Hotellkarantene:

Går fri - slipper 20 000 for hotellnekt

Hytteeiere i Sverige: Politiet overtrumper myndighetenes krav om hotellnekt.

SVENSK FLAGG - NORSKE EIER: Einar Rudaa er talsmann for den nystartede foreningen Norske Torpare for nordmenn med hytte i Sverige. Foto: Privat.
SVENSK FLAGG - NORSKE EIER: Einar Rudaa er talsmann for den nystartede foreningen Norske Torpare for nordmenn med hytte i Sverige. Foto: Privat. Vis mer
Publisert

Mandag vitnet helseminister Bent Høie om nødvendigheten av strenge grensetiltak fra Sverige til Norge for å stoppe corona-pandemien.

Tirsdag står helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, i vitneboksen i Borgarting lagmannsrett.

De skal forklare hvorfor nordmenn med hytte i Sverige må i 10 dagers hotellkarantene helt fram til 1. september når de kommer fra hytta og skal hjem igjen fra svensk side.

Både Guldvog og Stoltenberg opplyser til Dagbladet via sine kommunikasjonsavdelinger at de ikke kommer til å kommentere saken utover det de forklarer i retten

I RETTEN OM SVERIGE-KARANTENE: Helseminister Bent Høie vitnet i Borgarting lagmannsrett mandag - FHI-direktør Camilla Stoltenberg og helsedirektør Bjørn Guldvog skal forklare myndighetenes grenserestriksjoner tirsdag. Foto: Terje Pedersen, NTB.
I RETTEN OM SVERIGE-KARANTENE: Helseminister Bent Høie vitnet i Borgarting lagmannsrett mandag - FHI-direktør Camilla Stoltenberg og helsedirektør Bjørn Guldvog skal forklare myndighetenes grenserestriksjoner tirsdag. Foto: Terje Pedersen, NTB. Vis mer

Norske eiere av hytter og fritidseiendommer i Sverige - det er over 12 000 av dem - vant fram i Oslo tingrett i vinter med et søksmål mot staten og myndighetene om karantenebestemmelsene fra ifjor for hytteeiere på vei hjem igjen.

Siden er kravene skjerpet til obligatorisk hotellkarantene hvis du overnatter på hytta i Sverige eller på svensk side av grensen.

Krav 20 000 - henlagt

- Jeg vet om tre politianmeldelser mot norske hytteeiere, som har nektet å etterkomme kravet om hotellkarantene ved grensepassering inn igjen til Norge etter de siste bestemmelsene. Alle tre sakene er henlagt av Øst politidistrikt, sier talsmann for den nystartede hytteeierforeninbgen Norske Torpare, Einar Rudaa, til Dagbladet etter den første dagen med karanteneomkamp i lagmannsretten.

Justismyndighetene var tidlig ute med 20 000 kroner som standard forelegg for å bryte de ekstraordinære karantenebestemmelsene under pandemien.

Den norsk-svenske hytteeierforeningen har registrert av politiets jurister ikke finner grunnlag i lovjusen for å følge politiske pålegg.

Øst politidistrikt, som hovedflyplassen på Gardermoen sorterer under, har vært oppe i et 70-talls politianmeldelser mot norske vinterturister i Spania som ikke ville etterkomme krav om hotellkarantene ved hjemkomst.

Vest: 20 000 i forelegg

Flere av sakene der er henlagt uten forelegg eller annen staffereaksjon. Vest politidistrikt derimot ga nylig 20 000 kroner i forelegg hver til et par som hadde vært i Spania og reist rett hjem utenom hotell.

Begrunnelsen var «ikke nødvendig reise».

Nå foran sommerferien er det stor interesse for hva Borgarting lagmannsrett kommer til om bruk av hytta i Sverige.

- Kravet er å slippe karantene helt, slik vi vant fram med i tingretten. Subsidiært ber hytteierne om å få være på landstedet i Sverige i 72 timer - tre døgn - uten karanteneplikt hjem igjen, sier Rudaa.

Den 67 år gamle elektrikeren og bedriftslederen fra Oslo har hatt sitt svenske torp ved innsjøen Vänarn i Värmland i 20 år.

Dagstur på 400 kilometer

Det er rundt 200 kilometer hjemmefra og 130-140 kilometer på innsiden av Sverige.

- Jeg var der sist for to uker siden for å avtale vedlikehold og skader etter vinteren med håndverkere. Dagstur går uten karantene med covid-19-test på vei inn i Sverige. Så må vi være tilbake på norsk side innen midnatt 24.00 og eventuelt dra tilbake på dagstur dagen etter.

- Det holder å sove i bilen rett innenfor på norsk side. Men så lenge det bare er en time hjem fra grensa, blir det to ganger 200 kilometer for dagsturer, forklarer Rudaa.

Borgarting lagmannsrett har satt av tre dager til saken mellom hytteeieerne og staten. Tre norske landstedeiere vitner i tillegg til Høie, Guldvog og Stoltenberg.

Onsdagen er satt av til sluttinnlegg og prosedyre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer