FLERE OPPTAK: Aps leder for kvinnenettverket har i forbindelse med programarbeidet i partiet Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FLERE OPPTAK: Aps leder for kvinnenettverket har i forbindelse med programarbeidet i partiet Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Går for to barnehageopptak

Anniken Huitfeldt vil at Ap skal legge 1,5 milliarder kroner på bordet for enda et barnehageopptak i året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dermed vil Aps leder for kvinnenettverket, Anniken Huitfeldt, sikre at barn som blir født også etter sommeren kan få lovbestemt rett til barnehageplass som ettåringer.

Fødetrøkk
I dag får alle som føder innen 1. september en slik rett. Over hele landet har fødestuer og større sykehus merket trøkket denne sommeren. Ifølge jordmorforeninger viser statistikken at stadig flere planlegger bevisst å få barn før fristen.

Nå vil Huitfeldt at Arbeiderpartiet i løpet av neste stortingsperiode får til minst to barnehageopptak i året.

1, 5 milliarder
Kulturministeren og kvinneleder Huitfeldt har i forbindelse med programarbeidet i partiet, ledet en egen bredt sammensatt likestillingsgruppe. Onsdag kom den med sine innspill til Ap's nye stortingsprogram.

- Vi foreslår minst to barnehageopptak. Det er viktig for å sikre at flere får barnehageplass det første året. Ettersom vi har full barnehagedekning for alle, så må dette være det neste store skrittet. Dette er blant sakene som gjenstår av de store familiereformene, sier Huitfeldt til Dagbladet.

Målet er å få vedtatt to barnehageopptak på Ap's landsmøte til våren. Deretter skal partiet, om de fortsatt sitter med regjeringsmakten, legge omtrent 1,5 milliarder kroner på bordet for enda et barnehageopptak i året. Fra før av er også Aps velferdsutvalg, ledet av Hadia Tajik, for det samme.

Skeptisk til Høyre
- Det må være en skikkelig satsing for å få det til i løpet av neste stortingsperiode, sier Huitfeldt, som er skeptisk til Høyres forslag til løpende opptak.

- Løpende opptak koster mellom 3 og 5,5 milliarder. Det er svært viktig for oss at denne regninga ikke legges på foreldrebetalingen, og at maksprisen viderføres. Hvis Høyre krever dette uten å legge penger inn i budsjettet, kan prisene øke med 17.000 kroner for alle barnehagebarn i året. Jeg vil advare mot Høyres motstand mot maksprisen, sier Huitfeldt.

SV fornøyd
SV og kunnskapsminister Kristin Halvorsen har lenge ivret for at regjeringen skal få på plass to barnehageopptak i året.

- Jeg er glad for at Ap også kommer dit. Vi har allerede to barnehageopptak som mål på sikt i regjeringsplattformen. Det er nettopp fordi vi vet at dette er en stor utfordring for mange småbarnsfamilier. I dag er det en rekke kommuner som allerede har løpende opptak. På landsbasis er det 13.000 barn som er født etter 1. september og som likevel får plass. Så mange kommuner får til mye mer, sier Halvorsen til Dagbladet.

Få førskolelærere
Men for kunnskapsministeren er det et problem at det ikke er nok førskolelærere til at hun mener to opptak er forsvarlig nå.

- Pålegger vi kommunene flere opptak, må vi ha nok kapasitet. Da vil flere kommuner få problemer med å finne nok førskolelærere. Derfor er jeg like opptatt av å rekruttere flere førskolelærere, sier Halvorsen og viser til kampanjen Glød, som ved årets opptak har greid å rekruttere 22 prosent flere søkere til førskolelærerutdanninga.

Rett til barnehageplass

• 1. september 2009 ble lovfestet rett til barnehageplass innført. Retten gjelder for barn som fyller ett år senest innen utgangen av august.

• Retten skal oppfylles fra august måned det året det søkes om plass

Kilde: Kunnskapsdepartementet

- Det er mange assistenter som gjerne vil ta fagbrev. Her må vi jobbe hardt for å få god kvalitet på barnehagene.

TRENGER FØRSKOLELÆRERE: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen vil gjerne ha to barnehageopptak, men trenger sårt flere førskolelærere. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TRENGER FØRSKOLELÆRERE: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen vil gjerne ha to barnehageopptak, men trenger sårt flere førskolelærere. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer