«Går det an å dømme folk uten bevis?»

Drapstiltalte Gamal Hosein (37) ble skremt og oppskaket av de fellende dommene i Orderud-saken. - Går det an å dømme folk i Norge uten bevis? sa han til medfanger og ansatte i Skien fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På sin 37 års bursdag starter han i dag kampen for å bli frifunnet for drapet på kona, Gry Hosein (28).

Hoseins forsvarer, John Christian Elden, vedgår at Gry-saken og Orderud-saken har visse paralleller, og bekrefter overfor Dagbladet at Gamal Hosein ikke har lagt skjul på sin frykt og skuffelse etter at dommen i Orderud-saken falt på Åråsen 21. mars.

- Kan man dømme bare på indisier? Går det an å dømme folk i Norge uten bevis? sa Gamal Hosein til både medfanger og ansatte i fengselet.

Veronica Orderud soner nå sin dom i Skien fengsel. Dagene etter at dommen falt, satt hun imidlertid på Bredtveit kvinnefengsel i Oslo. Det er ikke kjent om Hosein har snakket direkte med Veronica om dommen.

Betydelig redusert

Gamal Hosein er blitt en tilnærmet mønsterfange i Skien fengsel, og har forberedt seg grundig. Han står hardnakket på at han er uskyldig og at han er blitt et offer for en ensidig politietterforskning.

Flere kilder sier til Dagbladet at håpet han hadde til en rettferdig behandling i retten, ble betydelig redusert etter Orderud-dommene.

- Hva med meg?

Hosein ser klart paralleller mellom sin egen sak og Orderud-saken. Hans forsvarer John Christian Elden har tidligere sagt at det ikke finnes klare bevis i Gry-saken. I likhet med Orderud-saken har politiet ingen fellende, tekniske bevis mot Gamal Hosein. Også i Gry-saken bygger påtalemyndigheten sin sak på en rekke indisier.

Etter hva Dagbladet erfarer, skal Gamal Hosein ha trodd at dommene i Orderud-saken ikke kunne bli så knallharde. Og han spør seg - hvis tvilen som var til stede i Orderud-saken ikke kom de tiltalte til gode - hva vil da skje i hans egen sak?

Eldens oppgave i tingretten i dag blir å pulverisere indisiene til påtalemyndigheten. Forsvareren mener at det ikke er bevist at Gry har vært utsatt for et drap, og viser til obduksjonsrapporten som formelt sett ikke kunne angi noen dødsårsak.

Er det tvil - og hvor stor er den? er spørsmålet Skien og Porsgrunn tingrett til slutt må besvare etter seks ukers rettsforhandlinger.

Vurderte overlegg

Etter det Dagbladet får opplyst vurderte politiet på et tidlig tidspunkt å sikte Gamal Hosein for overlagt drap. Bakgrunnen var teorien om at han bevisst bygde seg opp et alibi før han angivelig skal ha kvalt kona Gry inne på familiens videogrill på Falkum den 13. januar i fjor.

Gry skal ha jobbet ved vinduet slik at hun ble sett, samtidig var ikke grillen åpen. Folk kunne ikke gå ut og inn, til nød levere en video i døråpningen. Til politiet hevdet Gamal Hosein at kiosken var åpen som vanlig. Over tretti vitner skal føres for retten for å bevise at dette ikke var sant.

En sentral politikilde sier:

- Å drepe mens butikken var åpen, ville være vågalt, kanskje umulig. Hosein kan ha forsøkt å skaffe seg falsk alibi ved å hevde at driften var som normal.

Full strid

Påtalemyndigheten endte på en tiltale på forsettlig drap. Påstanden er at ektemannen kvalte Gry inne på videogrillen. Det kan ha skjedd klokka 14.37. Gry skal ha ringt en venninne i Israel. Hun hørte seinere på svareren at Gry skreik, og at hun ble slått. Det er dokumentert at Gry flere ganger tidligere på formiddagen forsøkte å få tak i venninnen og sin venn i Israel.

Klokka 16.30 ringte Grys søster til henne. Men det var ikke svar på mobiltelefonen.

Likhunder

Mens påtalemyndigheten i retten kan hevde at drapet nærmer seg overlegg, vil hovedforsvarer John Christian Elden stå på at det ikke en gang finnes bevis på at den 28 år gamle kvinnen ble drept.

Forsvarerne og påtalemyndigheten er bare enige om to ting: Det foreligger ingen tilståelse, og det finnes ikke ett kronbevis av teknisk art.

  • Likhundenes markering blir et sentralt bevis for aktoratet. En hund markerte for spor inne i grillen - en annen ved Gamal Hoseins bil. Hundene markerte ikke på samme sted.
  • En 28 år gammel kvinne hevder at hun så en full, avlang svart plastpose bak i bilen til Hoseins stasjonsvogn da han kjørte i Porsgrunn sentrum natt til 14. januar.
  • Gry ble funnet to måneder seinere i Skienselva med merker på halsen, som kan ha vært etter kvelning. Hun hadde oppsatt hår og var fullt påkledd. Vanligvis slo hun ut håret når hun gikk fra jobb.
  • Hosein meldte ikke kona savnet før etter 18 timer. Han reagerte ikke på at hun ikke var hjemme om natta, til tross for at han ellers alltid hadde full kontroll på henne.
  • Han skal ha løyet om driften av kiosken den aktuelle lørdagen og om sine bevegelser natta etter.
DRAMA: Tiltalte Gamal Hosein fyller 37 år i dag. Da starter han kampen for å bli frifunnet for anklagerene om å ha kvalt og drept kona Gry (28) i familiens videokiosk 13. januar i fjor. Her sammen med sin forsvarer John Christian Elden ut fra et fengslingsmøte i fjor.