Går hver sin vei

Forholdet mellom Eva Sannum og Prins Felipe av Spania er offisielt slutt. - Vi er enige om denne beslutningen og er fortsatt venner, sier Eva Sannum til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld gikk den spanske prinsen offisielt ut og bekreftet at de to ikke lenger er kjærester.Dagbladet snakket med Eva Sannum i går kveld. I samråd med prins Felipe hadde hun forberedt den offisielle bekreftelsen på at paret går fra hverandre. Beslutningen er tatt av de to i fellesskap. De har også sammen planlagt hvordan nyheten skal formidles til omverden. Da prinsen møtte spanske jorunalister i går, flyttet Eva inn hos en venninne.

- Felipe uttaler seg på vegne av oss begge. Vi er enige om denne beslutningen, men syntes det var mest riktig at han annonserte det. Det er viktig for oss å få frem at vi står sammen om dette, sier Eva Sannum til Dagbladet.

- Et personlig valg

Sannum har vært kjæreste med den spanske arveprinsen siden 1997. De har feriert verden rundt sammen, og i lange tider har ryktene gått om forlovelse og gifteplaner. For modellen Eva Sannum har dette medført mye uønsket oppmerksomhet. I ukesvis har leiligheten hennes vært om ringet av spanske fotografer. Den spanske opinion har vært delt i synet på den blonde jenta som hadde følge med arveprinsen.

- Dette er et personlig valg, og ikke en konsekvens av utenforstående faktorer. Vi er fortsatt venner, men ønsket å gå hver vår vei, sier Eva til Dagbladet.

Hun legger likevel ikke skjul på at spesielt det siste året har vært en stor belastning.

- Jeg ber om ro nå, og håper at alle kan respektere det, sier hun.

Studie-fred

Eva håper nå at hun kan få fred til å konsentrere seg om studiene på Westerdals reklameskole der hun går på tekstforfatterlinja der hun har eksamen nå til jul. Studiene er også årsaken til at hun tok et opphold i modellkarrieren. Nettopp dette ble tolket av mange som et signal på at hun var i ferd med å tilpasse seg det spanske samfunn, og spesielt kravene fra den katolske befolkningen. Eva aviser at det var tilfelle. Hun vil ikke si noe om eventuelt vil ta opp igjen modellkarieren når hun er ferdig m ed utdanningen. Hun vil uansett ikke jobbe som modell på fulltid.

- Det er for tidlig for meg å si noe om dette nå. Nå ønsker jeg bare ro, sier hun.

Avgjørelsen om å gå ut offentlig ble tatt dennen uken. Paret har sammen nøye diskutert tidspunktet for offentliggjøringen. De ble enige om at Felipe skulle bekrefte bruddet på det spanske hoffets årlige julemøte med pressen der programmet for det kommende år annonseres.

- Blomstret ikke

Det er ikke vanlig at de kongelige selv er til stede ved denne type uformelle møter mellom journalister og Slottet. Da Felipe plutselig steg inn i rommet og lukket døren bak seg ble det helt stille. Prinsen tok ordet og sa at han ville personlig erklæring. Deretter snakket han uten avbrudd i nærmere 20 minutter. Ingen av journalistene fikk stille spørsmål.

- Avgjørelsen er tatt av fri vilje, samt i enighet og i samråd med Sannum, fortalte Felipe.

Han la også vekt på at avgjørelsen er tatt av personlige årsaker og at en hver følger sin egne vei i livet. Han ba om ro og forståelse på vegne av dem begge.

- Forholdet blomstret ikke, sa Felipe.

Overfor de spanske journalistene understreket Felipe sin beundring overfor Sannum.

- Eva Sannum er likt, beundret og respektert, fortsatte den spanske kronprinsen og understreket at han fremdeles er glad i sin tidligere kjæreste og håper også at de to fortsatt kan være venner.

- Spesiell seanse

Ifølge spanske medier la kronprinsen til at de begge den siste tiden, og spesielt det siste året, har mottatt støtte og forståelse fra begges familier. Også fra utenforstående har Eva mottatt støtteerklæringer. Mennesker hun ikke kjenner har ringt, sendt brev og mail.

Selv om det den siste tiden har gått rykter om at forholdet gikk mot slutten, kom bekreftelsen som et sjokk på Spania i går kveld.

- Det var en spesiell seanse, sier hoffreporter Juan Fornieles.

Fornieles er ansatt i Spanias nest-største avis, El Mundo.

- Vi satt o g drakk kaffe, da Felipe plutselig kom inn i rommet. Dørene ble lukket og Felipe fortalte at han ville komme med en «personlig erklæring», forteller Fornieles til Dagbladet.

Han sier videre at han har respekt for Felipes måte å annonsere bruddet på, og at prinsen forklarte situasjonen for journalistene på en grundig måte. Han tror at det er positivt for det spanske folk med en avklaring på status for prinsens kjærlighetsforhold.

- Men jeg tror at de fleste spanjoler er glade i kveld. De siste meningsmålingene viser jo at majoriteten ikke vil ha Eva som dronning, sier Fornieles.

PÅ MIDDAG: Eva Sannum fotografert under bryllupsmiddagen 25. august i år.
I NORGE: Felipe ankommer her Grand Hotel under kronprinsbryllupet i august.