Går etter pengene til arvingene: Vil ha dynastiskatt som lopper milliarder ut av lommene på styrtrike familier

Rødt vil ikke la de rikeste «holde Norge som gissel». Kritikerne tror forslaget kan føre til masseoppsigelser og økonomisk krise.

RIK ARVING: Katharina Andresen har mye penger. Rødt skulle ønske hun måtte ut med 25 prosent arveavgift på dem. Foto: Frédéric Boudin / Ferd
RIK ARVING: Katharina Andresen har mye penger. Rødt skulle ønske hun måtte ut med 25 prosent arveavgift på dem. Foto: Frédéric Boudin / Ferd Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Rødt går til angrep på Norges rikeste arvinger. Skattelistene viste at flere av landets rikeste har enorm formue, men betaler minimalt i formuesskatt.

I sitt alternative budsjett foreslår Rødt derfor å innføre en «dynastiskatt», i tillegg til å øke det generelle skattetrykket på de mest høyest inntekt og formue.

- Dette handler mest om hva som rettferdig, ikke om å balansere budsjettet. Vi har aldri hatt adel i Norge, men ser nå en framvekst av dynastier som sitter på enorme verdier. Vi må redusere de store ulikhetene i formuer i Norge, sier Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen til Dagbladet.

«Dynastiskatten» er skreddersydd for å ramme landets rikeste. Pakken består av skatteøkninger som skal gi staten skatteinntekter på 14,2 milliarder kroner i 2019 alene. Blant annet ønsker Rødt å skattlegge arv på over 100 millioner med 25 prosent. Partiet setter et bunnfradrag på 5 millioner. De vil også innføre 43 prosent skatt på utbytte.

Samlet sett ønsker Rødt å øke skatter og avgifter i Norge med 39 milliarder kroner.

Fattigere rike

Åtte av landets ti rikeste er arvinger. Ferd-søstrene Katharina (23) og Alexandra Andresen (22) er landets rikeste under 30 år. Til sammen er de to god for nesten 13,6 milliarder kroner, en formue de har arvet av sin far, Johan H. Andresen. Norges åtte rikeste mennesker eier nå like mye som den «fattigste» halvparten av landet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer