Iran:

Går bort fra deler av atomavtalen

Irans president Hassan Rouhani stiller krav til stormaktene.

IRAN: Irans president Hassan Rouhani stiller krav til stormaktene. Foto: NTB Scanpix
IRAN: Irans president Hassan Rouhani stiller krav til stormaktene. Foto: NTB ScanpixVis mer

Onsdag morgen vil Iran kunngjøre at de vil trekke seg fra deler av atomavtalen, melder statlige nyhetsbyråer.

Atomavtalen med Iran ble framforhandlet i 2015 av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU. Avtalen gir innsyn i det iranske atomprogrammet i bytte mot oppheving av økonomiske sanksjoner mot Iran og landets oljenæring.

Anrikning av uran

Som en del av avtalen forpliktet Iran seg til å begrense sin anriking av uran for en periode på 15 år fra avtalen ble inngått.

Irans president Hassan Rouhani uttaler at Iran nå vil beholde sitt overskudd av anriket uran i stedet for å selge det videre, slik de forpliktet seg til i 2015. Han sier også at høyanrikelsen av uran vil starte igjen hvis det ikke er forhandlet fram nye betingelser i atomavtalen innen 60 dager, melder NTB.

Ifølge nyhetsbyrået ble beskjeden gitt til ambassadørene til Storbritannia, Kina, Frankrike, Tyskland og Russland i et møte onsdag.

- Avgjørelsen i det øverste sikkerhetsrådet om å stanse etterlevelsen av noen av Den islamske republikken Irans forpliktelser i atomavtalen er kommunisert til statslederne i landene som fortsatt er en del av avtalen – Storbritannia, Kina. Frankrike, Tyskland og Russland, heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementet onsdag morgen.

USA trakk seg

Kunngjøringen har vært ventet, ettersom flere statlige nyhetsbyråer meldte om den delvise tilbaketrekningen allerede mandag.

For nøyaktig ett år siden kunngjorde president Trump at USA ville trekke seg fra avtalen. I etterkant av beslutningen, oppfordret USA flere land til å kutte all oljeimport fra Iran - hvis de ikke ville bli utsatt for «sterke sanksjoner».

Irans president Hassan Rouhani advarte mot et slikt tiltak:

- Ikke lek med løvens hale, Trump. Dette vil bare føre til noe du vil angre på, Rouhani.

Hvordan Trump svarte på trusselen, kan du leser her:

Søndag annonserte USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver at de vil sende krigsskip til Persiabukta.

Avgjørelsen kommer som følge av «et antall urovekkende og eskalerende indikasjoner og advarsler» fra Iran, sa Bolton, og la til:

- USA søker ikke en krig mot det iranske regimet, men vi er helt og holdent klar til å besvare ethvert angrep, om det så kommer via en stedfortreder, fra Irans revolusjonsgarde eller den iranske hæren.