GÅR AV: Anita Krohn Traaseth er ferdig som administrerende direktør i Innovasjon Norge. Nå skal hun ha fått ny jobb som styreleder i et norsk vekstselskap. Her er hun avbildet på det norsk-kinesiske toppmøtet i Beijing i oktober. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GÅR AV: Anita Krohn Traaseth er ferdig som administrerende direktør i Innovasjon Norge. Nå skal hun ha fått ny jobb som styreleder i et norsk vekstselskap. Her er hun avbildet på det norsk-kinesiske toppmøtet i Beijing i oktober. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Anita Krohn Traaseth

Går av uka etter «frikjennelsen»: - Det var veldig overraskende

I går ringte Anita Krohn Traaseth Innovasjon Norge-styrelederen. I dag informerte hun de ansatte på et allmøte om at hun går av.

Administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth (46), er ferdig som toppsjef i det statlige innovasjonsselskapet.

Det annonserte Krohn Traaseth i en melding i dag.

Krohn Traaseth slutter ikke umiddelbart i stillingen, men det var en svært overraskende beskjed styreleder Gunnar Bovim mottok i går kveld.

- Det var veldig overraskende for meg. Hun meddelte det til meg i går kveld, og jeg tror det fra hennes side var et gjennomtenkt valg. Hun ville meddele det til meg og informere de ansatte på et allmøte i dag, sier Bovim til Dagbladet.

Har fått ny jobb

Traaseth blir nå partner i et norsk vekstselskap.

- Forklaringen er at hun har fått seg jobb i et annet selskap og ønsker å drive videre med det. Det er den forklaringen jeg har fått. Dette var ikke noe initiativ fra styret, sier Bovim om fratredelsen.

Det har stormet rundt Krohn Traaseth og Innovasjon Norge det siste året. Spesielt ansettelsen av Ferd-arving Katharina Andresen og direktør Anita Krohn Traaseths rekruttering av ny ledergruppe i 2014 og 2015 har fått stor oppmerksomhet i mediene.

Andresen fikk en deltidsstilling i HR-avdelingen i Innovasjon Norge uten utlysning og uten at andre kandidater ble intervjuet til stillingen, noe selskapet begrunnet med at hun gikk inn i et kortvarig engasjement som dekket et uforutsett behov.

STYRELEDER: Anita Krohn Traaseth med styreleder Gunnar Bovim. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
STYRELEDER: Anita Krohn Traaseth med styreleder Gunnar Bovim. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

- Kanskje riktig tidspunkt

Innovasjon Norge ba juni i år revisjonsselskapet Deloitte om å gjennomgå 65 ansettelser siden Krohn Traaseth begynte som administrerende direktør i 2014.

Rapporten kom i forrige uke, og Deloitte konkluderte med at ansettelsene var i tråd med lover og etiske regler, men foreslo flere forbedringer for selskapet.

- Vi ønsker å ha henne med videre. Rapporten fra Deloitte sier at tingene er i orden. Det er alltid noen forbedringspunkter, men det er ikke noe kameraderi eller noe sånt i organisasjonen. Dette er en sak som er veldig mye omtalt, og Deloitte gir en veldig klar og grundig redegjørelse, sier styreleder Bovim.

- Når man har fått en slik rapport, er det kanskje riktig tidspunkt å gå av nå som bordet er ryddet, sier Bovim til Dagbladet.

- Ekstrovert

- Hva har hun betydd for organisasjonen?

- I den perioden hun har vært administrerende direktør, har Innovasjon Norge vært i veldig god utvikling. Vi leverte rekordmye i fjor, har fått ned administrasjonsstørrelsen og sørget for utbytte til stat og fylker, sier han.

- Innovasjon Norge har vært landets mest attraktive arbeidsgiver to år på rad, og jeg tror Krohn Traaseth har gjort organisasjonen mer ekstrovert.

Anita Krohn Traaseth ble hentet inn som et friskt pust til Innovasjon Norge i 2014, men seinere har det blitt stormfullt i kastene rundt henne. I 2016 fikk hun en skriftlig advarsel fra styret, som kritiserte henne for blant annet mangelfull rolleforståelse, manglende evne til å ta kritikk og problematiske utspill i offentligheten.

- Vanskelig omstilling

Tidligere i år ønsket daværende styreleder Per Otto Dyb å sette Krohn Traaseths stilling på styrets dagsorden, men fikk ikke støtte. Saken endte med at Dyb trakk seg som styreleder.

Både omstillingen i selskapet og ansettelsene, førte til mye oppmerksomhet.

- Overfor styret har det fungert greit. Omstilling som det Innovasjon Norge har vært gjennom, vil det være ulike syn på. Det er krevende å gjøre omstillinger i et norsk offentlig selskap, sier styreleder Bovim til Dagbladet.

- Hva skjer videre?

- Nå skal vi ha styremøte i begynnelsen av desember og finne ut av ting. Krohn Traaseth fratrer ikke umiddelbart, så det er ikke noe umiddelbart hastverk i dette, sier han.

- Tida er inne

Krohn Traaseth har selv ikke kommentert avgangen, men sier følgende i en melding fra Innovasjon Norge.

- Jeg er på femte året på omstillingspost som leder av Innovasjon Norge. Dermed er tiden inne for å overlate roret til andre. Fem år har vært min uttalte anbefaling for perioden en toppleder med store endringsoppgaver bør sitte i samme stilling, og det står jeg ved.

- Jeg har hatt et knallsterkt mannskap i Innovasjon Norge, og sammen har vi klart å levere viktige resultater for et næringsliv i omstilling. Jeg har blitt oppriktig glad i samfunnsoppdragene våre og ikke minst i kollegene mine som har et utrettelig engasjement for oppgavene våre, sier Krohn Traaseth.