Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Går i krigen for UCK

JAZINCE (Dagbladet): For to uker siden forsvant sju menn i begynnelsen av 20-åra fra den albanske landsbyen Jazince i Makedonia. Alle vet hva de driver med, men ingen snakker om det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For når landsbyens egne gutter verver seg for kosovoalbanernes gerilja UCK, kommer krigen i Kosovo ubehagelig nær.

I Jazince er krigen allerede nær nok som den er. Langs en kjerrevei helt øst i byen går grensa til Kosovo. Fra veien ser vi en serbisk tank og flere eksempler på serbernes etniske rensing.

For ungdommene som spiller volleyball på en gårdsplass i landsbyen, er krigen veldig nær.

- Vi snakker om å dra i krigen. Det som skjer er forferdelig, og UCK er våre helter, men foreløpig spiller vi volleyball, sier en 18-åring.

For de 2000 innbyggerne i Jazince er det to spørsmål som betyr noe nå. Det ene er hva som skjer med deres søstre og brødre inne i Kosovo. Det andre er om krigen også kommer hit.

Stille før stormen

De snart voksne guttene spiller ball, og ler. Men bildet lyver.

- Folk her føler at det er stille før stormen. Mange tror at krigen også kommer hit, sier Izar. Han er i slutten av 20-åra, og vil ikke gi oss hele navnet.

Her springer våren ut, og er vakker og fargesprakende, akkurat som den er over grensa i Kosovo. Akasietrærne i hvit, vakker blomst strekker seg mot de snøkledte fjellene i bakgrunnen. Hele åssiden er kledd i sterke grønnfarger, mens de hvite fjelltoppene går inn i den blå himmelen. Hadde man ikke visst bedre, kunne man tro man var i nærheten av Paradiset. Himmel og helvete er nær ved å være ett i Kosovo nå som våren springer ut.

Spent grense

Grensa mellom Kosovo og Makedonia er spent. Ikke så spent som grensa mellom Kosovo og Albania, der det daglig er trefninger, og der UCK har militære baser inne i Albania. Men for fire dager siden ble tre UCK-soldater arrestert av makedonsk politi. De sitter nå i varetekt. UCK er også i Makedonia.

Kilder i Makedonias hovedstad Skopje sier til Dagbladet at UCK ofte passerer grensa om kvelden og natta. De driver med rekruttering og propaganda overfor sine etniske brødre i Makedonia, der nesten hver tredje innbygger er albaner.

Våpen

- Har folk her våpen?

- Det er ikke organisert slik at folk skal ha våpen, og hvis du spør folk, vil de fleste svare nei. Men det er ikke sikkert de svarer sant, sier Izar.

- Er det flere som vil verve seg?

- Når flyktningene fra Kosovo drar i krigen, vil mange makedonske albanere også dra for å slåss, sier Izar.

Ingen vet hvor mange makedonere som har vervet seg for UCK. Men universitetslærere sier at det hver uke forsvinner noen fra studiet, og at de har dratt for å slåss.

UCK har 30000 mann under våpen, og har oppfordret til generell verneplikt for alle kosovoalbanske menn mellom 18 og 55.

Etnisk rensing

Fra veistubben i Jazince ser vi hvorfor. I en åsside noen kilometer unna ser vi en utbrent landsby. I landsbyen Globocica i Kosovo noen hundre meter unna, ser vi mange biler.

På veistubben her har Jazinces innbyggere stått og sett på at albanere har vært tvunget ut av sine biler, og måttet gå til grensa noen hundre meter unna, mens eiendelene de fikk med seg da de flyktet hjemmefra, ble stående igjen, for å bli overtatt av serbiske soldater. Seinest natt til i går kom tusen flyktninger fra Gjilan i det sentrale Kosovo. Mange måtte sette bilene igjen, og da Dagbladet besøkte Jazince i går, sto fortsatt flere hundre av dem ved grensa, og fikk ikke slippe over til Makedonias side.

- Jo, mange herfra vil nok slåss hvis kosovoalbanerne også drar for å slåss, sier Izar.

Kosovo og Makedonia

I Jazince kaller muezzinen til bønn i landsbyens moské. Klokka er 13.00, og sola står høyt på himmelen. Muezzinen minner oss om hvor vi er, og jeg husker ganske nøyaktig et år tilbake. Da var jeg på vei til Drenica i Kosovo, men ble stanset i en veisperring av serbisk politi. Rett ved veisperringen kalte en annen muezzin til bønn. Det var som han ropte ut at her var det han som bestemte, og de serbiske politimennene så plaget ned i bakken.

Tre uker etter kom serberne, jaget menneskene og brente landsbyen.