Går hardt ut mot uvitende turister i norske fjell

Hovedredningssentralen langer ut mot uvitende turgåere som overser værmeldinga og undervurderer fjellturen: - Mange har tilsynelatende ikke tenkt til å klare seg lenger enn til lunsj.

HØVRINGEN: Norsk Folkehjelp bekrefter at det er en klar økning i antall oppdrag når det er dårlig vær. Her er en øvingsaksjon i Høvringen i Rondane fra tidligere i år avbildet. Foto: Norsk Folkehjelp.
HØVRINGEN: Norsk Folkehjelp bekrefter at det er en klar økning i antall oppdrag når det er dårlig vær. Her er en øvingsaksjon i Høvringen i Rondane fra tidligere i år avbildet. Foto: Norsk Folkehjelp. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Uvitende turister kler seg for tynt, har for lite kunnskap om hvor krevende norske fjellturer kan være, og tar generelt ikke hensyn til værmeldinga, advarer Hovedredningssentralen.

I det siste har redningssentralen lagt ut på flere oppdrag som lett kunne vært unngått med et par enkle grep.

- Folk tar ikke hensyn

Allerede i den første sommerferieuka har redningsmannskaper reddet flere turgåere som har satt seg fast i fjellet. Mange presser grensene uten å ha nok kunnskap eller tilstrekkelig utstyr.

I 2018 deltok frivillige fra Røde Kors i rundt 1800 søk- og redningsoppdrag over hele landet; i år skal det være flere oppdrag, men de endelige tallene er foreløpig ikke klare ennå.

- Det har oppstått flere hendelser de siste dagene som går på at folk åpenbart ikke tar hensyn til verken farevarsel eller dårlige værmeldinger, sier Edvard Middelthon ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge.

- Mange har tilsynelatende ikke planlagt å klare seg lenger enn til lunsj. Folk har også lagt ut på turer i krevende terreng, sier han og legger til at sommeren egentlig ikke har kommet helt til Norge enda.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.