SPIONDØMT: I april ble Frode Berg dømt til 14 års fengsel for spionasje mot Russland. Nå krever hans familie og støttegruppe at norske myndigheter tar ytterligere grep for å bringe Berg hjem til Kirkenes. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
SPIONDØMT: I april ble Frode Berg dømt til 14 års fengsel for spionasje mot Russland. Nå krever hans familie og støttegruppe at norske myndigheter tar ytterligere grep for å bringe Berg hjem til Kirkenes. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Frode Bergs familie:

- Går for tregt

- Er de bekvemme med Frodes fengsling, spør lederen av Frode Bergs støttegruppe, på vegne av familien.

Publisert

Familien til spiondømte Frode Berg (63) krever at norske myndigheter tar ytterligere grep for å bringe den pensjonerte grenseinspektøren hjem til Finnmark.

Det forteller Øystein Hansen, leder av Frode Bergs støttegruppe, til Dagbladet. Han fremmer kravet på vegne av, og i samråd med, Frode Bergs familie.

- Vi synes det går for tregt, at det er for lite framgang. Når det går så lang tid uten resultater stiller vi oss spørsmålet: Er de bekvemme med Frodes fengsling?

FANGEKOLONI: Dagbladets kommentator om Frode Bergs potensielle soningsforhold. Kommentator: Morten Strand. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Tida jobber mot oss

Igjen sitter familien og støttegruppa til Frode Berg i Kirkenes i uvisshet. De har mange spørsmål, men har få svar. Nå har det gått så lang tid at familien begynner å bli utålmodige, ifølge Hansen, lederen av støttegruppa.

- Vi har ligget lavt, og hatt respekt for at det foregår forhandlinger mellom Norge og Russland, men nå må presset opp. Tida jobber mot oss, sier Hansen.

Derfor krever han at Norge legger ytterligere press på russiske myndigheter i samtalene om Frode Berg, som UD tidligere har bekreftet at finner sted.

- Er de ikke villig til å gi nok for å få Frode hjem, er et annet spørsmål vi stiller oss, sier Hansen.

Dagbladet har videreformidlet spørsmålene fra støttegruppa til statsminister Erna Solbergs kontor og Utenriksdepartementet (UD). Statsministerens kontor henviser til UD, som håndterer Frode Berg-saken.

- Norske myndigheter ønsker å få Frode Berg tilbake til Norge. Dette er en krevende sak, og vi har forståelse for at det er en stor påkjenning for Frode Berg, hans familie og lokalsamfunnet i Kirkenes. Vi arbeider langs flere spor for å ivareta Frode Bergs interesser, sier pressetalsperson i UD Guri Solberg til Dagbladet.

Håp etter rettssaken

Berg har sittet fengslet i det beryktede Lefortovo-fengselet i Moskva siden han ble pågrepet 5. desember 2017.

I april i år ble han dømt til 14 års fengsel i en såkalt «streng fangekoloni», men har til gode å bli overført til en av Russlands like beryktede fangekolonier. Det er blitt tolket som et tegn på at det foregår forhandlinger mellom norske og russiske myndigheter.

Håpet om at disse forhandlingene var framskredne, var størst da saken mot Berg endelig kom opp for retten.

- Da saken kom opp, hadde vi et håp om at forhandlingene var av en sånn art at en løsning var nært forestående. Det virker ikke som det var reelt, men vi har holdt i alle livliner som har gitt håp, sier støttegruppe-lederen.

- Frode er sliten

Hansen og familien er bekymret for Frode Bergs tilstand i fengselet.

- Familien har kontakt med den norske ambassaden i forbindelse med besøkene som foregår i fengselet. Vi får tilbakemelding om at Frode er sliten, at han er utålmodig og at han har lyst til å komme hjem, sier Hansen.

De er også bekymret for hva det lange fengselsoppholdet kan ha å si for Bergs tilstand når han omsider kommer hjem til Kirkenes.

- Vi er ikke bare bekymret for om situasjonen blir verre der, men at han skal få seinskader som følge av fengselsoppholdet. Norske myndigheter har et ansvar for å sørge for at han er et helt menneske når han kommer hjem, sier Hansen.

I «beredskap»

I midten av juli gjorde Bergs advokater det til et poeng å ikke ha for langtrekkende avtaler, bare i tilfelle det skulle skje en dramatisk utvikling i saken.

- Vi er i beredskap, sa Risnes til Dagbladet.

Den beredskapen vedvarer, forteller advokaten til Dagbladet nå. Risnes beskriver Frode Berg som et «gissel» i en konflikt mellom Norge og Russland.

- Saken er en anklage mot norske myndigheter og norsk etterretning. Jeg forutsetter fortsatt at norske myndigheter gjør alt de kan for å løse situasjonen, men har samtidig forståelse for at vi ikke får vite detaljene i hva det snakkes om.

- Er det fare for at denne appellen fra familien kan vanskeliggjøre norske myndigheters forhandlinger?

- Nei, det tror jeg ikke. Familien er veldig fortvilet og utålmodige, og jeg synes det er helt naturlig. Jeg ser ingen grunn til at de ikke kan gi uttrykk for det. Det skal ikke være noen tvil for dem som sitter i forhandlingene at familien er fortvilet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer