Går fri hvis han oppfyller kontrakt

DRAMMEN (Dagbladet): Politiet mener «Lasse» (16) solgte hasj. Men i stedet for at saken havnet i retten, har 16-åringen skrevet en kontrakt med politiet og kommunen. Klarer han å holde kontrakten, slipper han straff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

16-åringen fra Drammen er med i en prøveordning som skal forhindre at unge lovbrytere begår nye lovbrudd. Som Dagbladet skrev på lørdag, blir stadig flere unge lovbrytere gjengangere. I 1998 var det bare 17 prosent av Oslos førstegangskriminelle som ble gjengangere. I 2001 var tallet 44 prosent. Tendensen er den samme i en rekke andre store politidistrikt rundt om i landet.

Kjent av politiet

Prøveordningen med forpliktende ungdomskontrakter, som er etablert i Bodø, Kongsvinger, Trondheim, Drammen, Skien, Kristiansand og Stovner bydel i Oslo, skal etter planen forhindre at førstegangskriminelle får en kriminell løpebane.

Politiet visste godt hvem «Lasse» var da han ble pågrepet for sitt første lovbrudd. Derfor fikk 16-åringen en ungdomskontrakt med politiet og Drammen kommune.

- Jeg ble pågrepet med ti gram hasj. Det blir regnet som en selgerdose, forklarer «Lasse».

Overfor Dagbladet innrømmer han å ha røyket hasj siden han var 14 år, men avviser at han skulle selge noe. Da han havnet i avhør hos politiet, og forsto at han kunne få betinget fengsel, valgte han å ta tilbudet om å skrive en ungdomskontrakt. Sammen med kommunens tidligforebygger Eirik Jensen ved Søndre Buskerud politidistrikt var «Lasse» selv med på å utforme kontrakten.

- Jeg må ta urinprøve en gang i uka for å bevise at jeg ikke bruker stoff, og jeg kan ikke drikke alkohol. Jeg må være hjemme klokka 22 på ukedagene, og seinest ved midnatt i helgene, forteller «Lasse».

I tillegg må han følge opp skolen, trene minst en gang i uka, skaffe seg en hobby og være med støttekontakten sin ti timer i uka. Støttekontakten er en voksen mann som skal ha positive aktiviteter med «Lasse», men han skal også varsle politiet dersom han har mistanke om at «Lasse» bryter kontrakten. «Lasse» har også møter med politiet.

- Det har ikke vært så vanskelig å følge reglene, men det er jo en del ting som jeg gjorde før som jeg ikke kan gjøre lenger, sier «Lasse».

Han er fremdeles sammen med kameratene som han pleide å røyke hasj sammen med.

- De røyker ikke lenger når de er sammen med meg. De skjønner at jeg ikke kan, sier «Lasse».

En kamerat som skiftet fullstendig personlighet og ble veldig aggressiv etter å ha brukt det Lasse mener var syre, skremte 16-åringen. Han vil derfor forsøke å holde seg unna stoff.

- Jeg synes egentlig at jeg har det bedre nå enn før jeg gikk på kontrakt, sier «Lasse», og innrømmer at han gjorde stort sett som han ville før ungdomskontrakten kom inn i bildet.

Nå har Lasse gått på kontrakt i tre måneder. Først neste sommer er han ferdig. Deretter følger ett år hvor han må forplikte seg til ikke å begå nye straffbare handlinger. Bryter han kontrakten eller begår nye lovbrudd, vil den tradisjonelle straffen - fengselsstraff - bli iverksatt.

Vanlig i Danmark

Ungdomskontrakter er vanlig i Danmark. Prøveprosjektet her i landet bygger på de danske erfaringene, men er tilpasset norske forhold. En av årsakene til suksessen i Danmark er at de danske ungdommene får strøket forholdet av rullebladet dersom de holder kontrakten. For at man skal kunne gjøre det i Norge, må en lovendring til. Foreløpig er det slik at de norske ungdommene får strøket forholdet fra den ordinære politiattesten, men det vil framgå av den uttømmende.

- Til våren skal vi evaluere prøveprosjektet slik at beslutningstakerne får et grunnlag for å bestemme om ordningen skal bli permanent, sier forsker og prosjektleder Marit Egge ved Politihøgskolen. «Lasse» håper at politikerne vil gi flere samme tilbud som han.

- I stedet for å havne på cella kan man holde en slik kontrakt et år. Det synes jeg er veldig positivt, sier 16-åringen til Dagbladet.

PRØVEORDNING: «Lasse» må ta urinprøve en gang i uka for å bevise at han ikke bruker stoff. Han kan heller ikke drikke alkohol. Dette er to av punktene i kontrakten han må oppfylle for å slippe straff.