Oslo og Bergen:

Går hver sin vei

I Norges to største byer smittes mange i private hjem. Likevel er besøksbegrensningene nå vidt forskjellige. Den ene byen har strammet inn, mens den andre åpner opp.

ÅPNES GRADVIS: Lockdown-Oslo startet den gradvise gjenåpningen tirsdag. Blant annet er forbudet mot besøk av mer enn to personer fjernet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
ÅPNES GRADVIS: Lockdown-Oslo startet den gradvise gjenåpningen tirsdag. Blant annet er forbudet mot besøk av mer enn to personer fjernet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Oslo ble det i uke 15 registrert 582 tilfeller med smittested «Husstand», ifølge kommunens siste rapport. «Husstand» troner øverst på listen over kjente smittesteder i Oslo, og utgjør nesten halvparten av de 1128 smittetilfellene som ble registrert i Oslo den uka.

Også de tre foregående ukene ble de fleste med kjent smittested smittet i en husstand i hovedstaden.

Startet gjenåpningen

Likevel valgte Raymond Johansen å åpne opp for at inntil ti personer kan samles i private hjem, da han holdt pressekonferanse og la fram sin gjenåpningsplan tirsdag. Grepet tas etter ukevis med forbud mot besøk av mer enn to personer utenfor egen husstand i Oslo.

Lettelsen var i strid med smittevernoverlege Frode Hagens anbefalinger.

«Det muterte viruset er sterkt smittsomt og de fleste smittetilfeller skjer i private hjem», heter det i byrådssaken om lettelsene som ble innført tirsdag.

GJENÅPNING: Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen presenterer trinn en i gjenåpningsplanen for hovedstaden. Vis mer

Smittevernoverlegen anbefalte en gradvis oppmykning av bestemmelsen, der det fortsatt skulle være straffbart å ha mer enn fem gjester i private sammenkomster innendørs.

- Hva er begrunnelsen for å tillate at så mange som ti personer kan være samlet i private hjem?

- I ei tid har vi hatt forbud mot at man kan ha mer enn to gjester. Det er et veldig inngripende tiltak, og det er en grense for hvor lenge vi faktisk har lov til å ha et så strengt tiltak. Slik vi vurderer det er det for strengt gitt den smittesituasjonen vi er i. Derfor gjelder det nå en anbefaling om maks fem besøkende i Oslo, i tillegg er det forbudt å være samlet mer enn ti personer. Man må også passe på at man kan holde to meters avstand, sier Johansen til Dagbladet.

I byrådets gjenåpningsplan ble det også klart at restauranter og butikker fortsatt holdes stengt, og er en del av andre runde i gjenåpningsplanen. En ny vurdering av om slike virksomheter kan åpne, er varslet neste uke.

- Med de begrensningene vi har nå vil det ikke være store sammenkomster i private hjem, i tillegg holder butikker og restauranter stengt og mange bruker hjemmekontor. Det er den samlede tiltakspakken som er det viktige, ikke enkelttiltak i seg selv - og de tiltakene vi har i sving nå har vist seg å ha god effekt, sier Johansen.

Strammet inn

I Bergen ble det registrert 243 nye smittetilfeller i uke 15, og en tredjedel av tilfellene kunne tilbakeføres til smitte av husstandsmedlemmer. Bergen valgte å følge de nasjonale rådene og oppheve skjenkeforbudet, samt å holde butikkene åpne.

Byrådet i Bergen argumenterte heller for å målrette tiltakene til der smitten skjer, og innførte en lokal forskrift med blant annet forbud mot mer enn to personer på besøk utenfor egen husstand.

- Det er naturlig at tiltakene varierer noe fra sted til sted, ettersom smittesituasjonen og mobiliteten vil være ulik. Jeg tror Bergen fram til nå har truffet bra med de tiltakene som er innført, og det har vært viktig at tiltakene har kommet raskt på plass, sier helsebyråd Beate Husa i Bergen til Dagbladet.

STRAMMET GREPET: Byrådsleder Roger Valhammer i Bergen, helsebyråd Beate Husa og medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen på vei inn til pressekonferansen hvor det blant annet ble innført forbud mot besøk av mer enn to personer. Foto: Marit Hommedal / NTB
STRAMMET GREPET: Byrådsleder Roger Valhammer i Bergen, helsebyråd Beate Husa og medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen på vei inn til pressekonferansen hvor det blant annet ble innført forbud mot besøk av mer enn to personer. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer

- Kan ikke sammenliknes

I uke 15 hadde Bergen en økende smittetrend, mens Oslo hadde synkende smittetrend. Ellers oppgir byene forholdsvis like smittesteder og også mye smitte i de yngre aldersgruppene. Likevel er det innført forskjellige tiltak for sammenkomster i private hjem.

NYE TILTAK: Byrådsleder i Bergen, Roger Valhammer, kom med lite hyggelige nyheter til bergenserne. Video: NTB Vis mer

Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo sier til Dagbladet at både Bergen og Oslo hele tida må vurdere tiltak opp mot smittesituasjonen i de respektive byene.

- Tiltakene og smittesituasjonen mellom byene våre kan ikke uten videre sammenliknes. Det er også derfor ansvaret for smitteverntiltak i utgangspunktet er kommunens ansvar. At Bergen nå har fått en smittevekst og strammet inn på antall besøkene har jeg forståelse for. I Oslo har vi nå hatt en positiv utvikling, og kan derfor lette forsiktig på tiltakene, forteller han.

Forskjellige vurderinger

Avdelingsleder Line Vold i FHI sier til Dagbladet at alle kommuner har de nasjonale rådene som et sikkerhetsnett.

- Og så gjør ulike kommuner litt forskjellige vurderinger knyttet til hvor de vil stramme inn for å få effekt av rådene sine. Dette kan også skyldes at man målretter tiltakene etter smittesituasjonen i den enkelte kommune, og mot der smitten skjer, sier Vold.

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier kommunene har stor selvråderett i håndteringen av tiltak.

- Når kommuner velger litt forskjellig, så handler det nok om den analysen som de har gjort av hvor smitten sprer seg i kommunene. Jeg antar at de legger vekt på det når de treffer sine beslutninger, og vi legger oss i liten grad opp i hvordan de gjør dette, så lenge de får gode resultater og gjør gode vurderinger av forholdsmessighet, forteller han.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier slike tiltak er vanskelige vurderinger.

- Selv om mye av den dokumenterte smitten skjer i private hjem, er det selvsagt avgjørende å innrette tiltakene der man tror denne smitten stammer fra, sier han til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer