Går hardt ut mot uvitende turister i norske fjell

Hovedredningssentralen langer ut mot uvitende turgåere som overser værmeldinga og undervurderer fjellturen: - Mange har tilsynelatende ikke tenkt til å klare seg lenger enn til lunsj.

HØVRINGEN: Norsk Folkehjelp bekrefter at det er en klar økning i antall oppdrag når det er dårlig vær. Her er en øvingsaksjon i Høvringen i Rondane fra tidligere i år avbildet. Foto: Norsk Folkehjelp.
HØVRINGEN: Norsk Folkehjelp bekrefter at det er en klar økning i antall oppdrag når det er dårlig vær. Her er en øvingsaksjon i Høvringen i Rondane fra tidligere i år avbildet. Foto: Norsk Folkehjelp. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Uvitende turister kler seg for tynt, har for lite kunnskap om hvor krevende norske fjellturer kan være, og tar generelt ikke hensyn til værmeldinga, advarer Hovedredningssentralen.

I det siste har redningssentralen lagt ut på flere oppdrag som lett kunne vært unngått med et par enkle grep.

- Folk tar ikke hensyn

Allerede i den første sommerferieuka har redningsmannskaper reddet flere turgåere som har satt seg fast i fjellet. Mange presser grensene uten å ha nok kunnskap eller tilstrekkelig utstyr.

I 2018 deltok frivillige fra Røde Kors i rundt 1800 søk- og redningsoppdrag over hele landet; i år skal det være flere oppdrag, men de endelige tallene er foreløpig ikke klare ennå.

- Det har oppstått flere hendelser de siste dagene som går på at folk åpenbart ikke tar hensyn til verken farevarsel eller dårlige værmeldinger, sier Edvard Middelthon ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge.

- Mange har tilsynelatende ikke planlagt å klare seg lenger enn til lunsj. Folk har også lagt ut på turer i krevende terreng, sier han og legger til at sommeren egentlig ikke har kommet helt til Norge enda.

Det er viktig at man ikke tar seg fjell over hodet, sier han.

Værmeldinga for Preikestolen i helga er klar og tydelig: Det blir kjølig, litt regn og ingen grunn til å legge vekk de varme klærne hvis du skal ut på tur.

- Tenk deg om to ganger

Til tross for at kalenderen tilsier at vi er i den normalt sett varmeste sommermåneden juli, utstedte altså Meteorologisk institutt et farevarsel på gult nivå mandag.

- Fra natt til tirsdag er det ute gult farevarsel for vanskelig kjøreforhold i Nordfjord og Møre og Romsdal. Det vil også komme snøbyger over 800 meter, het det i en Twitter-melding fra Meteorologisk institutt, som understreket at farevarselet ville vare ut torsdag formiddag.

Statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes var også klar i sin oppfordring:

- De som oppholder seg i utsatte områder burde tenke seg om to ganger før de legger ut på fjellturer de neste dagene, sa hun til Dagbladet.

ROTERER: En skadet kvinne tror hun skal få hjelp, men redningsaksjonen blir turbulent. Video: CNN. Reporter: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

Overrasket over dårlig vær

Kjersti Løvik, landsrådsleder i Røde Kors Hjelpekorps, bekrefter overfor Dagbladet at turgåere generelt er for dårlig forberedt når de legger ut på tur:

- Været endrer seg veldig raskt og det er ikke uvanlig at det kommer snø på fjellet om sommeren. Det kan også bli tåke og mye regn, understreker hun.

VÆR FORBEREDT: Kjersti Løvik, landsrådsleder i Røde Kors Hjelpekorps, synes ikke at snøvær burde komme som en overraskelse på fjellturen i sommer. Foto: Røde Kors
VÆR FORBEREDT: Kjersti Løvik, landsrådsleder i Røde Kors Hjelpekorps, synes ikke at snøvær burde komme som en overraskelse på fjellturen i sommer. Foto: Røde Kors Vis mer

Løvik framhever at folk har en tendens til å bli overrasket over dårlig vær - men når det er meldt snøvær, vind, regn og tåke, bør det ikke egentlig komme som en overraskelse.

- Sommeren i fjor var helt fantastisk fin. Det er mulig at vi har et mannsminne som ikke varer så lenge og da tror flere kanskje at det skal være som det var i fjor, men dette er egentlig en helt normal sommer, slår hun fast.

Det er dessuten ikke bare turgåere som er dårlig forberedt og stiller i for tynne klær som vekker bekymring:

Mange av turistene som besøker Norge deler bilder av vågale stunt hvor de blant annet står på hendene eller sitter på kanten av Trolltunga.

Ties van Langen i Norsk Folkehjelp ved Preikestolen understreker overfor Dagbladet at alle skal ha respekt for sikkerheten når de er på tur.

- Vi fraråder løping og forskjellige stunt på platået. Det er tryggere å ligge på magen og se ned, enn å sitte på kanten og dingle med føttene. Folk flest bør holde hodet kaldt, slår han fast.

Kjøligere i høyden

Arne Alsvik, beredskapsleder i Norsk Folkehjelp, understreker at det er en klar økning antall oppdrag når det er dårlig vær - og spesielt i området rundt Lysefjorden og Preikestolen.

- De fleste er nok klar over at det kan være dårlig vær, men de er kanskje ikke helt klar over at de beveger seg opp i høyden og at faren for nedkjøling dermed øker betydelig, sier han til Dagbladet.

Det er nemlig ikke bare det kjølige sommerværet som kan overraske oss på tur - så snart man er såpass høyt oppe at trærne begynner å forsvinne under deg, ligger nemlig hypotermien og lurer like rundt hjørnet når man stiller i dårlige klær.

- Jeg tror de fleste sier selv at de er klar over værmeldinga og at de har tatt hensyn, men de blir likevel overrasket over hvor fort man blir kald når det er vind oppi høyden, slår Alsvik fast.

Det er likevel ikke bare utenlandske turister som må reddes ned fra fjellhøyden:

I april gikk to tolv år gamle gutter seg fast i fjellet ved Fokhaugtinden i Stordal.

Christian fra Drammen måtte dessuten reddes ned fra samme fjell i Lofoten to dager på rad i fjor sommer.

- Ulik forståelse av fjellturer

Økningen i antall personer som må reddes ned fra fjellet kan nok ha noe med årets sommer å gjøre - mens fjoråret ga oss en av de varmeste og tørreste somrene vi har hatt på lenge, har den verste hetebølgen holdt seg unna Norge i år.

Daglig leder Helge Kjellevold i Stiftelsen Preikestolen framhever likevel at det er en markant økning i antall besøkende til Preikestolen likevel i år:

Med 64 354 turgåere i junimåned er det, ifølge Kjellevold, klart at det er veldig godt besøk tross dårlig vær.

- Det kommer folk fra hele verden, og det vi merker er at folk har litt ulik forståelse av hva en fjelltur innebærer, sier han til Dagbladet. Disse er heller ikke alltid klar over at det blir fire til fem grader kjøligere når de kommer opp i høyden.

Reiselivssjefen i Ryfylke, Liv Jorunn Tjelmeland, bekrefter at det er spesielt turister fra asiatiske land som ikke er like forberedt på hvor krevende en slik fjelltur faktisk er.

- Turistene som kler seg dårligst stiller gjerne i en tynn T-skjorte og joggebukse, eventuelt dongeri og tynne tøysko. De aner ikke at når de kommer til toppen, er det litt mer vind og gradene synker betraktelig, understreker hun.

- Toppen er bare halvveis

I tilfelle det frister med en tur til Trolltunga eller opp Preikestolen i sommer, er det altså lurt å ta noen forholdsregler først:

- Turer kan bli lenger enn planlagt, og været kan bli verre enn det var på morgningen, understreker Middelthon.

Det er derfor lurt å ha med tilstrekkelig mat og drikke, varme klær og nødutstyr - selv på kortere turer.

- Husk også at det er viktig å snu i tide, for toppen er bare halvveis, slår han fast og legger til at også nordmenn burde kunne disse reglene.

Det er nemlig ikke bare uvitende turister som legger uforberedt ut på tur for deretter å måtte bli reddet ned igjen fra fjellheimen.

- Det har vært en god blanding av både nordmenn og utenlandske turister. Nå i det siste har vi kanskje hatt noe overvekt med norske, sier redningsmannen. Fellesnevneren er at folk overhodet ikke planlegger etter været som er meldt.

Løvik har også et godt råd som gjelder for både nordmenn og utenlandske turister på tur i fjellet:

- Ha med deg mer mat og mer klær enn du tror du trenger. Votter og ull hører alltid hjemme i sekken - også på sommeren, slår hun fast.

Fantastisk tur i dårlig vær

For at turen skal bli fantastisk uansett vær, framhever Alsvik også at både reiseselskapene og guidene i fjellet burde ta litt ekstra hensyn når de leder en gruppe med turister.

- De guider jo ofte store grupper av gangen og kunne kanskje stilt bedre forberedt ved å ha med seg ekstra tøy til de som ikke er kledd etter forholdene.

Han understreker at de turistene som er godt kledd og stiller godt forberedt ofte har fantastiske opplevelser også når det er dårlig vær.

- Da kan jo den turen som hadde vært helt forferdelig plutselig bli helt fantastisk med et par helt enkle grep, sier han.

DRAMATISK: Dette synet møtte redningsmannskapet ombord på «Det Norske Veritas» da de ble sendt for å bistå en fiskebåt utenfor Lofotodden. Styrmannen beskriver hendelsen som dramatisk. Video: «Det Norske Veritas» Vis mer

Reiselivssjef Tjelmeland sier seg enig i at informasjonen som gjestene får når de ankommer kan bli avgjørende for hvor fin turen blir til slutt:

- Vi ser at det forebyggende arbeidet vi har gjort sammen med både transportører og ulike aktører de siste tre åra har hjulpet, men vi kan nok bli enda flinkere med å sørge for at gjestene stiller godt forberedt på tur, slår hun fast.

Kulderekorder flere steder

I Møre og Romsdal ble det målt -2,7 grader på fjellet natt til onsdag. Den forrige fylkesrekorden var på -1,9 samme sted i 2010, ifølge meteorologene.

I Oppland ble det målt -6,4 grader på Juvvasshøe, mens den forrige fylkesrekorden var Fokkstua med på -5,3 i 1964.

Fylkesvei 55 over Sognefjellet har i perioder vært stengt både tirsdag og onsdag.

- I dag tidlig var det full vinter fra 1000 meter og oppover. Det har vel kanskje skjedd tidligere, men det er mange år mellom hver gang, sier Torstein Nordal, som eier og driver Nordal maskin, som står for brøytingen på Sognefjellet, til NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer