Drikkevannkrisen på Askøy

Går gjennom alle kokevarsler for de siste tre åra

Mange av Askøys innbyggere har reagert på og er lei av de mange kokevarslene de har fått de siste åra. Nå tar kommunen grep.

VARAORDFØRER: Bård Espelid forteller at kommunen går gjennom alle kokevarslene som har blitt sendt ut de siste tre årene. Foto: Eivind Senneset, Dagbladet
VARAORDFØRER: Bård Espelid forteller at kommunen går gjennom alle kokevarslene som har blitt sendt ut de siste tre årene. Foto: Eivind Senneset, DagbladetVis mer

Drikkevannsskandalen på Askøy blir større for hver dag som går. Over 2000 personer har vært syke og mange har vært innlagt. I dag informerte Helse Vest og politiet at en 72 år gammel kvinne døde onsdag.

Pasienten fikk påvist campylobacter, bakterien som har blitt funnet i drikkevannet på Askøy, og saken undersøkes av politiet.

- Kvinnen hadde en alvorlig bakenforliggende grunnlidelse. Den endelige dødsårsaken er ennå ikke konkludert. Vi er i en situasjon der vi ikke vet hva dette dødsfallet skyldes, sa varaordfører Bård Espelid under en pressekonferanse.

Vannkvaliteten har vært et stort tema for innbyggerne i kommunen de siste åra. Ti personer har siden januar i år kontaktet kommunen skriftlig med spørsmål knyttet til drikkevannsforsyningen eller kvaliteten på drikkevannet.

PREGET: Varaordfører Bård Espelid (t.v.) og rådmann Eystein Venneslan orienterte i dag om den alvorlige vannsituasjonen og det nye dødsfallet. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
PREGET: Varaordfører Bård Espelid (t.v.) og rådmann Eystein Venneslan orienterte i dag om den alvorlige vannsituasjonen og det nye dødsfallet. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Skal angi årsak for varslene

Tekstmeldinger som Dagbladet fikk tilgang på forrige uke, viser at kommunen har sendt ut minst seks kokevarsler og flere påminnelser om kokevarsel fra 2017 til 2019. Dette har mange av kommunens innbyggere reagert på og sett seg lei av.

Varaordfører Espelid, som er kommunens koordinator i vannsaken, forteller til Dagbladet at kommunen jobber med å gå gjennom alle kokevarslene som har blitt sendt ut de siste åra.

- Jeg skjønner at folk er skeptiske og har manglende tillit til at kommunen per nå leverer trygt og godt vann. Vi skal gå gjennom kokevarslene fra de tre siste åra og angi årsaken for varslene.

Han forteller at varslene har blitt sendt ut av ulike grunner.

- Vi skal få fakta på bordet. Noen kan oppfatte at det har vært flere varsler og andre grunner enn realiteten, sier Espelid.

Dette arbeidet er igangsatt allerede, men kommunen har begrensede ressurser, forteller han.

Mange kokevarsler

Meldingene Dagbladet har fått starter 23. mars 2017. Da kom meldinga om kokeanbefaling på grunn av vedlikeholdsarbeid. Dette ble opphevet 9. april. 13 og 15 oktober kom det påminnelse om kokeanbefaling fra 16. oktober, som ble opphevet 28. oktober.

Bare tre dager seinere var det driftsproblemer på vannverket, som førte til misfarget vann. Neste melding fra kommunen gjaldt vannsparing på grunn av langvarig tørke i fjor sommer. Vannsparingen varte i nesten fire måneder.

Så tikket det igjen inn kokevarsel som varte fra 29-22. oktober, og igjen 27-30. oktober 2018. I år ha kommunen sendt ut to kokevarsler. I mars måtte innbyggerne koke vannet i fem dager.

6. juni kom meldinga om de alvorlige sykdomstilfellene i området, og kokevarsel ble iverksatt.

I forrige uke fortalte en av Askøys innbyggere til Dagbladet at hans familie har opplevd magetrøbbel to ganger før i forbindelse med at kommunen har sendt ut kokevarsel. Da svarte kommunen at tidligere meldinger til befolkningen med pålegg om koking av vann ikke har noe med denne saken å gjøre.

Funn av avføring

Smitten som har ført til at over 2000 personer har blitt syke i kommunen, skal komme fra et høydebasseng på Øvre Kleppe. Dette ble stengt i forrige uke. I dag tidlig fortalte varaordføreren til lokalavisa Askøyværingen at det hadde blitt gjort funn av dyreavføring på taket av høydebassenget i går kveld.

- Avføring er helt naturlig i naturen. Det vi eventuelt er overrasket over er at avføring kan ha seget inn i høydebassenget. Det vil jo da avspeile at det er en svikt i den barrieren som fjellet over bassenget skulle utgjøre, sa Espelid under en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

- Det betyr ikke at vi har utelukket at det har vært kloakk fra hus og andre kilder som også kan ha forurenset drikkevannet. Vi har ikke utelukket at det kan være fra menneskelig avføring, fortsatte han.

Espelid understreket at det ikke er aktuelt å friskmelde eller oppheve kokepåbudet før vannet anses som 100 prosent trygt å drikke.

Gutt (1) døde

En ett år gammel gutt døde onsdag i forrige uke av tarminfeksjon. Det er ikke påvist at dødsfallet kan skyldes bakteriene som er funnet i drikkevannet, men politiet etterforsker saken.

Bistandsadvokat Kjetil Ottesen sier til Dagbladet at foreldrene har det tungt.

- Foreldrene har det veldig tøft i en tung tid og ønsker mest mulig fred og ro.

Den foreløpige obduksjonsrapporten skal være klar i slutten av denne uka.

- Vi har fått signalisert at den midlertidige obduksjonsrapporten er klar i slutten av uka, sa politiadvokat Cathrine Krohn til Dagbladet i går. Hun fortalte at det er mange prøver som de trenger svar på.

Det kan noen uker før den endelige obduksjonsrapporten vil være klar.

- Hvordan er det for foreldrene å vente så lenge på svar?

- Jeg ønsker ikke å uttale meg om det spesifikt, sier bistandsadvokat Ottesen.