Går i fengsel for gratis skolebøker

Lederen i Rød Ungdom, Eivind Rutle, nekter å gi opp skolebokaksjonen. Om nødvendig går han i fengsel for å gi skoleelevene gratis lærebøker. De første bøkene legges ut på nettet til uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rød Ungdom forbys å legge ut skolebøker på Internett. Det har namsretten bestemt etter at Forleggerforeningen saksøkte RVs ungdomsparti tidligere i sommer. Men RU-leder Eivind Volder Rutle nekter å gi seg.

- Jeg går i fengsel for denne saken om jeg må, sier han, og avslører at de første bøkene skal legges ut på nettet tidlig neste uke.

Dommen falt uten at Rød Ungdom fikk forsvart seg. Ifølge dommen i namsrettens ble saken behandlet slik fordi en eventuell utleggelse på Internett ikke er reversibel, og saken derfor hastet.

Advarer skoleungdommen

Forleggerforeningen vil gjøre politiet oppmerksom på en eventuell utleggelse av lærebøker på nettet. - Siden det er gjort klart at det er ulovlig, bør det være en politisak, sier direktør i Forleggerforeningen, Paul Røthe til Dagbladet.no. Han mener aksjonen bør stanses eller forhindres.

Forleggerforeningen har aktivt gått ut og orientert alle videregående skoler om saken, og oppfordrer dermed elevene til å ikke bruke bøkene de måtte finne på nettet.

- Hvis elevene skjønner at dette er jevngodt med å stjele bøkene i bokhandlene, vil de nok ikke bruke bøkene de finner på nettet, sier Røthe.

Ingen pr-jippo

RVs ungdomsparti har samlet inn rundt 6000 underskrifter for kampanjen. Underskriftene skal overleveres Trond Giske til uka, og Rutle reagerer på at utspillet kan ses som en pr-jippo.

- Dette er et viktig krav. Det er klart vi vil ha oppmerksomhet, men dette handler om mye mer enn Rød Ungdom, sier han til Dagbladet.no.

Røthe har full forståelse for aksjonens mål, men reagerer mot midlene. - Jeg hadde håpet Rød Ungdom hadde skjønt alvoret og heller ville jobbet kreativt og konstruktivt sammen, sier Røthe og håper siste ord ikke er sagt.

Hva mener du om saken? Støtter du RUs aksjon for gratis læremidler i videregående skole? Vil du bruke lærebøkene på nettet? Si din mening!

MER ENN RØD UNGDOM: RU-lederen Eivind Rutle poengterer at partiet kjemper for en viktig prinsipiell sak. Til uka truer han med å legge ut de første skolebøkene på nettet. Alt som er skannet vil legges ut samtidig.
FIKK RØD UNGDOM DØMT: Leder i Den norske Forleggerforeningen, Bjørn Smith-Simonsen, sammenlikner aksjonen med tyveri og hærverk. - Dette er et grovt anslag mot forfattene og forlagene, har Simonsen tidligere uttalt.
SKOLESTART: Snart vil elevene i videregående skoler landet rundt ha gatesalg av brukte bøker. Slik kuttes regningen på skolebøker noe.