«Går det bra?» «Nei, det gjør det ikke. Ikke i det hele tatt»

Den tiltalte ekspolitimannen hadde store vanskeligheter med å gjennomføre rekonstruksjon med Kripos. Han brøt også sammen under videoavspilling i retten.

VANSKELIG REKONSTRUKSJON: Den tiltalte ekspolitimannen hadde store problemer med å gjennomføre rekonstruksjonen på Breviksbrua 12. september i fjor. Foto: PER FLÅTHE / DAGBLADET
VANSKELIG REKONSTRUKSJON: Den tiltalte ekspolitimannen hadde store problemer med å gjennomføre rekonstruksjonen på Breviksbrua 12. september i fjor. Foto: PER FLÅTHE / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): Den 42-årige ekspolitimannen som er tiltalt for å ha etterlatt avdøde Linn Madelen Bråthen (33) i en hjelpeløs situasjon, har store vanskeligheter med å se en video Kripos viser Nedre Telemark tingrett. Tidvis gjemmer han hodet i hendene eller ser bort fra skjermen.

Må ta pause Kripos-overbetjent Arnfinn Sandstad ledet rekonstruksjonen av hendelsene på Breviksbrua natt til 3. august i fjor. Rekonstruksjonen bygger på framstillingen til den da drapssiktede politimannen, og går detaljert igjennom hendelsesforløpet fra han og Bråthen går opp på brua, til Bråthen ender i vannet åtte minutter seinere. Hele rekonstruksjonen ble filmet, og videoen vises fram i retten.

«Og så hører jeg plasket», sier politimannen gråtkvalt i videoen der han står oppe på brua ved siden av dokka som skal forestille Bråthen.

«Går det bra?» spør Sandstad. «Nei, det gjør det ikke. Ikke i det hele tatt», svarer politimannen, som må ta en pause.

Tror han lyver På videoen beskriver politimannen i detalj hvordan han skal ha fått stein i skoen og deretter snublet mens han og Bråthen var på vei over mot Brevik-sida. I mellomtida klatret Bråthen opp på bruas rekkverk. Etter å ha fått forsikringer om at hun ikke kom til å hoppe, snudde han og gikk mot Stathelle-sida. Men da hoppet den 33-årige kvinnen i vannet, ifølge hans forklaring.

Politiet tror ikke på denne framstillingen. De tror 42-åringen lyver for å dekke over at han forårsaket Bråthens død, men fikk ikke med seg riksadvokaten på en drapstiltale.

Etterforskernes teori er at politimannen og Bråthen hadde et forhold, og at dette medvirket til dødsfallet. Tiltalte selv avviser bestemt at det eksisterte noe forhold - selv etter framleggelsen av en nettchat med svært intimt og seksualisert forhold.

Den 42-årige telemarkingen, som er gift og er småbarnsfar, sier utenforstående misforstår tonen i chattene, og sier Bråthen fant på historier om ham.

Får de beste skussmål Tidligere i dag har to tidligere politikolleger forklart seg om tiltalte. Begge gir ham de beste skussmål som politimann. Den ene av dem, hans tidligere patruljepartner i UP, finner det også overraskende og sjokkerende at han har chattet slik, når han ga inntrykk av å være trofast mot sin kone.

- Han er omsorgsfull, kjempegrei og 100 prosent til å stole på. Jeg har aldri sett negative sider ved ham, sier den jevnaldrende vennen.

Tiltaltes forsvarer Arne Lie synes dagens vitnemål i retten så langt styrker klientens sak.

- Det bekrefter bare det han sier, sier advokaten til Dagbladet.

Seinere i dag skal pårørende av Bråthen vitne. De vil ventelig gi en helt annen framstilling enn tiltalte.

DØDE: Linn Madelen Bråthen døde etter fall fra Breviksbrua natt til 3. august i fjor. Foto: PRIVAT
DØDE: Linn Madelen Bråthen døde etter fall fra Breviksbrua natt til 3. august i fjor. Foto: PRIVAT Vis mer