Går hardt ut mot det amerikanske rettssystemet: - Petreaus lekket høyere klassifisert informasjon enn meg

Petraeus erkjenner at han gjorde en stor feil og sier han har lært av det.

Todelt: Snowden mener at USA har et todelt rettssystem som gir fordeler til personer som har god kontakt med myndighetene. Foto: Lotta Härdelin / Dagens nyheter / NTB Scanpix
Todelt: Snowden mener at USA har et todelt rettssystem som gir fordeler til personer som har god kontakt med myndighetene. Foto: Lotta Härdelin / Dagens nyheter / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Varsleren Edward Snowden sier i et ferskt intervju at David Petraeus' lekkasjer var mye mer alvorlige enn hans. Men likevel fikk ikke Petraeus noen hard straff. Noe Snowden mener at avdekker et todelt rettssystem.

De siste ukene har tidligere general og CIA-direktør Petraeus blitt lansert som en av kandidatene til å bli valgt som utenriksminister under Donald Trump.

Forskjellsbehandling

I 2015 ble han dømt for å ha lekket sensitiv informasjon til forfatteren av hans egen selvbiografi. Petraeus ble dømt til to års betinget fengsel og fikk 850 000 kroner i bot.

- Når ansatte i myndighetene eller etterretningstjenesten er involvert i slike saker, vurderer de det som at det ble gjort i god tro. Dermed blir de ikke straffeforfulgt i det hele tatt, eller får en minimal straff, sier Edward Snowden i et intervju med Yahoo News.

For over tre år siden lekket Edward Snowden sensitiv informasjon fra sin jobb i National Security Agency om amerikansk overvåkning. USA har siden ønsket å stille Snowden for retten, men for tiden lever han i eksil i Russland, som ikke vil utlevere ham. I intervjuet sammenligner han Petraeus' lekkasje med sin egen.

Betalt: David Petraeus sier han har betalt prisen for sine feil. Her er han i Trump Tower for å møte Donald Trump. Foto: Anthony Behar / Consolidated News Photos / NTB Scanpix
Betalt: David Petraeus sier han har betalt prisen for sine feil. Her er han i Trump Tower for å møte Donald Trump. Foto: Anthony Behar / Consolidated News Photos / NTB Scanpix Vis mer

- Lekket for egen vinnings skyld

- Han delte ikke dette med offentligheten for at det skulle gagne dem, men med biografiforfatteren og elskeren sin for sin egen vinnings skyld, sier Snowden.

I løpet av perioden 2006 til 2012 lekket Petraeus militære hemmeligheter og samtaler med presidenten med sin biograf og elsker, Paula Brodwell, skriver BBC. Snowden sier at Petraeus' lekkasjer var høyere klassifisert enn overvåkningslekkasjene og mener at det amerikanske rettssystemet er todelt.

- Det er ikke noe jeg påstår, jeg tror alle er klar over det. I USA har vi et todelt rettssystem hvor folk som har god kontakt med myndighetene eller har tilgang på utrolige ressurser får en mildere straff enn vanlige folk, sier han til Yahoo.

Petraeus beklager

På søndag sa Petraeus til ABC at han gjorde en feil da han innledet et forhold til Brodwell, og at han har betalt prisen sin for det nå.

- Jeg erkjenner at jeg gjorde en stor feil. Siden har jeg betalt prisen for mine feil og lært av det, sier Petraeus.

I løpet av valgkampen har kommende president, Donald Trump, beskyldt sin motkandidat, Hillary Clinton, for å være uforsiktig med sensitiv informasjon og lovet at hun skal straffeforfølges for det. Senere har han imidlertid gått tilbake på det løftet.

Petraeus sier at om han blir nominert som kandidat til utenriksminister så håper han at Trump tar hele karrieren hans i betraktning, og ikke baserer avgjørelsen på den ene hendelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer