Går i forhandlinger

Støre og Vedum vil danne mindretallsregjering sammen - med SV som foretrukken budsjettpartner.

MØTER PRESSEN: Aps partileder Jonas Gahr Støre og Sps partileder Trygve Slagsvold Vedum møter pressen etter nyheten om at SV brøt ut av regjeringssonderingene. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag kveld bekrefter Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum at de to partiene er blitt enige om å gå i forhandlinger om å danne regjering sammen.

- Vi har på disse timene kommet godt i gang med å legge de forhandlingene opp, velge ut temaer, og fordele oppgaver. Vi har kraftfulle ambisjoner for hva vi skal få til sammen, sier Støre til frammøtt presse på Hurdalsjøen Hotell.

- Vi i Sp er klare til å ha en god arbeidsøkt sammen med Ap i de dagene som kommer, for å lage en regjeringsplattform som gjør at vi kan utvikle alle deler av Norge, legger Vedum til.

- Tone og samarbeid

Støre understreker at Ap ønsket en trepartiregjering med SV, og at det er SVs konklusjon at det ikke var mulig å gå videre til forhandlinger.

Helt til onsdag morgen ønsket han at de skulle være tre partier rundt forhandlingsbordet, og ikke to, framholder Ap-lederen.

- SV er vår partner i Stortinget. Det er det partiet det er naturlig å gå til når det gjelder budsjett. Vi har etablert en tone og et samarbeid, og veldig mye felles forståelse med dem, som vi skal trekke veksler på når vi kommer til Stortinget, sier han.

Vedum bekrefter at Sp stiller seg bak dette.

- Vi har hatt konstruktive samtale i de fem dagene vi har vært her. Så når en ny regjering legger fram et budsjett, er det naturlig å selvfølgelig ha samtaler med SV om det, sa Vedum litt seinere i pressekonferansen.

- Samme mål, ulikt syn

Dagbladet skrev tidligere onsdag at oljepolitikken var den vanskeligste saken i innspurten av sonderingene, og at SV opplevde at de sto alene. Etter det Dagbladet ble fortalt, krevde SV at de to andre partiene flytter seg lengre i deres retning enn hva som har tilfellet.

- Har du undervurdert hvor vanskelig det ville være å få SV med i regjering?

- Du kan ikke få nærkontakt med det før du setter deg ned og snakker sammen, sonderer mulighetene for å gå videre. SV og Ap var i og for seg åpne for å forhandle fra starten av.

Sp var på sin side opptatt av å få «avklart hvor tyngdepunktet lå» før de eventuelt gikk inn i forhandlinger, ifølge Støre.

- Jeg har vært åpen og lyttet til SV. Vi har de samme målene i klimapolitikken, men vi har ulikt syn på hvordan vi skal komme dit, svarer Støre.

Avklaringene Sp ønsket før eventuelle forhandlinger ble et tilbakevendende tema under pressekonferansen.

- Her tror jeg historien er ganske klar. Både Ap og SV var klare for det. Sp var ikke klare for det, og ville ha avklaringer på noen nøkkelområder i politikken i politikken. Det var områder vi ville kommet til uansett, sier Støre.

Lover samarbeidsvilje

- Skjønte du ikke at du trengte å gi SV en klar seier på dette området for å få dem med?

- Jeg vil jo mene at vi har lagt på bordet ting som virkelig ville gitt grunnlag for gode forhandlinger. Vi kom ikke til forhandlinger. Jeg er veldig trygg på at vi har vist vilje til å finne gode løsninger for alle tre partier. SV trakk en annen konklusjon, og det må jeg bare ta til etterretning, sier Støre.

- SV ønsker gjennomslag utover budsjett for å vedta budsjett sammen med en mindretallsregjering. Er det noe du kan være åpen for å gi dem?

- Vi skal møte Stortinget med all den grad av samarbeidsvilje som en mindretallsregjering skal vise, og finne gode løsninger. Og det er SV som da er det naturlige partiet å gå til.

Tidligere i dag erfarte Dagbladet at Ap-leder Jonas Gahr Støre ikke vil sitte i regjering alene, og at Ap nå vil starte regjeringsforhandlinger med Sp.

Etter at SV i dag trakk seg fra regjeringssonderinger, ønsker Støre fortsatt å ha Sp med inn i regjering, ble Dagbladet fortalt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer