Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Går for grønt i København

Slik er livet i klima-byen nå.

PÅ PLASS: Det er klimatoppmøtets andre dag og mange demonstranter er på plass utenfor Bella Center i København. Flere av dem stiller med krav til sine egne  regjeringer, som demonstranene med klar beskjed til Australia om å kutte i bruken av kull. Først om ti dager får verden vite hva Australia og de over 190 andre landene som deltar i forhandlingene greier å bli enige om å gjøre for å bøte på klimautfordringene. Foto: Hanne Hvattum
PÅ PLASS: Det er klimatoppmøtets andre dag og mange demonstranter er på plass utenfor Bella Center i København. Flere av dem stiller med krav til sine egne regjeringer, som demonstranene med klar beskjed til Australia om å kutte i bruken av kull. Først om ti dager får verden vite hva Australia og de over 190 andre landene som deltar i forhandlingene greier å bli enige om å gjøre for å bøte på klimautfordringene. Foto: Hanne Hvattum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KØBENHAVN (Dagbladet):Den danske hovedstaden vrimler av grønne mennesker. Noen argumenterer hardt ved sin organisasjons utstilling i Bella Center, hvor det hele foregår. Andre deler ut brosjyrer om sitt klimamateriell i sentrum, som om det var det eneste riktige, mens desembertrøtte dansker haster forbi på vei hjem fra jobb.

De store demonstrasjonene og storinnrykket av folk til København er ventet først til neste uke, men allerede nå er det høyt trykk på Bella-senteret i Vestamager like utenfor København sentrum.

Se WWF-Marias videoblogg fra COP15.

LANGE KØER: Med over 33.000 deltakere, observatører, representanter fra frivillige organisasjoner og lobbyister, blir det lange køer. I midten av bildet er to representanter fra norske Bellona. Kristine Meek er på plass andre dagen for å komme seg inn i Bella Center etter at hun ga opp de eviglange køene på klimamøtets første dag. Foto: Hanne Hvattum
LANGE KØER: Med over 33.000 deltakere, observatører, representanter fra frivillige organisasjoner og lobbyister, blir det lange køer. I midten av bildet er to representanter fra norske Bellona. Kristine Meek er på plass andre dagen for å komme seg inn i Bella Center etter at hun ga opp de eviglange køene på klimamøtets første dag. Foto: Hanne Hvattum Vis mer

Til sammen 15.000 deltakere og pressefolk vil være her fram til den 18.desember. Da skal Barack Obama toppe møtet.

Opprinnelig var det meningen at dette møtet i København skulle bli starten på en ny æra internasjonalt med en forpliktende avtale som kan tre i kraft før Kyoto-protokollen fra 1997 utløper i 2012.

Give peace a chance
Over 33 208 mennesker er akkreditert til konferansen, men Bella-senteret har «bare» plass til 15 000 av dem samtidig. Blir tallet oversteget, brukes diskotekprinsippet. En ut, en inn.

INNE: Foreløpig ikke så trangt om plassen i Bella-senteret utenfor København.
INNE: Foreløpig ikke så trangt om plassen i Bella-senteret utenfor København. Vis mer

De ulike pressgruppene har fått en egen messehall ved inngangspartiet til sine fargerike stands. De er godt representert, langt mer enn de som faktisk forhandler.

Håp i Hopenhagen
Nå håper Gro Harlem Brundtland og Erik Solheim på det nest beste; en avtale mellom partene som gjør at man til neste år vil komme i land med en bindende avtale. Se Dagbladets intervju med Gro Harlem Brundtland som tror selv Obama er misfornøyd med USAs klimaambisjoner.

20636 av de akkrediterte, altså nærmere to av tre, er fra en såkalt non-governmental organisation (NGO). Rett som det er, bryter noen av dem ut i allsang. All we are saying, is give youth a chance, synger en gruppe ungdommer. Forbi haster tre av de 8122 delegatene, med øko-kaffen i hånda.

FRI SUU KYI: Demonstranter med krav om endring på andre områder av verden har også funnet fram til København. Denne kvinnen vil ikke at verden skal glemme at Aung San Suu Kyi fortsatt ikke er fri. Foto: Hanne Hvattum
FRI SUU KYI: Demonstranter med krav om endring på andre områder av verden har også funnet fram til København. Denne kvinnen vil ikke at verden skal glemme at Aung San Suu Kyi fortsatt ikke er fri. Foto: Hanne Hvattum Vis mer

Må bremse
Det er i København man skal være om man er opptatt av verdens framtid og klima. Det har også Bellona og Frederic Hauge skjønt. Med seg fra Norge har Hauge tatt med seg el-bilen og hele 35 ansatte. I gata ved Rådhusplassen får Bellonas bil, en Tesla roadster, oppmerksomhet. Den elektriske sportsbilen er en synlig pioner i Danmarks gater.

Og i går fikk Hauge miljøvernminister Erik Solheim på besøk i Bellonas vitenskapssenter i utstillingsbyen Hopenhagen, som skal gi nytt håp til verden.

Bella Center
Det koker. I de luftige hallene og korridorene myldrer pressefolk, næringslivsfolk, delegater, forskere og miljøvernere. Delegater og observatører tar med seg croissanter og øko-epler på vei til neste smøte. Det skjer noe hele tiden. Det er nå det gjelder.

I de lukkede konferansesalene holder delegatene sine møter i grupper og undergrupper, og organisasjonene sine side-arrangementer.

HAUGES BIL: Bellonas stolte glis, slo virkelig an hos det danske gående politipatrulje. En av dem tok til og med tak i Bellonas vidunder bak for å kjenne om den var lett nok til å løftes. Foto: Hanne Hvattum
HAUGES BIL: Bellonas stolte glis, slo virkelig an hos det danske gående politipatrulje. En av dem tok til og med tak i Bellonas vidunder bak for å kjenne om den var lett nok til å løftes. Foto: Hanne Hvattum Vis mer

FNs klimapanel (IPCC) har anbefalt at de rikes landene må kutte et sted mellom 25 og 40 prosent innen 2020 for at ikke temperaturen på jorda skal stige til med mer enn 2 grader i gjennomsnitt.

Britenes Gordon Brown mener EU allerede nå bør si at de vil kutte 30 prosent av CO2 utslippene, og ikke avvente til klimatoppmøtet nærmer seg slutten. Foreløpig har EU varslet at de vil kutte 20 prosent.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media