- Går heller av enn å ydmykes

Regjeringen vil heller gå av enn å godta et ydmykende samarbeidsopplegg om budsjettet. Det har flere sentrale kilder i regjeringspartiene bekreftet overfor Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstre-leder og næringsminister Lars Sponheim sier til Dagsavisen at det ikke vil være noen dårlig løsning for Venstre om Høyre bidrar til å felle regjeringen og gjeninnsetter Thorbjørn Jagland som statsminister.

Venstres finanspolitiske talsmann sier det slik: - Det finnes grenser for hvor langt regjeringen vil la seg ydmyke.

Andre kilder i andre regjeringspartier foretrekker å være anonyme, men sier det desto klarere overfor Dagbladet:

- At regjeringen må gå av er ikke noe skrekkscenario. Verre er det om regjeringen må akseptere et ydmykende opplegg enten med Ap eller med Høyre og Fremskrittspartiet.

Mange grunner

Ap-leder Thorbjørn Jaglands varsel om at høstens budsjettforhandlinger vil bli en «voldsom dragkamp», blir dermed bekreftet fra flere av regjeringspartiene. Regjeringen vil ha klare smertegrenser for hva den vil godta. Den vil bokstavelig talt gå til forhandlingene med dødsforakt. Og med atskillig større selvtillit enn tilfellet var i fjor, da hele høsten artet seg som en sammenhengende krise for regjeringen, med sykemeldt statsminister og depresjon i norsk og internasjonal økonomi.

Tøff linje

Det er flere forhold som sannsynliggjør en svært tøff linje fra regjeringens side.

  • Ap-ledelsen har, etter massiv kritikk fra flere ledd i partiet, et stort behov for å få til et budsjettsamarbeid med regjeringspartiene.
  • Regjeringen har satt sitt uttrykkelige stempel i historien. Den har overlevd i to år og gjennomført en av etterkrigstidas mest kontroversielle reformer - kontantstøtten.
  • Dersom en krise skulle inntreffe vil regjeringen gå ned med flagget til topps. Norsk økonomi er sterk og stabilisert. Renta er på god vei ned til gammelt nivå.
  • Kommunevalget fikk et bedre utfall for regjeringspartiene enn fryktet. Ap gjorde et katastrofevalg og har en lederkrise som når som helst kan slå ut i full blomst.
  • På grunn av den helt spesielle situasjonen i fjor høst aksepterte de forskjellige partienes statsråder smertelige kutt i hjertesaker, noe som har gått på troverdigheten løs. Noe tilsvarende går de neppe med på i år.

Velvilje

Offisielt viser imidlertid regjeringspartiene den største velviljen overfor Ap's samarbeidsønsker.

Statsminister Kjell Magne Bondevik tror Ap-leder Thorbjørn Jagland har et oppriktig ønske om å samarbeide om budsjettet.

- Men jeg tror ikke han ønsker et samarbeid for enhver pris. Vi kjøper heller ikke et budsjettalternativ med Ap for enhver pris.