med håndtering av EØS-regelverket burde vært løst annerledes – og raskere, sier hun i en epost til Dagbladet.

Hun svarer ikke direkte på om hun har følt seg presset til å slutte, men sier praktiseringen av EØS-regelverket er hennes ansvar.

- Som ytelsesdirektør er håndteringen av saksbehandlingen av enkeltsaker og praktiseringen av EØS-regelverket mitt ansvar. Ellers kommer det en oversikt over hva som har skjedd i NAV i denne prosessen, når internrevisjonens rapport overleveres til Sigrun (Vågeng, journ.anm) neste uke, skriver Monland i eposten til Dagbladet.

Avviser sammenheng

Hun avviser at avgangen har noe med den ventede rapporten om hvordan saken er håndtert i NAV i årene før skandalen ble kjent i oktober.

- Nei, dette er en beslutning jeg har fattet uavhengig av internrevisjonens gjennomgang, sier Monland.

Dagbladet har forsøkt å få flere svar om Monlands avgang fra NAV, foreløpig uten svar.

Det er uklart hva Monland nå skal gjøre, men hun skal ifølge NAV-sjef Sigrun Vågeng få en sentral rolle i etatens utviklingsarbeid også framover.

- Ytelsesdirektør Kjersti Monland har orientert meg om at hun ønsker å fratre sin stilling som ytelsesdirektør. Jeg har respekt og forståelse for Kjerstis valg, og er glad for at hun vil fortsette å bruke sin kompetanse og kapasitet til beste for utviklingsarbeidet i organisasjonen, sier NAV-sjef Sigrun Vågeng i en epost til Dagbladet.

- Kjersti har vært en sentral pådriver i NAVs utviklingsarbeid og har gjennomført store digitaliseringsprosjekter og organisasjonsutviklingsprosjekter i de sju årene hun har vært ytelsesdirektør i NAV. Kjersti vil derfor også få en sentral rolle i utviklingsarbeidet vårt fremover. Kjersti stiller seg også til disposisjon for å bidra med avklaring og kunnskap inn i det videre arbeidet med EØS-saken, skriver Vågeng i eposten.

Svarer ikke om lønn

Det er ikke kjent hva Monlands nye tittel blir - eller om hun får beholde direktørlønna si.

Det har nemlig NAV ikke ønsket å svare på onsdag.

Monland ville heller ikke svare da hun fikk direkte spørsmål på Dagsnytt 18 onsdag kveld.

- Det må vi se på. Vi må snakkes om det. Så tenker jeg at det er en sak jeg snakker med Sigrun om, sa hun, med henvisning til NAV-sjef Vågeng, som også gjestet NRKs TV-sending onsdag.

Der avviste Vågeng at hun hadde presset Monland til å trekke seg, og understrekes at det var Monlands personlige valg å gå av.

Arbeids- og sosialdepartementet har foreløpig ikke ønsket å kommentere utskiftingen i NAV-ledelsen.

- På sin plass

SVs stortingsrepresentant Freddy Andre Øvstegård sier det er på sin plass at skandalen også for konsekvenser for toppledelsen i NAV.

- Det er på sin plass at NAV-skandalen også får konsekvenser for de på toppen, men det forandrer ingenting for Stortingets gransking. Det er regjeringa og Hauglie som må stå ansvarlige overfor Stortinget, og opplysningene vi har til nå tyder på at ministeren også har svikta. Derfor fortsetter vår gransking som før, sier Øvstegård, som altså sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, som nå driver granskning av NAV-skandalen.

Saksordfører Eva Kristin Hansen (Ap) sier hun tar Monlands avgang til etteretning.

- For mange av de som er rammet av denne skandalen, er det viktig at noen tar ansvar. Dette handler om tilliten til NAV. Men om hun er riktig person til å gå, er det umulig for meg å vurdere. Hva slags vurderinger som er gjort internt blir bare spekulasjoner. Stortinget forholder seg uansett kun til statsråd Hauglie, sier Hansen, som altså leder arbeidet i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Svekket tillit

I Navs egen pressemelding slås det fast at tilliten til etaten er svekket og at mange ansatte har en vanskelig arbeidshverdag, noe tillitsvalgte også tidligere har gitt uttrykk for overfor Dagbladet.

- Vi tar Kjersti Monlands avgang til etterretning, sier Elisabeth Steen til Dagbladet.

Hun er hovedtillitsvalgt for Nav-ansatte som er organisert i LO-forbundet Norsk Tjenestemannslag.

-Det er tøffe dager for de ansatte i Nav, det er det ingen tvil om. At tilliten til Nav er svekket påvirker alle oss som jobber her. Det gjør noe med deg personlig, men bidrar også til å gjøre selve jobben vanskeligere, sier Steen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer