- Går det opp på toppen av det røde er det krise

På Hunderfossen kraftverk følger de nøye med på de enorme vannmassene.

FØLGER MED: - Akkurat nå har vi full kontroll, men går det opp på toppen av det røde på påla er det krise, sier vannkraftslederen på Hundefossen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FØLGER MED: - Akkurat nå har vi full kontroll, men går det opp på toppen av det røde på påla er det krise, sier vannkraftslederen på Hundefossen. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HUNDERFOSSEN/OSLO (Dagbladet): Vannstanden øker fortsatt i nedre deler av Glomma, Gudbrandsdalslågen og Drammensvassdraget, opplyser NVE i et oppdatert flomvarsel.

På kraftanlegget til Eidsiva Vannkraft på Hunderfossen følger de svært nøye med på flommen. Anlegget har døgnbemanning — og det er voldsomme krefter som er i aksjon på anlegget.

- Vi er på toppen av vannmengden og det går totalt over 2000 kubikkmeter vann per sekund gjennom kraftverket. Det vil ta 0,2 sekunder å fylle opp en kjeller med vann, sier Sigurd Eikerol, kraftverksleder ved Hunderfossen kraftverk, til Dagbladet.

På anlegget holder de også øye med om det kommer gjenstander nedover elva — det være seg trær og eiendeler.

Knuses på sekunder - I 2011 kom det både telt og campingvogner nedover, sier Eikerol.

- En campingvogn vil knuse på sekunder og fyke rett igjennom.

Kraftselskapet hevder seg godt rustet til å håndtere vannmassene.

- Dette her er en femårsflom, vi skal egentlig klare å håndtere en tusenårsflom. Det verste som kan skje er at en eller flere av lukene havarerer, sier Eikerol — og peker ned i anlegget der vannet fosser igjennom.

- Det er ikke overraskende at det kommer flom. Akkurat nå har vi full kontroll, men går det opp på toppen av det røde på påla er det krise.

Stengte veier En rekke veier og jernbanestrekninger er berørt av den kraftige flommen som har rammet Østlandet de siste dagene.

Situasjonen på veiene i Oppland og Hedmark er fortsatt alvorlig. Om lag 60 veier er berørt, opplyser Statens vegvesen torsdag ettermiddag.

Det er svært høy vannstand i Glomma, og oppmerksomheten er ifølge NTB spesielt rettet mot utviklingen for veiene i Solør.

Veivesenet regner ikke med at de stengte hovedveiene E6 og riksvei 3 i Hedmark og Oppland vil bli åpnet torsdag. Nye veier kan også bli stengt på kort varsel på grunn av flommen.

OVERVÅKER: På Hunderfossen kraftverk følger de nøye med på de enorme vannmassene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OVERVÅKER: På Hunderfossen kraftverk følger de nøye med på de enorme vannmassene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer