AVSLØRER PLANENE:  Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap) legger nå fram planene for regjeringskvartalet. Foto: Morten Holm / Scanpix
AVSLØRER PLANENE: Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap) legger nå fram planene for regjeringskvartalet. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer

Går for et samlet regjeringskvartal

Regjeringen vil høre hva folket mener før de bestemmer seg for om det skal bygges nytt eller bevares.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringen har besluttet at departementene skal ligge samlet i og omkring dagens regjeringskvartal. Det opplyste administrasjonsminister Rigmor Aasrud på en pressekonferanse i dag.

Avgjørelsen begrunnes med hensynet til sikkerheten og at reiseveien mellom departementene og til Stortinget skal være kortest mulig.

Fortsatt er det ikke avgjort hvilke bygg, om noen, skal rives.

Før en endelig konklusjon vil regjeringen ha en bred debatt med innspill for faginstanser og folk flest.

- Hvordan man skal gå videre, vil først bli avgjort etter at regjeringen har gjennomført en bred, åpen prosess der ulike parter skal få kome med innspill, opplyser departementet.

- Vi ønsker å høre hva folk mener før regjeringen tar en endelig avgjørelse om å beholde eksisterende bygninger eller bygge nytt, sier adminstrasjonsminister Rigmor Aasrud.

Det skal bli oppretta en egen blogg der alle fram til til 1. april kan komme med innspill:
blogg.regjeringen.no/regjeringskvartalet

Må ikke rives - Bombeangrepet 22. juli gjorde at 1500 og 1600 arbeidsplasser ble ubrukelige. Det rammet 50 000 kvm. De mest ødelagte bygga er Høyblokka, Y-blokka, S-blokka og R4, sier Rigmor Aaserud.

Hun opplyser imidlertid at byggtekniske undersøkelser har vist at ingen av skadene på noen av byggene gjør det nødvendig å rive.

- Konstruksjonene står trygt, men må repareres, opplyser ministeren.

Politiet er blant instansene som har rådet regjeringen til en samling av byggene av sikkerhetsgrunner.

Rigmor Aaserud skiserer tre mulige alternativer for regjeringskvartalet.

• Å la bygg stå for å reparere og rehabilitere innvendig
• Å rive og bygge helt nytt
• Å rive, men beholde deler av de gamle bygningene. Dette skal inkludere å rive høyblokken, men la noen av veggene som har kunstverk risset inn i betongen stå, for så å bygge nye bygg inntil

- Det skal nå gjennomføres en konseptvalgsutredning. Et alternativ vil være å bygge opp regjeringskvartalet slik det var før 22. juli. Det er også mulig å rive alle bygningene, men det er også flere mellomalternativer. I tillegg vil regjeringen at det skal legges frem alternativer som også rommer muligheten for å flytte Utenriksdepartementet og Miljøverndepartementet til regjeringskvartalet. Derfor vil det bli utarbeidet flere alternativer i den videre prosessen, opplyser ministeren.

Færre arbeidsplasser
Både riksantikvar Jørn Holme og hans overordnede politiske sjef Erik Solheim har gått inn for bevaring. Flere, blant dem KrF-leder Knut Arild Hareide som leder Stortingets 22. juli-komité har derimot tatt til orde for å rive bygget og erstatte det med et mer funksjonelt bygg. Heller ikke internt i Regjeringen skal det være enighet.
- Hvis Høyblokka skal bevares blir det færre arbeidsplasser enn tidligere fordi nye luftesjakter må på plass. Det tar cirka 1000 av 19 000 kvadratmeter, sier Aaserud. Skal bygningsmassen bevares må også flere veier i området stenges.

Aaserud sier at eventuelle nybygg vil bety nye og mer effektive arbeidsplasser og legge til rette for mer åpenhet for publikum fordi mye kan legges under bakken av sikkerhetsårsaker.

Kunsten utenfor og inne i regjeringskvartalet er foreslått skal vernes eller bevares. Også parken utenfor Høyblokka er foreslått skal bevares.

- Kunsten i og utenfor regjeringskvartalet har satt standard for den abstrakte kunsten i Norge i etterkrigstida, sier Aasrud.

Vanskelig avgjørelse - I de nærmeste månedene må vi veie de ulike argumentene mot hverandre, dette er ingen enkel avgjørelse og heller ikke en prosess det må tas lett på, sier Aasrud.

Den endelige avgjørelsen vil ikke bli tatt før i 2013.

Aasrud sier også at regjeringen har besluttet at utvikling av regjeringskvartalet skal skje med statlig, ikke kommunal plan. Dette gjøres av hensyn til sikkerhet og framdrift. Det betyr at staten tar ansvar for å drive fram planarbeidet, men alle berørte instanser skal selvsagt bli hørt i henhold til plan- og bygningslovens krav.

Prislappen til de ulike alternativene er ikke satt, opplyser departementet, men nytt og samlet regjeringskvartal vil koste mellom 5 og 10 milliarder kroner, anslår fornyingsministeren.

KRANGLER OM RIVING:  Det er stor uenighet om høyblokka som fram til 22. juli huset både Statsministerens kontor og Justisdepartementet, skal rives eller ikke. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
KRANGLER OM RIVING: Det er stor uenighet om høyblokka som fram til 22. juli huset både Statsministerens kontor og Justisdepartementet, skal rives eller ikke. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer