Går frie etter tortur

Fire menn venter fortsatt på ny rettssak etter at de anket dommene sine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Halvannet år etter tingrettens dom er anken i tortursaken som ga Bandidos-leder Lars Harnes seks års fengsel, ennå ikke behandlet av Borgarting lagmannsrett. De fire som anket har i mellomtiden gått løs som frie menn.

Først i februar neste år starter rettssaken, 19 måneder etter at Oslo tingrett avsa dom.

Lars Harnes, som nå sitter varetektsfengslet siktet for verditransportranet på Aker Brygge, var den eneste av de seks tiltalte i den grove voldssaken som ikke anket dommen fra Oslo tingrett den 11. juli i fjor.

Fire av de øvrige - som fikk fengselsstraffer fra ett år og seks måneder til to år og et halvt år - anket alle over skyld eller straffeutmålingen. Mens de venter på at lagmannsretten skal behandle ankesaken, er de frie menn.

- Systemet for stort

- Årsaken til utsettelsen er at Borgarting lagmannsrett først berammet saken samtidig som jeg skulle delta i en annen ankesak i samme lagmannsrett. Systemet er blitt for stort og den ene hånden vet ikke lenger hva den andre gjør, sier advokat Christian Wiig til NTB.

Wiig forsvarer den andre hovedmannen i den brutale saken der Harnes ble dømt. Den 37 år gamle mannen som tidligere var med i Bandidos, eier en tatoveringssalong sammen med den ranssiktede samboeren til Harnes. Mannen anket dommen på to og et halvt års fengsel for medvirkning.

Alle de fire er tilknyttet tortursaken der Harnes tok initiativet til å holde en 29 år gammel mann innesperret og mishandle ham alvorlig. Mannen ble gjentatte ganger slått med slåsshanske, skåret med kniv og slått på øynene med plaststrips. Da han etter et døgn greide å rømme, hadde han to brudd i kjeven, brukket nese og kinnben, et vridd øre og en punktert lunge.

Også samboeren til 29-åringen ble sperret inne, og hun ble truet med at hun skulle arbeide som «Bandidos-hore» for å dekke inn kjærestens gjeld til Harnes.

Beklagelig

Når ankesaken endelig starter i Borgating lagmannsrett i februar neste år, er det nesten tre år siden mishandlingen skjedde.

- Forholdet har sammenheng med at lagmannsretten må prioritere de sakene der det sitter mennesker i varetekt. I disse sakene har domstolen en frist å forholde seg til. Saker der ingen av dem som venter på ankebehandling, sitter fengslet, blir derfor ofte skjøvet ut i tid, sier førstelagmann i Borgarting lagmannsrett, Nils Erik Lie, til NTB.

Han ser imidlertid at en utsettelse på hele 19 måneder er beklagelig og sier at dette er langt fra den normale ventetiden i straffesaker.

Kutt i straff

Aktor i saken, statsadvokat Olav Helge Thue, betegner ventetiden som utrolig lang. Hos statsadvokatene er de etter hvert blitt vant til at det tar tid å få behandlet ankesakene i lagmannsretten, men 19 måneders ventetid er ny rekord.

- Vi hadde ønsket å få en så alvorlig sak raskere gjennom enn det som er situasjonen nå. Men når det er sagt, så er ikke de som har anket vanekriminelle i samme grad som Harnes, sier Thue.

Forsvarsadvokatene for de øvrige er alle kritiske til sendrektigheten i rettssystemet.

- Dette er for lenge. Det er uakseptabelt, og det er antakeligvis et brudd på menneskerettighetskonvensjonen paragrafer om saksbehandling innen rimelig tid. Dette får igjen konsekvenser for straffeutmålingen, sier advokat Marius Dietrichson som representerer en 37 år gammel mann.

(NTB)