Går fredsprisen til Russland i år?

Flere spekulerer i at Nobels fredspris går til menneskerettighetsforkjempere i Russland.

RUSSISK PRIS?: To av Russlands mest kjente rettighetsforkjempere, Ljudmila Aleksejeva 83 år (t. h.) og Svetlana Gannusjkina (68). Går Nobels fredspris til kampen for ytringsfrihet og menneskerettigheter i år? Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
RUSSISK PRIS?: To av Russlands mest kjente rettighetsforkjempere, Ljudmila Aleksejeva 83 år (t. h.) og Svetlana Gannusjkina (68). Går Nobels fredspris til kampen for ytringsfrihet og menneskerettigheter i år? Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

President Putins brutale framferd i Ukraina og jerngrep i eget land har ført til spekulasjoner om at fredsprisen i år går til russiske freds- og menneskerettighetsaktivister i år.

Pris til avis? Blant de heteste kandidatene er den regimekritiske avisen Novaja Gazeta, som tidligere president Mikhail Gorbatsjov bidro til stifte i 1993 ved hjelp av prispengene som fulgte med hans egen nobelpris.

Avisa har rettet et sterkt kritisk søkelys mot president Vladimir Putins styre - både hva gjelder den den restritive innenrikspolitikken, men også det mange mener er en brutal politikk overfor nabolandene, som Tsjetsjenia og nå Ukraina.

- Avisa har vært på min liste i mange år. Det som skjer i Russland, er veldig alvorlig når det kommer til menneskerettigheter, ytringsfrihet og demokrati, og ikke minst situasjonen i Ukraina, sier Harpviken til NRK.

Gudmor for menneskerettigheter Miljø og menneskerettighetsaktivisten Ljudmila Aleksejeva (86) - ansett som mennesrettighetsbevegelsens gudmor i Russsland - framheves av TV 2 som en av de heteste kandidatene.

Hun har spilt en uredd rolle overfor Putin, og har blant annet kritisert ham en rekke ganger for hans homokritiske holdninger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer