Går fredsprisen til Russland i år?

Flere spekulerer i at Nobels fredspris går til menneskerettighetsforkjempere i Russland.

RUSSISK PRIS?: To av Russlands mest kjente rettighetsforkjempere, Ljudmila Aleksejeva 83 år (t. h.) og Svetlana Gannusjkina (68). Går Nobels fredspris til kampen for ytringsfrihet og menneskerettigheter i år? Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
RUSSISK PRIS?: To av Russlands mest kjente rettighetsforkjempere, Ljudmila Aleksejeva 83 år (t. h.) og Svetlana Gannusjkina (68). Går Nobels fredspris til kampen for ytringsfrihet og menneskerettigheter i år? Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Putins brutale framferd i Ukraina og jerngrep i eget land har ført til spekulasjoner om at fredsprisen i år går til russiske freds- og menneskerettighetsaktivister i år.

Pris til avis? Blant de heteste kandidatene er den regimekritiske avisen Novaja Gazeta, som tidligere president Mikhail Gorbatsjov bidro til stifte i 1993 ved hjelp av prispengene som fulgte med hans egen nobelpris.

Avisa har rettet et sterkt kritisk søkelys mot president Vladimir Putins styre - både hva gjelder den den restritive innenrikspolitikken, men også det mange mener er en brutal politikk overfor nabolandene, som Tsjetsjenia og nå Ukraina.

- Avisa har vært på min liste i mange år. Det som skjer i Russland, er veldig alvorlig når det kommer til menneskerettigheter, ytringsfrihet og demokrati, og ikke minst situasjonen i Ukraina, sier Harpviken til NRK.

Gudmor for menneskerettigheter Miljø og menneskerettighetsaktivisten Ljudmila Aleksejeva (86) - ansett som mennesrettighetsbevegelsens gudmor i Russsland - framheves av TV 2 som en av de heteste kandidatene.

Hun har spilt en uredd rolle overfor Putin, og har blant annet kritisert ham en rekke ganger for hans homokritiske holdninger.

Stor uenighet i komiteen Til sammen 278 kandidater er nominert i år, og Nobelkomiteens medlemmer skal ha hatt så store vanskeligheter med å bli enige at vinneren ikke var klar før så sent som i forrige uke. Hvem får Nobels fredspris blir offentliggjort av Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland klokka 11 i dag. (NTB)